Provins

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Provins
Provins címere
Provins címere
Közigazgatás
Ország Franciaország
MegyeSeine-et-Marne
Polgármester
  • Christian Jacob
  • Olivier Lavenka (2017. július 10. – )
INSEE-kód77379
Irányítószám77160
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség11 958 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség812,36 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság91 m
Terület14,72 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 33′ 32″, k. h. 3° 17′ 58″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 32″, k. h. 3° 17′ 58″
Provins weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Provins témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Provins (ejtsd [pʁɔ.ˈvɛ̃]): település Franciaországban, Seine-et-Marne megyében. Lakosainak száma 11 958 fő (2021. január 1.).[1] Provins Rouilly, Chalautre-la-Petite, Mortery, Poigny, Saint-Brice, Sourdun és Vulaines-lès-Provins községekkel határos.

Párizstól 85 km-rel délkeletre fekvő település.

Története[szerkesztés]

Provins egy 1911-es térképen

A ma tizenháromezer körüli lakosú kisváros nem sokkal több mint hétszáz évvel ezelőtt a mai Franciaország területén 80.000 körüli lakosságával a harmadik legnagyobb város volt. Falai között majd 3000 iparos dolgozott: vargák, molnárok, szövők, késesek. A város virágzásának a százéves háború vetett véget a város virágzásának, de az angolok is elpusztították, majd a hugenották vallásháborújában ismét sokat szenvedett.

A város múltjára mára csak az óváros falai, tornyai, templomai emlékeztetnek, valamint az a tény, hogy ma is Provinsban vannak a környék legfontosabb állatvásárai és gabonapiacai.

Leírása[szerkesztés]

A Párizs irányából ideérkezőt a város fölé emelkedő vaskos torony, a Cézár-torony, a dombtetőre épült óváros falainak és a falak vonalának szögleteiben magasodó tornyoknak látványa fogadja, melyek látványa hamisítatlan középkori hangulatot áraszt. A tornyok közül az első az úgynevezett "Hóhérok tornya". Ebben laktak a város hóhérai, abban az időben, amikor Provinsnak megvolt a pallosjoga.

A város különlegességének számít, hogy a városfalak ilyen ép állapotban Avignon-on és Carcassonne-on kívül sehol sem maradtak meg, annak ellenére, hogy a francia föld igen gazdag műemlékekben.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Régi városfalak
  • Cézár-torony

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Populations légales 2021

További információk[szerkesztés]