Prenk Jakova

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prenk Jakova
Életrajzi adatok
Született1917. június 27.
Shkodra
Származásalbán
Elhunyt1969. szeptember 9. (52 évesen)
Shkodra
IskoláiAccademia Nazionale di Santa Cecilia
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerklarinét
Tevékenységzeneszerző
SablonWikidataSegítség

Prenk Jakova vagy Prenkë Jakova (Shkodra, 1917. június 27. – Shkodra, 1969. szeptember 9.) albán zeneszerző, az albán vokális zene mestere, az albán opera atyja. Nevének egyéb írásmódja: Preng Jakova, Prengë Jakova.

Élete[szerkesztés]

Szülővárosában zeneiskolába, a Saverian kollégiumba, majd 192935 között a helyi Ilirikum gimnáziumba járt. 1936-ban egy Shkodra melletti falu, Bërdica, majd 1939-ben Orosh tanítója lett. Saját kedvtelésére már ekkor foglalkozott komponálással is, és népzenei gyűjtéseket végzett a vidékén. 1940-ben visszatért szülővárosába, 1942-ben pedig beiratkozott a római Santa Cecilia Konzervatórium klarinét tanszakára. Tanulmányai befejeztével 1944-ben visszatért, és bekapcsolódott a kommunista partizánok ellen harcoló Nemzeti Front tevékenységébe. A kommunisták elfogták és elítélték, de hamarosan nagy tekintélyű pártfogói – Çesk Zadeja és Tonin Harapi zeneszerzők – közbenjárására amnesztiában részesült. 1948 és 1951 között több shkodrai iskolában énektanárként dolgozott, ezt követően a zeneszerzésnek szentelhette életét.

Munkássága[szerkesztés]

Zeneszerzői munkásságát a vokális zenei kompozíciók jellemzik, dalok, kantáták, kórusművek sora fűződik a nevéhez. 1958-ban a shkodrai Migjeni Színházban mutatták be Mrika című művét, az albán zenetörténet első operáját (Llazar Siliqi librettójával), amelyet tíz évvel később követett második nagy színpadi műve, a Szkander bég (Gjergj Kastrioti – Skënderbeu, 1968). Két legjelentősebb művén a 19. századi olasz belcanto-operairodalom és az albán népzene hatása tükröződik.

Emlékezete[szerkesztés]

Shkodrában egy zenei és művészeti középiskola viseli a nevét.

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap