Populous

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Populous
FejlesztőBullfrog
KiadóElectronic Arts
TervezőPeter Molyneux
ZeneszerzőRob Hubbard
SorozatPopulous
PlatformokAcorn Archimedes, Amiga, Atari ST, DOS, PC Engine/TurboGrafx 16, Game Boy, NEC PC-9801, SNES, Sega Mega Drive/Sega Genesis, Sega Master System, Sharp X68000, Mac OS, Nintendo DS
Kiadási dátum1989. június 5.
Műfajvalós idejű stratégia
istenszimulátor
Játékmódokegyjátékos és többjátékos
Adathordozóhajlékonylemez, cartridge
SablonWikidataSegítség

A Populous a Bullfrog Productions által kifejlesztett és az Electronic Arts által eredetileg Amigára kiadott videójáték, amit a legtöbben az első istenes játéknak tekintenek.[1][2][3][4] A több mint 4 millió darabos értékesítéssel minden idők egyik legtöbb példányban eladott játéka.

A játékos egy istenség helyébe képzelheti magát, akinek iránymutatásokon, manipulációkon és beavatkozásokon keresztül kell vezetnie a híveit, és az a cél, hogy az ellenfél istenség híveit megszerezze. Az izometrikus perspektívából játszott játékban több mint 500 szint van, melyek mindegyike egy földdarab, melyen vannak a játékosnak és az ellenfelének is követői. A játékosnak le kell győznie az ellenfél követőit, és a isteni erő felhasználásával saját híveinek a lélekszámát kell növelnie, és csak azután juthat újabb szintre. A játék kinézete Peter Molyneux munkája, és Bullfrog fejlesztette ki a játék főbb vonalait.[5]

A játékot pozitívan fogadták a kritikusok, leginkább a grafikája, a designja és a visszajátszási képessége kapott pozitív visszhangot. Több év végi elismerésre is felterjesztették, melyek között ott volt Az Év Játéka. A játékot több számítógépes platformra is átírták, és több kiegészítő csomagot is készítettek hozzá. Ez a Populous sorozat első tagja, melyet a Populous II: Trials of the Olympian Gods és a Populous: The Beginning követett.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Edge Staff: 50 greatest game design innovations. Edge . Future Publishing, 2007. november 1. [2008. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. IGN Hall of Fame: Populous. IGN . IGN Entertainment, 2008. [2013. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 23.)
  3. Ernest Adams: What's Next for God Games. Designer's Notebook, 2008. (Hozzáférés: 2013. november 23.)
  4. 75 Power Players. Imagine Media, 51. o. (1995. november 1.) „Its first title, Populous, created a whole new genre, the 'God' game.” 
  5. Candy, Robin. Bullfrog: Ribbeting Stuff. Newsfield Publications, 75-76. o. (1989. szeptember 1.)