Piccadilly Circus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piccadilly Circus
Ország Egyesült Királyság
TelepülésLondon, City of Westminster
Elhelyezkedése
Piccadilly Circus (City of Westminster)
Piccadilly Circus
Piccadilly Circus
Pozíció City of Westminster térképén
é. sz. 51° 30′ 36″, ny. h. 0° 08′ 04″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 36″, ny. h. 0° 08′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Piccadilly Circus témájú médiaállományokat.
A Piccadilly Circus a magasból
Fényreklámok az északi épület falán

A Piccadilly Circus London egyik híres tere, útkereszteződése. Westminster városrész West End kerületének központja. 1819-ben épült, összekötve a Regent Streetet a forgalmas Piccadilly bevásárlóúttal.

A tér ma London egyik fő látványossága. A Shaftesbury Avenuet, a Haymarketet, a Conevtry Streetet (a Leicester Square felé), illetve a Glasshouse Streetet kapcsolja össze. A körtér közelében találhatóak a West End legforgalmasabb bevásárló és szórakkoztató negyedei. A hatalmas forgalom hatására turistalátványosság lett a térből.

A Piccadilly Circus fő jellegzetességei az óriási kijelzők, videós reklámfelületek a tér északi felén elhelyezkedő sarokház falán. A látnivalók közé tartozik a tér közepén álló, alumíniumból készült szobor, mely egy íjászt (Eros) ábrázol. A teret több híres épület övezi, köztük a London Pavilion, valamint a Criterion Theatre. A londoni metró Piccadilly Circus nevű állomása közvetlenül a tér alatt fekszik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Piccadilly Circus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]