Permanent Waves

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rush
Permanent Waves
nagylemez
Megjelent1980. január 1.
1997. május 6. (remastered)
Felvételek1979. szeptember–október
Le Studio, Morin-Heights, Québec, Kanada
Stílusprogresszív rock, hard rock, new wave
Nyelvangol
Hossz35 perc 30 mp
KiadóAnthem Records (Kanada)
Mercury/Polygram (USA)
ProducerRush és Terry Brown
Kritikák
Rush-kronológia
Hemispheres
(1978)
Permanent Waves
(1980)
Moving Pictures
(1981)
Kislemezek az albumról
  1. The Spirit of Radio / Circumstances
    Megjelent: 1980. január
  2. Entre Nous / Different Strings
    Megjelent: 1980.
SablonWikidataSegítség

A Permanent Waves a kanadai Rush együttes hetedik stúdióalbuma (összességében a nyolcadik nagylemeze), amely 1980 első napján jelent meg a Mercury Records kiadásában. A zenekar addigi komplex stílusához képest egy modernebb, rádióbarát irányt vett album rendkívül sikeres lett. Az Egyesült Államokban a 4. helyig jutott a Billboard-listán, míg a brit albumlistán a 3. helyet érte el. A Permanent Waves alig három hónap alatt aranylemez lett az USA-ban, a következő években pedig több mint egymillió példányban kelt el, és elérte a platinalemez státuszt.

Történet[szerkesztés]

Az 1978-as Hemispheres albummal a Rush a komplex progresszív rock és heavy metal határára ért. Úgy gondolták, abba az irányba már nincs tovább, csak önmagukat ismételnék. Az 1970-es évek végén a punk és a new wave voltak a legnépszerűbb rockzenei stílusirányzatok. A The Police, az Ultravox és a Talking Heads hatására a trió beemelte a new wave stílust a Rush világába. Emellett hangzásukban egyre nagyobb szerepet kaptak a szintetizátorok, dalaik direktebbek, közérthetőbbek lettek. A lemezre került dalok közül az egyetlen igazi kivétel ez alól az albumzáró, kilenc perc feletti, háromtételes Natural Science. A másik hosszabb lélegzetvételű szerzemény az art rock stílusú Jacob's Ladder.

Az aktuális irányzatokat követő új Rush-dalok a slágerlistákon és a rádióműsorokban is feltűntek. A Spirit of Radio kislemez Amerikában az 51. helyig jutott a Billboard Hot 100 slágerlistán, Angliában pedig a 13. helyet szerezte meg. A Spirit of Radio mellett a Freewill számít az album másik nagy slágerének. Az Entre Nous jelent még meg kislemezen, de ezt nem kapták fel a rádiók. Az albumot ismét Terry Brown hangmérnök-producer segítségével rögzítették. Az előző lemezekkel ellentétben újra Kanadában készültek a felvételek, a lemez keverését pedig a londoni Trident stúdióban végezték.

CD-n először 1990-ben jelent meg az album, majd 1997-ben a Rush Remasters sorozatban adták ki újra digitálisan feljavított hangzással.

Részben az album 1980-as lemezbemutató turnéján rögzítették a következő évben megjelent Exit...Stage Left című koncertlemezük anyagát.

Lemezborító[szerkesztés]

Az album borítója több jogi problémát is okozott a zenekarnak és a kiadónak. A lemezborítón a bal alsó sarokban látható a Chicago Tribune napilap 1948. november 4-i reggeli számának címlapja, mely "Dewey defeats Truman" címmel a republikánus Thomas Dewey (New York állam akkori kormányzója) győzelmét adta hírül Harry S. Truman addigi elnök felett az amerikai elnökválasztáson. A címlap a sajtótörténelem egyik legnagyobb bakija volt, mivel a cikket az előzetes eredmények alapján írták meg, de a választás végeredménye szerint Truman maradt az Egyesült Államok elnöke. A Permanent Waves Amerikában megjelent borítóján a Chicago Tribune fenyegetésére teljesen kitakarták az újság nevét és a címet, de Kanadában és Angliában kisebb módosításokkal megjelenhetett (az újság nevét olvashatatlanná tették, a címet pedig "Dewei defeats Truman"-ra módosították).

Egy másik jogi probléma a borítókép jobb szélén a háttérben látható épületek tetején lévő Coca-Cola embléma szerepeltetése volt, ami miatt az üdítőgyártó cég tiltakozott. A megoldás az lett, hogy az együttes tagjainak családnevét írták a táblákra.

A lemezborító bal oldalán, a folyóparton integető alak maga a borítót készítő Hugh Syme, aki a Different Strings című dalban pianón is játszik.

Az album dalai[szerkesztés]

  1. The Spirit of Radio – 4:57
  2. Freewill – 5:23
  3. Jacob's Ladder – 7:28
  4. Entre Nous – 4:37
  5. Different Strings – 3:49
  6. Natural Science – 9:16
    • I: Tide Pools – 2:21
    • II: Hyperspace – 2:47
    • III: Permanent Waves – 4:08

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]