Pembrokeshire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 51° 51′, ny. h. 4° 51′

Pembrokeshire
Sir Benfro
Pembroke vára
Pembroke vára
Pembrokeshire zászlaja
Pembrokeshire zászlaja
Pembrokeshire címere
Pembrokeshire címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Wales
SzékhelyHaverfordwest
Legnagyobb településHaverfordwest
ISO-kódGB-PEM
ONS-kód00NS
GSS-kódW06000009
Népességi adatok
Teljes népesség125 818 fő (2019)[1]
Népsűrűség77,73 fő/km²
A walesi nyelv elterjedtsége29,4 %
Terület1618,6776 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
é. sz. 51° 50′ 42″, ny. h. 4° 50′ 32″
Pembrokeshire weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pembrokeshire témájú médiaállományokat.

Pembrokeshire (IPA: /ˈpɛmbrʊkʃɪər/, /ˈpɛmbrʊkʃər/ vagy /ˈpɛmbroʊkʃɪər/; walesi nyelven Sir Benfro, [ˈsiːr ˈbɛnvrɔ]) egy tengerparti megye Délnyugat-Walesben. A megye nagyrészt a Kelta-tengerrel határos, a szárazföldön keletről Carmarthenshire megye, északkeletről Ceredigion megye határolja. Ez Wales legnyugatabbi megyéje, amely megközelítőleg hetven kilométerre van az Ír-szigettől. A megye központja Haverfordwest városa. Pembrokeshire-ben található Wales három nemzeti parkja közül a Pembrokeshire Coast Nemzeti Park, amely egyben az Egyesült Királyság egyetlen tengeri nemzeti parkja.

Földrajz[szerkesztés]

Pembrokeshire domborzati térképe
Kilátás a Ramsey-szigetre

Pembrokeshire tengerpartja magába foglal több nemzetközileg is jegyzett tengeri madárköltőhelyet, öblöt és homokos tengerpartot. Pembrokeshire-ben található a javarészt tengerparti Pembrokeshire Coast Nemzeti Park, amely egy 186 mérföld hosszú gyalogösvénnyel, a Pembrokeshire Coast Path-szal is büszkélkedhet. Milford Haven-nél mélyen bevág a partvonalba egy nagy tölcsértorkolat és természetes öböl, amelyet a Cleddau, a Cresswell és a Carew folyók formáltak. A torkolat felett a Cladeau híd ível át, az A477-es úttal, amely összeköti Neyland és Pembroke Dock településeket. A Cladeau felett további hidak találhatóak Haverfordwestnél és Canastonnál.

A megye nagy kikötői a newporti, a fishguardi, a St. Bride-i és a carmartheni kikötők. Számos kisebb sziget is található a partvonal mentén, közülük a legnagyobbak a Ramsey, Grassholm, Skomer és Caldey neveket viselik.

Pembrokeshire északi részén található a Preselli Hills (Mynydd Preseli) nevű, mocsaras-lápos dombvidék ahol számos őskori maradvány található, és ahonnan az angliai Bluestonehenge belső körének építéséhez használt, úgynevezett kékkő („bluestone”) származik. Ezen kívül a megye nagyrészt sík, a területet többnyire mezőgazdasági művelésre használják. A Preselli Hills-ben található a terület legmagasabb pontja, az 536 méter magas Foel Cwmcerwyn.

Közigazgatás[szerkesztés]

A megye történelmi és közigazgatási központja Haverfordwest. Pembrokshire nagyobb települései közé tartozik továbbá Pembroke, Pembroke Dock, Milford Haven, Fishguard, Tenby, Saundersfoot, Narberth, Neyland és Newport. A megye északnyugati részén található St Davids az Egyesült Királyság legkisebb városa a maga 2000 fős lakosságával.

Legnagyobb települések[szerkesztés]

Név Lakosság (2001)
Fishguard 5043
Haverfordwest 10812
Milford Haven 13096
Narberth 2150
Newport 1122
Neyland 3276
Pembroke 7214
Pembroke Dock 8678
Saundersfoot 2784
St Davids 1797
Tenby 4933

Gazdaság[szerkesztés]

Chevron olajfinomító

Pembrokeshire gazdasága nagy mértékben a turizmusra épül, a legtöbb látogató Tenby és Saundersfoot térségét keresi fel. Fontos szerepet játszik a mezőgazdaság is: elterjedt a marhatartás, a gabona, a repce és a jól ismert pembrokshire-i burgonya termesztése.

Az 1950-es évektől kezdve petrolkémiai és földgáz cseppfolyósítására szakosodott üzemek telepedtek meg a Milford Haven Waterway öböl partján.

Nyelvi megoszlás[szerkesztés]

Pembrokeshire – különösen annak déli része – inkább angol nyelvi és kulturális hagyományokkal rendelkezik évszázadokra visszatekintve. A walesi és angol nyelvű területek közötti kulturális határvonalat „Landsker Line” néven ismerik és az általa határolt déli területet Wales-en belüli kis Anglia (Little England beyond Wales) néven ismert. Az angol nyelvi hagyomány annak ellenére maradt fent itt évszázadokon át, hogy a terület viszonylag távol esik Angliától.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pembrokeshire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]