Palazzo Chigi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palazzo Chigi
TelepülésRóma
CímPiazza Colonna (370)
Építési adatok
Megnyitás1580
Rekonstrukciók évei1990-es évek végén[1]
Építési stílusreneszánsz
Építész(ek)Giacomo della Porta
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosOlaszország
Elhelyezkedése
Palazzo Chigi (Róma belvárosa)
Palazzo Chigi
Palazzo Chigi
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 54′ 04″, k. h. 12° 28′ 47″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 04″, k. h. 12° 28′ 47″
Térkép
Palazzo Chigi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Chigi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Palazzo Chigi (Chigi-palota) Olaszország miniszterelnökének hivatalos rezidenciája Rómában.

Története[szerkesztés]

A Chigi-palota Giuseppe Vasi 18. századi metszetén

A Piazza Colonnára és a Via del Corsóra néző palota az Aldobrandini család számára készült a 16. században. Giacomo Della Porta kezdte el építeni 1562-ben és Carlo Maderno fejezte be 1580-ban. 1659-ben vásárolták meg a Chigik, röviddel azután, hogy a főnemesi család egyik tagja VII. Sándor pápa néven bevonult Róma püspökeinek sorába. Az épület róluk kapta mai nevét.[2] Ekkor Felice della Greca és Giovan Battista Contini átalakították az épületet.

A palota 1878-ban az Osztrák–Magyar Monarchia római nagykövetének rezidenciája lett. 1916-ban az olasz állam megvásárolta négy millió olasz líraért, 1918-ban egy újabb szerződés után a bútorokat is megvette, köztük a Biblioteca Chigiana-t is, 1,8 millióért.[3] 1923-ig az épület a gyarmati ügyek miniszterének lett a székhelye. Később a külügyminiszter kapta. 1961-ben lett a kormányülések hivatalos székhelye.

A Chigiana[szerkesztés]

A könyvtárszalont a 17. század végén Agostino Chigi hozta létre, hogy helyet adjon Flavio Chigi bíboros hatalmas könyvgyűjteményének. Az átalakítást Giovan Battista Contini, a korszak híneves építésze tervezte. A Chigiana néven ismertté vált könyvtár értékes kéziratok ezreit őrizte, jórészt VII. Sándor pápa személyes könyvtárának örökéből. A Vatikán XV. Benedek pápa regnálásától igyekezett megszerezni ezt a könyvtárat, de nem tudta előteremteni az átvétel anyagi fedezetét. Benito Mussolini fasiszta kormányának megalakulásakor XI. Piusz pápa Pietro Tacchi Venturit bízta meg, hogy tárgyaljon az ország új uraival a könyvtárról. Venturinak sikerült rávennie Mussolinit, hogy adományozza a könyvtárat ingyen a Vatikánnak.

Leírása[szerkesztés]

A Chigi-palota ötszintes épület. Tágas lépcsőcsarnok visz a lakószobákhoz. Udvarát szökőkút díszíti, amelyet Giacomo Della Porta tervezett. Ezt a szökőkutat számos helyen másolták Rómában és más olasz városokban.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. L’intervento di restauro auf governo.it (olaszul)
  2. Palaces, Villas and Gardens. Rome Guide Italy. Travelplan.it. (Hozzáférés: 2007. május 19.)
  3. La storia della Biblioteca Chigiana governo.it (olaszul)
  4. Roberto Piperno: Piazza Colonna. (Hozzáférés: 2007. május 19.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Palazzo Chigi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.