OpenCola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OpenCola

Származási helyKanada
Alapítás2001. január 27.
Alkoholtartalom%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz OpenCola témájú médiaállományokat.

Az OpenCola egy kólaízű üdítőital. Különlegessége abban rejlik, hogy az előállításához szükséges recept szabad és nyílt. Előállításához nem kell senkitől sem engedély, a megfelelő alapanyagokból bárki elkészítheti. Az OpenCola receptjén bárki változtathat, de az új receptet is a GNU General Public License alapján kell kiadni.

Az OpenColát eredetileg a nyílt forráskódú szoftverek reklámozására találták ki, ám az ital iránti érdeklődésnek köszönhetően 150 000 doboznyit adtak el belőle és többen ismerik, mint az eredeti névadó OpenCOLA szoftvert.

Kólaízrecept[szerkesztés]

Koncentrátum recept[szerkesztés]

Elkészítése[szerkesztés]

Kólaíz[szerkesztés]

Az illóolajokat össze kell keverni egy csészében, hozzáadni az étkezési gumiarábikumot, majd az egészet egy kanállal elkeverni. További keverés mellett vizet adni a keverékhez. A keveréshez lehet turmixgépet használni, 4-5 percen át. A keveréket zárt üvegben lehet tárolni a hűtőben vagy akár szobahőmérsékleten is. Mivel víz és olaj keverékéről van szó, a keverék hosszabb tárolás után szétválhat, ezért fontos a gumiarábikum.

Koncentrátum[szerkesztés]

Egy öt literes lábosban 5 ml kólaízhez kell adni a foszforsavat vagy a citromsavat, majd a vizet és végül a cukrot. Keverés közben be lehet keverni a koffeint. A keveréket jól el kell keverni, a koffein teljes feloldódásáig, majd folyamatos keverés közben hozzá kell adni a karamellt.

Kóla[szerkesztés]

Az ital elkészítéséhez egy rész koncentrátumot kell hígítani öt rész szódával.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:OpenCola
A Wikimédia Commons tartalmaz OpenCola témájú médiaállományokat.