Old Shatterhand (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Old Shatterhand
Oskar Herrfurth illusztrációja Az olajkirály 1897-es kiadásában
Oskar Herrfurth illusztrációja Az olajkirály 1897-es kiadásában
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Old Shatterhand témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Old Shatterhand a Fekete Musztáng első kiadásának könyvborítóján (1899)

Old Shatterhand kitalált személy, fehér bőrű barátja és vértestvére Winnetounak, az apacsok Mescalero törzsének kitalált törzsfőnökének. Karl May indiánregényeinek főhőse. Ugyanez a hős Karl May keleti tárgyú regényeiben Kara Ben Nemzi néven szerepel, eredeti neve Charlie.

A karakter eredete[szerkesztés]

A könyv megjelenése után kritikusok úgy gondolták, hogy a főhős alakját May saját magával azonosítja. Ezt az író kezdetben csaknem cáfolta, majd – érthető okokból – inkább erősítette.

Karl May korában az „Old” előnév a megfontoltságot jelentette, és főhőse a tipikus amerikai jellemvonásaival a hős mintaképévé vált.

Old Shatterhand a nevét Sam Hawkins nevű barátjától kapta – aki eredetileg német, de a történetek időpontjában már „tapasztalt rókának” számított a Vadnyugaton -, mert képes volt puszta kézzel kiütni ellenfelét.

Old Shatterhandnek két kedvenc fegyvere volt, a „Medveölő” („Bäretöter”) és a „Henry-puska” („Henry Stutzen”), amelyeket a kitalált (az igazi Benjamin Tyler Henry (1821–1898) fegyvergyárossal nem azonos) st. louisi Henry fegyvergyártó készített. A Henry-puska képes volt 25 lövést leadni újratöltés nélkül.

Old Shatterhand a „Hatatitl” (Villám) nevű lován lovagolt, {Swallow (Fecske) nevű lova csak az Old Firehand című részben szerepel, és mindkettőjüknek volt még más lova is} Winnetoutól „Iltschi”-n, Villám testvérén (Szélvihar/Szél) lovagolt. (Feltehetően nemcsak Swallowt, hanem Hatatitlt is Winnetoutól kapta ajándékba.)

Xántus János[szerkesztés]

Xántus János (John Xantus de Vesey) (1825–1894) természettudós, utazó, néprajzkutató (Vasárnapi Ujság, 1862. február 9.)

Old Shatterhand alakját Karl May a magyar Xántus Jánosról mintázta (a levél, amelyben ehhez Xántus engedélyét kéri, ma is megtekinthető a Karl May Múzeum[1]ban (Drezda – Radebeul, Németország).

A karaktert Karl May saját magával azonosítja, és egyes szám első személyben meséli el a történeteket. Winnetou Old Shatterhandet mindig „Sárli testvéremnek” nevezi (Sárli = Csárli = Charlie = Karl).

Xántus, akinek a nevét Győrben múzeum és állatkert is őrzi, tényleg sok időt eltöltött Amerikában. Többek között az új vasútvonal (a fehér embernek az a beavatkozása, aminek hatására a civilizáció mindenhová eljutott, és az indiánokat rezervátumokba szorították vissza) felmérésénél segédkezett, mint rajzoló. De vezetett tudományos expedíciót is a Smithsonian Museum felkérésére. A vadonban átélt élményeiről és tudományos felfedezéseiről nem csupán leveleiből értesülhetett a nagyérdemű, hazatérése után több tudományos turnét is tartott Európa nagyvárosaiban.

Plusz adalék, hogy a Xántus által leírt munkatársak némelyike hihetetlen módon hasonlít a Karl Maynál megírt szereplőkre.[2]

A Xantus-film[szerkesztés]

A huszadik század hetvenes éveinek a végén Franz Remmel író, irodalomtörténész és Karl May-kutatótól röppent fel a hír, miszerint Old Shatterhand magyar volt. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy Karl May német író híres indián regényeinek ihletője és forrásanyaga Xántus János geográfus-utazó, vadnyugatkutató naplója és hazaküldött levelezése volt.

A Magyar volt-e Old Shatterhand? című, 2006-ban készült 55 perces dokumentumfilm bemutatja Xantus amerikai utazásainak hiteles helyszíneit, és keresi az összefüggéseket a világhírű indiánregények és Xantus írásainak összevetésével.

A filmben nagy szerepet kap egy bizonyos Henry-karabély, (eleinte ezek a karabélyok egyedi megrendelésre készültek, hiszen Henryék nem gyártottak rövidített csövű puskát, csak később rendszeresítették) aminek John Xantus névvel ellátott ezüstözött változata Gödöllőn került elő, és jelenleg a győri Xántus János Múzeumban látható. A Winnetou-regény pedig egy Henry nevű fegyverkovács műhelyében kezdődik, aki a Zöldfülűnek ajándékoz egy medveölőt. A Gödöllőn talált fegyverről egyébként kiderült, hogy nem a szériában gyártott fegyverről, hanem egy korai prototípusról van szó. Ez egybevág azzal, hogy Xantus jobbára 1860 előtt járt Amerikában, mielőtt a szabadalmat Benjamin Tyler Henry bejelentette, és megvolt az esélye, hogy találkozott vele.[3]

Filmek Old Shatterhanddel[szerkesztés]

Old Shatterhand szerepét a német Karl May-filmek szerződtetésében az 1960-as években Lex Barker amerikai színész játszotta el.

  • Az Ezüst-tó kincse (Der Schatz im Silbersee) (1962)
  • Winnetou 1. rész (1963)
  • Old Shatterhand (1964)
  • Winnetou 2. rész (1964)
  • Winnetou 3. rész (1965)
  • Winnetou és a félvér Apanacsi (Winnetou und das Halbblut Apanatschi) (1966)
  • Winnetou és Old Shatterhand a Holtak Völgyében (Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten) (1968)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Karl May Museum. (Hozzáférés: 2019. július 21.)
  2. Kempelen – 2006-11-06 00:13:19 –. [2007. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 18.)
  3. Old Shatterhand Henry-karabélya – 2012-05-01 16:00:19 –. [2016. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 24.)

Források[szerkesztés]