Nürburgring

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nürburgring
Adatok
Hely Németország, Nürburg
Épült1984
VersenyekFormula–1, Superbike, Le Mans Series, DTM, Nürburgringi 24 órás
Hossz5,148 km,
3,2 mérföld
Kanyarok16
Abszolút pályacsúcs1:28.139
(Max verstappen, Red Bull Honda, 2020)
Versenyen futott pályacsúcs1:28.139
(Max verstappen, Red Bull Honda, 2020)
Elhelyezkedése
Nürburgring (Németország)
Nürburgring
Nürburgring
Pozíció Németország térképén
é. sz. 50° 20′ 08″, k. h. 6° 56′ 51″Koordináták: é. sz. 50° 20′ 08″, k. h. 6° 56′ 51″
A versenypálya weboldala

A Nürburgring a világ egyik legismertebb versenypályája, amely Németországban, Rajna-vidék-Pfalz tartományban, az Eifel-hegységben fekszik. A pálya három részből áll: egyik a Nordschleife, a régi legendás pálya, a másik a Südschleife, ami ma közútként szolgál, a harmadik a mostani, úgynevezett Grand Prix-pálya.

A pálya története[szerkesztés]

A pálya 1927-ben

A pályát 1925-ben kezdték építeni és 1927 tavaszára készült el. Akkor a teljes hossza 28,8 km volt. A pálya ekkor a Nordschleiféből és Südschleiféből, valamint a kettőt összekötő párhuzamos egyenesekből állt. A Nordschleifén történt Niki Lauda ismert balesete 1976-ban, aminek következményeként átépítették egy részét, amelyből a mostani Formula–1-es pálya lett. Ennek árán megszüntették a Südschleifét. Az új szakasz 1984-re készült el. 2002-ben átépítették a célegyenes utáni szakaszt, és meghosszabbították a pályát. Az aszfaltcsík 2008 óta évente felváltva szerepel a Hockenheimringgel a Formula–1-es versenynaptárban.

Nürburgring[szerkesztés]

A pálya sok rövid és két hosszabb egyenesből, éles kanyarokból és nagy szintkülönbségekből áll. Az aszfalt kellően széles és nagyon csúszik, így esőben sok csúszkálást látni. Többféle „alternatívából” áll: a Grand Prix pálya, a sprintpálya, ami nem tartalmazza a Valvoline és a Schumacher S kanyarok közötti részt, és a Müllenbach-pálya, ami azokból a pályaszakaszokból áll, amik (Müllenbach a pályától délre található kis falu). Előbbi kettő még aszerint variálható, hogy a Mercedes Arénán vagy a Castrol S sikánon vezetik át a mezőnyt, és hogy az NGK-sikánt vagy a motorkerékpárok által használt sikánt használják-e.

Nordschleife[szerkesztés]

A Nordschleife

Az eredeti pálya, a Nordschleife a középkori vár, Nürburg körül fut. A pálya elterjedt becenevei az „A-ring” és „a zöld pokol”. Maga a pálya (a maga 24 kilométerével) nagyon nehéz és veszélyes. Rövid egyenesek, gyors kanyarok és hatalmas szintkülönbségek teszik változatossá és nehézzé. A Nordschleifén kezdettől fogva bárki végighajthatott. A felhajtásért fizetni kell. A világ egyik legnehezebb és legmegterhelőbb pályáján számos autógyártó teszteli új típusait. Ezen kívül a Ring különböző képzéseket is biztosít. A Ringen Taxi szolgáltatás keretében gyakorlott sofőrök viszik végig a vendéget a pályán. A világ számos tájáról érkeznek ide fanatikus autósok és rajongók, hogy végighajtsanak a legendásan nehéz, különleges vonalvezetésű pályán, amely mindenki számára komoly kihívást jelent.

Südschleife[szerkesztés]

A Südschleife a Nordschleifétől délre található, eléggé ismeretlen, régi pályaszakasz. Hasonlít a Nordschleiféra, de jóval rövidebb és nincsenek nagy szintkülönbségek. A Grand Prix pálya építésekor fel kellett számolni. A pálya nagy része még most is fennáll, de csak közútként.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]