Nébó-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nébó-hegy

Magasság808 m
Hely Jordánia
HegységAbarim
Legmagasabb pontkb. 817 m
Elhelyezkedése
Nébó-hegy (Jordánia)
Nébó-hegy
Nébó-hegy
Pozíció Jordánia térképén
é. sz. 31° 46′, k. h. 35° 43′Koordináták: é. sz. 31° 46′, k. h. 35° 43′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Nébó-hegy témájú médiaállományokat.

A Nébó-hegy (arabul: جبل نيبو, Dzsábál Nibu; héberül: הַר נְבוֹ , Har Névo; ) Jordánia területén, a Holt-tenger északkeleti végének közelében, Ammántól kb. 30 km-re délnyugatra és Jeruzsálemtől kb. 50 km-re keletre. A ciszjordániai Jerikó általában látható a hegytetőről, míg egyes napokon Jeruzsálemig is ellátni.

Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét,[1] amelyet a zsidók nemsokára birtokukba is vettek. Mózest a hagyomány szerint a hegyen temették el.

II. János Pál pápa 2000-ben meglátogatta a hegyet szentföldi útja során[2] és egy olajfát ültetett el a bizánci kápolna mellett a béke jelképeként. Az utána következő XVI. Benedek pápa ugyancsak járt itt 2009-ben.[3]

A hegyen található rézkígyó egy olasz művész, Giovanni Fantoni alkotása, amely a zsidók 40 évi pusztában való vándorlására utal. Miután sokan meghaltak kígyómarásban, a nép könyörögni kezdett az Úrhoz, hogy védje meg őket a mérges kígyóktól. Mózes az Úr szavára egy botra tekeredett rézkígyót készíttetett. Akit megmart egy kígyó, de föltekintett erre a rézkígyóra, az életben maradt.[4]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mount Nebo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.