Nico Hülkenberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nico Hülkenberg
2019-ben
2019-ben
Életrajzi adatai
Született1987augusztus 19. (36 éves)
Emmerich am Rhein, NSZK
Nemzetiségenémet Német
Pályafutása
KategóriaFormula–1
Aktív évei2010, 20122020, 2022
CsapataUSA Haas (2023–)
(Csapattárs: Dánia Kevin Magnussen)
Rajtszáma27
Korábbi csapataiUK Williams (2010)
India Force India (2011 teszt, 2012, 2014–2016)
Svájc Sauber (2013)
FRA Renault (2017–2019)
GBR Racing Point (2020)
GBR Aston Martin
(2022)
Nagydíjak száma210 (207 rajt)
Világbajnoki címek0
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Első rajtkockák1
Leggyorsabb körök2
VB-pontok533
Első nagydíjBahrein 2010-es bahreini nagydíj
Legutolsó győzelem-
Legutolsó nagydíjJPN 2024-es japán nagydíj
2023 VB-helyezés16. (9 pont)

Frissítve: 2024-es japán nagydíj
Nico Hülkenberg weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nico Hülkenberg témájú médiaállományokat.

Nicolas „Nico” Hülkenberg (IPA: [ˈniːko ˈhʏlkənbɛɐ̯k]; Emmerich am Rhein, 1987. augusztus 19. –) német autóversenyző. 2005-ben újoncként megnyerte a német Formula BMW-t, 2006/2007-ben Az A1GP sorozatban Németország képviseletében, kilenc futamgyőzelmet begyűjtve diadalmaskodott. A következő évben a Formula–3 EuroSeriesben sem talált legyőzőre. 2009-ben pedig az F1 előszobájának tartott GP2-ben győzött, szintén újoncként, ami korábban csak Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek sikerült.

2010-ben a Williams pilótája lett a Formula–1-ben. Debütáló évében a brazil nagydíjon megszerezte pályafutása első pole-pozícióját, ami egyben csapata első pole-ja is volt több mint öt év óta. 2011-ben csatlakozott a Force India csapatához, mint teszt- és tartalékpilóta.[1][2] Első versenyét a 2012-es szezonban teljesítette Paul di Resta csapattársaként. A Sauber csapatához aláírt a 2013-as évadra, ahol csapattársa volt[3] a mexikói Esteban Gutiérrez.[4] 2014-től visszatért a Force India csapatához.[5] A 2015-ös Le Mans-i 24 órás verseny győztese. 2017-től 2019-ig a Renault versenyzője volt. 2020-ban néhány verseny erejéig helyettesíti Sergio Pérezt a Racing Point csapatánál, miután a mexikói versenyzőnek pozitív lett a koronavírustesztje.[6] 2022-ben is 2 verseny erejéig Sebastian Vettelt helyettesítette. A 2023-as szezontól teljesen a Haas versenyzője, honfitársát Mick Schumachert váltotta a csapatnál.

Pályafutása[szerkesztés]

Gokartban töltött évek[szerkesztés]

1997-ben, tehát 10 éves korában ült először gokartba, 2000 óta vett részt komolyabb versenyeken, s már a következő évben nagy fölénnyel megnyerte az olasz junior bajnokságot. A kadet korosztályban kiírt Green Helmet Trophy című sorozatban pedig a 2. helyen végzett a cseh Erik Janis mögött. 2002-ben megvédte címét az olasz ligában, miután nagy csatában legyőzte Sébastien Buemit. Hazája junior gokart bajnokságában sem talált legyőzőre.[7] 2003-ban már a Formula–A kategóriában csillogtatta tudását, s több kisebb szerepvállalása (vb-32., EB-41., olasz bajnoki 5. helyezett) közül kiemelkedik a német ligában aratott váratlan győzelme. Utolsó gokartos évében Helmut Sanden mögött a 2. helyre szorult hazája bajnokságában, az olasz ligában pedig a 8. helyen végzett.

Formula BMW (2005)[szerkesztés]

Ahogy az fiatal német versenyzők körében megszokott, Hülkenberg is a német Formula–BMW-ben kezdte meg formulaautós pályafutását. Az viszont már korántsem mindennapos, hogy valamelyik tehetség rögtön első évében bajnoki címet szerez. A 20 futamos sorozatban 14 alkalommal állt fel a dobogóra, nyolc futamot nyert, kilencszer indult az első rajtkockából és hatszor futotta meg a verseny leggyorsabb körét. 287 pontot gyűjtött a szezon során, 5 egységgel utasította maga mögé a második évét teljesítő Sébastien Buemit. A különböző BMW-s szériák legjobbjainak szervezett Formula–BMW Világdöntőben is elsőként intették le a kockás zászlóval a Josef Kaufmann Racing versenyzőjeként, azonban utólag időbüntetéssel sújtották, mivel a SC periódus alatt agresszív fékteszttel veszélyeztette társait. Így visszacsúszott a 3. helyre.[7]

A1 Grand Prix (2006–2007)[szerkesztés]

Noha számos ajánlata érkezett Formula Renault-ban szereplő csapatoktól, Nico mégis hazájának Formula–3-as bajnokságában folytatta pályafutását. Döntését az élet igazolta. Mivel közel maradt a tűzhöz, még jobban felkeltette a német szakma figyelmét, így nem hatott a meglepetés erejével, amikor Rolf Beisswanger Hülkenberget szemelte ki A1 GP-s csapatába. Németország színeiben kilenc futamot nyert a lehetséges húszból, ezzel együtt 14 alkalommal állhatott dobogóra. Három pole pozíció és öt leggyorsabb kör szerepelt még neve mellett. 35 pontos előnnyel nyerte a versenysorozatot, megelőzve Új-Zéland csapatát. (Mivel a Mexikóban rendezett hétvége ütközött az F–3-mal, így ott Christian Vietoris helyettesítette, de nem gyarapította a ponttermést.)

Formula–3-as szériák (2006–2008)[szerkesztés]

Hülkenberg 2008-ban a Dallara-Mercedes volánja mögött a Formula–3 Euroseriesben

A Formula BMW-s sikert követően további három évig Josef Kaufmann csapatában szerepelt a német bajnokságban, immáron a Formula–3-as géposztályban. Az Opel hajtotta Ligier JS47 volánja mögött már negyedik futamán nyerni tudott, ezzel együtt hat alkalommal állhatott fel a dobogóra, háromszor indulhatott élről, s ötször futotta meg a leggyorsabb kört. 78 pontjával a bajnokság 5. helyén zárt. Két verseny erejéig, szintén 2006-ban látogatást tett a túraautók világában, a V de V Challenge Endurance Moderne ligában mindkét futamnak az élről vághatott neki, az egyiken őt intették le elsőként. 50 pontjával a 17. helyen végzett.

Pályafutását 2007-ben a Formula-3 Euro Seriesben folytatta, méghozzá a korábban Lewis Hamiltont és Paul Di Restát is bajnoki elsőséghez segítő ART Grand Prix színeiben. Romain Grosjean és Sébastien Buemi mögött a tabella 3. helyét foglalta el végelszámoláskor. Négy futamot nyert, nyiolc dobogó, két pole, három leggyorsabb kör szerepelt még neve mellett. Legemlékezetesebb diadala minden bizonnyal a norisringi volt,[7] a 18. rajtkockából indulva gázolt át a komplett mezőnyön. Az esős Zandvoortban is dominált.[8] Az F3-as pilóták két jelentős éves seregszemléjén is szerepet vállalt. A Zolderbe költöző Masters of Formula 3-on az első helyen intették le.[9] A makaói futam kevésbé sikerült, csupán a 23. helyet érte el.

A sikersztori nem ért véget. 2008-ban másodjára az F3 Euro Seriesben sem talált legyőzőre. 85 pontjával több mint 30 pontot vert az olasz Edoardo Mortarára. Hét versenyen látta meg elsőként a kockás zászlót (Mugello, Norisring, Zandvoort, Nürburgring, Brands Hatch, Barcelona és Hockenheim), ezen felül még egy 3. helyezést, hat pole pozíciót és nyolc leggyorsabb kört jegyzett. A Masters of F3 seregszemlén, Zolderben – a francia Jules Bianchi mögött – a második helyen végzett.

GP2 (2009)[szerkesztés]

Hülkenberg a ART Grand Prix monacói fordulójában 2009-es GP2-szezonban

A Formula–3-as szezon zárultával ugyancsak az ART Grand Prix-nél rajthoz állt a GP2 Ázsiai Sorozatának harmadik, bahreini fordulóján. Rögtön megnyerte az időmérő edzést,[10] majd mindkét futamon a 4. helyen ért célba. Második, egyben utolsó versenyhétvégéjét Katarban teljesítette, az éjszakai főversenynek újra az első rajtkockából vághatott neki, ezúttal a győzelem sem maradt el, több mint 13 másodpercet vert a mögötte végzett mexikói Sergio Pérezre.[11] A másnapi sprintversenyen szintén dobogón végzett, a harmadik fokára állhatott fel. A bajnokság hátralévő két fordulóját kihagyta, az addig szerzett 27 pontjával a bajnokság 6. helyét foglalta el a végelszámolásnál.

A GP2 európai főszezonjának két favoritja a korábban két konstruktőri elsőséget is besöprő ART Grand Prix, valamint a Campos Racing jogutódja, így félig-meddig címvédő Barwa Addax lesz. Egyik oldalon Hülkenberg, másik sarokban pedig Romain Grosjean. Legalábbis ez volt az alapfelállás, a svájci-francia versenyző kiválásával csapattársa, Vitalij Petrov fejtett ki még ellenállást, de ez az év Willy Weber tanítványának diadalmenetét hozta.

A szezon pedig egyáltalán nem úgy indult. Grosjeanék ünnepelhettek kettős győzelmet, míg az ART részéről csak a venezuelai Pastor Maldonado csipegette a pontokat, Nico csupán a 9. és a 14. helyekkel nyitott. Monte-Carlóban sem következett mélyreható váltózás, a genfi fiatalember utcahosszal nyerte a főversenyt. A sprintversenyen elszenvedett komoly balesete után viszont valami megtört benne, nem jöttek az eredmények. Vele ellentétben Nico épp innentől kezdve vett lendületet. A hercegségben ünnepelte első GP2-es dobogóját. Az isztambuli hétvége is inkább csapattársáról szólt, míg az orosz futamgyőzelmet és leggyorsabb kört jegyzett, Nicónak meg kellett elégednie előbb egy pole-ból szerzett 5., majd egy 4. helyezéssel. Silverstone-ban már összeszedte magát, ismét dobogón ünnepelt a főverseny után, így a brit verseny után feljött a bajnokság 4. helyére. Ekkor érkezett a mezőny a Nürburgringre, ahol Hülkenberg mindkét versenyt megnyerte, ráadásul ő jegyezte az első rajtkockát és mindkét futamon a leggyorsabb kört. Ez a bravúr korábban csak Nelsinho Piquet-nek sikerült, még a 2006-os hungaroringi versenyen mutatta be ugyanezt. A maximális 20 ponttal, vetélytársai bukdácsolását kihasználva átvette a vezetést a tabellán, amit a szezon végéig nem is engedett ki kezéből. A magyarországi hétvége főversenyén sem talált legyőzőre, ennek köszönhetően már 16 ponttal vezetett Petrov előtt. (Grosjean elfoglalta Piquet helyét a Renault F1-es alakulatánál, így a francia kiszállt a versengésből.) Valenciában is csak az orosz tartotta Hülkenberg tempóját, de míg az orosz a főversenyen aratott győzelme mellett csak 3. versenyre volt képes, Nico a főfutamos 2. helyezése mellett nyerni tudott a sprintfutamon, így immáron 20 pontra rúgott fölénye. A spai első versenyen taktikusan megelégedett a 2. hellyel a portugál Álvaro Parente mögött, a másnapi viadalnak rajtbaleset vetett véget, Petrov így is kevesebb pontot gyűjtött. Monzába már úgy érkezett, hogy az eredmények kedvező alakulása esetén már ott övé lehet a bajnoki cím. A kaotikus főversenyen Petrov élete legjobbját nyújtotta, így elmaradt a bajnokavatás, másnap azonban beért a 3. helyen, ezzel újoncként mégis elhódította a GP2 bajnoki címét. Ez korábban csak 2008 Formula–1-es világbajnokának, Lewis Hamiltonnak sikerült. A szezon a lenyűgöző szépségű Portimãoban ért véget, a portugál hétvége Nico jutalomjátékát hozta. Ő diadalmaskodott a hosszabbik távon, így kereken 100 ponttal zárt az évet, és összesen 25 pontot vert Petrovra. Öt futamot nyert, tíz alkalommal állhatott fel a dobogó valamelyik fokára, háromszor indult az első rajtkockából, illetve ötször futotta meg a leggyorsabb kört.[12]

A Formula–1-ben[szerkesztés]

Hülkenberg menedzsere, Willi Weber, a Flavio Briatore vezette F1 Renault-val tárgyalt az ifjú német első F1-es tesztjéről, 2007. december 4-én mégis a Williams csapatnál szerepelt Jerezben. A gyakorlás remekül sikerült, már az első napon gyorsabbnak bizonyult az istálló versenypilótájánál, Nakadzsima Kadzukinál, de a már kétéves tapasztalattal rendelkező Nico Rosbergtől is mindössze 4 tizedmásodperccel maradt el. A csapatot meggyőzte a szereplése, ezért meg is kapta a tesztpilótai állást,[13] kontraktusát 2009-re is meghosszabbították.[14]

Williams (2009–2010)[szerkesztés]

Hülkenberg megszerzi első pontját a Maláj nagydíjon

Miután a Williamsnél mindkét pilótaülés szabaddá lett, a 2010-es évre őt szerződtették az egyik pilótának. Csapattársa, a Formula–1 minden idők legtapasztaltabb pilótája, az exbrawnos Rubens Barrichello.[1]

2010 – A debütáló év[szerkesztés]
Hülkenberg a Maláj nagydíjon a Williams volánja mögött

A bahreini nagydíj időmérőjén bő fél másodperccel kapott ki csapattársától, a 13. helyről indulva agresszív versenyzéssel nyert néhány pozíciót, majd miközben a két Sauberrel viaskodott, elvesztette uralmát autója felett, kicsúszott. Ezt követően a mezőny végéről feljött a 14. helyre, körhátrányban fejezte be élete első F1-es futamát. Az ausztrál nagydíj időmérőjén sem teljesített jól, csak a 15. rajtpozíciót szerezte meg. A futamból csak hat kanyart teljesített, miután Kobajasi Kamui hátulról becsapódott autójába, a kavicságyból már nem tudott szabadulni. A szepangi hétvége hozta meg számára az első sikereket. A kaotikus időmérőn a kiváló 5. rajtkockába kvalifikált. A rajtot alaposan elpuskázta, száraz pályán a Williams tempója korántsem volt annyira erős, mint esőben, ugyanakkor a sok kieső miatt így is befutott a 10. helyen, vagyis ponttal zárta harmadik Formula–1-es futamát.

A kínai nagydíj kvalifikációján a 16. rajtkockát szerezte meg. A versenyen hat alkalommal volt a boxban és ennek ellenére egy helyett javítva az időmérőn megszerzett pozíciójához képest a 15. helyen ért célba egy kör hátrányba a futamgyőztes Jenson Button-höz képest.

Hülkenberg az ausztrál nagydíjon

A következő spanyol nagydíj hétvégén az időmérőn a 13. helyett szerezte meg, megelőzve csapattársát, Barrichellót, aki a 18. helyett érte el. A másnapi futamon a 16. helyen intették le két kör hátrányban. A monacói hétvégén a 11. rajtkockát érte el, míg a futamon a falnak ment az alagútban, aminek következtében kiesett és a biztonsági autó mögött folytatta a mezőny a versenyt. Törökországban a 17. helyről rajtolhatott, míg a futam végéig meg is tartotta helyét egy kör hátrányban az éllovas Lewis Hamiltonhoz viszonyítva. A kanadai nagydíjon az időmérőedzésen a 12. legjobb időt autózta. Négy ezreddel volt lassabb, mint Rubens Barrichello. A futamon az első körben Kobajasival harcolt, aki később kiesett a versenyből, míg Hülkenberget egy kör hátrányban a 13. helyen intették le.

Az európai nagydíjon a Valencia Street Circuiten a 8. helyen várta a másnapi futamot megelőzve csapattársát, aki a 9. helyről rajtolhatott el. A futamon a 49. körben motorhiba miatt volt kénytelen feladnia a versenyt. A brit nagydíj időmérőjén a 13. rajtkockát szerezte meg, majd a futamon a szezon során másodjára ért célba pont szerző helyen és csakúgy mint Malajziában a 10. helyen ért célba. A hazai versenyén a 10. rajtpozícióból vágott neki a másnapi futamnak, ahol csak a 13. helyen ért célba egy kör hátrányban. A 25. magyar nagydíjon a 10. időt érte el a kvalifikáción. A futamon a szezon során elérte a legjobb helyezését, a 6. helyen intették le, ami 8 világbajnoki pontot jelentett számára.

Hülkenberg a brit nagydíjon

A belga hétvégén a 9. pozíciót szerezte meg, míg a versenyen a 14. helyen ért célba. Az olasz nagydíj időmérőjén a 8. rajtkockát szerezte meg. A futamon pontszerző helyen haladt, majd a vége előtt három körrel Mark Webber előzte meg, aminek köszönhetően a 7. helyre esett vissza. A szingapúri verseny időmérőjén a 12. legjobb időt autózta, de váltócsere miatt 5 helyes rajtbüntetést kapott. A futamon az utolsó pontszerző 10. helyett érte el, majd kanyar levágás miatt 10 másodperces büntetést kapott Adrian Sutillal. A japán nagydíj időmérőjét a kaotikus körülmények miatt vasárnapra halasztottak, ahol Hülkenberg Barrichello mögött a 9. helyről rajtolhatott el. A futamon már az 1. körben ütközött Vitalij Petrovval és kiestek mind ketten a versenyből.

Koreában a 11. helyett érte el a kvalifikáción. A futamon a 10. helyen ért célba a Sauberes Nick Heidfeld mögött. Első pole-pozícióját november 6-án Brazíliában szerezte 1.049 ezred másodperccel megelőzve Sebastian Vettelt.[15] A futamon rajtnál Vettel már az első kanyarban megelőzte még az első körben elment mellette Webber és Alonso néhány körrel később és még öt versenyző a továbbiakban Hülkenberg végül a 8. helyen zárta a brazil nagydíjat körhátrányban. A szezon utolsó versenyhétvégéjén Abu-Dzabiban került megrendezésre, ahol az időmérőn a 15. rajtkockát szerezte meg, míg a versenyen a 16. helyen intették le. A csapatfőnök Frank Williams bejelentette, hogy a következő évadban már nem lesz Hülkenberg a csapat pilótája.[16][17]

Force India (2011–2012)[szerkesztés]

Hülkenberg a Malajziai szabadedzésen

2011. január 26-án megerősítette a Force India, hogy Nico lesz a tesztpilótájuk a 2011-es szezonra, pénteki első szabadedzéseken fogja vezetni a VJM05-öt.[18] Paul di Restát helyén tesztelt az első edzéseken, kivéve Monacóban és Magyarországon, ahol Adrian Sutil-t váltotta.

2012[szerkesztés]
Hülkenberg a 2012-es maláj nagydíjon

2011. december 16-án a Force India bejelentette, hogy Paul di Resta és Nico Hülkenberg párossal fognak versenyezni a 2012-es szezonban.[2] Az évadnyitó ausztrál nagydíj időmérő edzésén a 9. helyett szerezte meg.[19] A futamon a rajtot követően koccant Nico Rosberggel és a futamot már nem tudta folytatni.[20] A Maláj nagydíjon a 16. helyre kvalifikálta magát.[21] A futamon kiszámíthatatlan időjárás ellenére is remekül versenyzett. A 42. kör után már a tizedik helyen haladt, majd a versenyt a kilencedik helyen fejezte be, így megszerezte a 2012-es szezonban az első pontjait.[22] A kínai nagydíj időmérő edzésén a 16. rajtkockát szerezte meg, előtte csapattársa végzett. A futamon alul kormányzott volt az autója, de így is célba ért a 15. helyen. A bahreini versenyhétvégén a 13. helyre kvalifikálta magát. A versenyen egy helyett javítva a 12. helyen végzett. A spanyol nagydíj időmérőjén a 14. rajtkockát szerezte meg. Másnapi futamon kisebb hibákat vétve, de a szezon során másodjára is sikerült pontot szereznie, a 10. helyen végzett.

Hülkenberg a 2012-es kanadai nagydíjon a VJM05 volánja mögött

A monacói pályán a kvalifikáción a 11. helyen végzett, majd a futamon a biztonsági autós szakaszban a 9. helyen haladt, majd végül a 8. helyen ért célba. A kanadai nagydíjon az időmérőn a 13. helyett szerezte meg. A futamon csapattársa mögött ért célba a 12. helyen. Az európai nagydíjon, a Valencia Street Circuit-ön a 8. helyen végzett az időmérő edzésen. A vasárnapi futamon a verseny vége fele a 3. helyen haladt, majd a gyorsabb Michael Schumacher megelőzte őt, végül még a sokkal gyorsabb Mark Webber is elment mellette, de így is az 5. helyen ért célba a Force Indiával. A brit nagydíjon a 9. rajtpozíciót szerezte meg, megelőzve a Romain Grosjeant, aki 10. helyen végzett, de váltócsere miatt 5 rajt helyes büntetést kapott. A futamon 12. helyen végzett a nem igazán versenyképes Force Indiával ezen a versenyhétvégén.

A német nagydíjon a Hockenheimringen az 5. helyett szerezte meg az időmérőn. A futamon a 9. helyen végzett a hazai nagydíján. A magyar nagydíjon a 10. rajt helyett szerezte meg. A másnapi futamon lemaradt a pontszerzésről, mivel csak a 11. helyen ért célba. A belga nagydíj időmérőedzésén a 12. helyett szerezte meg, de Mark Webber autójában váltott cseréltek, így a 11. helyre jött fel. A futamon a rajtot követően nagy baleset történt, amiből Hülkenberg jól jött ki és feljött a 3. helyre. Az 5. körben megelőzte Kimi Räikkönent, miután a bokszkiállások lezajlottak a 3. helyre került vissza. A 35. körben Michael Schumacherrel vívott komoly csatát. A futam leintése után a 4. helyen haladt át a célegyenesen, amivel idei és Formula–1-es pályafutása legjobb eredményét érte el. Az olasz nagydíj időmérő edzésén az utolsó helyen végzett, mért idő nélkül, mivel az autója meghibásodott.[23] A másnapi futamon az 5. körben hirtelen lelassult a VJM05-t, három körrel a leintés előtt, így a 21. helyen rangsorolták.

A szingapúri nagydíj időmérőjén a 11. helyett szerezte meg, majd a másnapi futamon a 14. helyen ért célba, de megfutva a verseny leggyorsabb körét. A japán nagydíj hétvégén az időmérőn a 10. rajtpozíciót szerezte meg, de váltócsere miatt öt helyes rajtbüntetést kapott, így csak a 15. pozícióból vághat neki a futamnak. A másnapi versenyen a rajtot követő baleset után a pontszerző helyeken haladt tovább, majd remek versenyzéssel a 7. helyen fejezte be a futamot. A koreai nagydíj hétvégén az időmérőn igazán jó időt autózva a 8. rajtpozíciót szerezte meg. A futamon többször is pontszerző helyekért harcolt Romain Grosjean-nal, végül a franciát megelőzve a 6. helyen ért célba. A indiai nagydíj időmérőjén a 12. rajtkockát szerezte meg. A futam elején pontszerző helyért harcolt Sergio Pérezzel a Sauber pilótájával, majd végül megelőzte. A futam hátralévő részét Kimi Räikkönen mögött autózta végig a 8. helyen. Az abu-dzabi nagydíj időmérőjén a 10. rajthelyet szerezte meg, majd a másnapi futamon a rajtnál ütközött Bruno Sennával és nem tudta folytatni a versenyt. Az újonnan debütáló amerikai nagydíj időmérőedzésén a 8. rajtkockát szerezte meg, de mivel 5 helyes rajtbüntetést kapott Romain Grosjean, így a 7. helyre lépett előre, de mivel Felipe Massa is büntetést kapott így egy hellyel ismét előrébb lépett.[24] A futamon a rajtot követően az 5. helyre jött fel, ahol megelőzte Michael Schumachert és Kimi Räikkönent. Sokáig visszaverte a finn világbajnok támadásait, de a 13. körben nem tudta tovább tartani a Lotus pilótáját. Nem sokkal később Felipe Massa is megelőzte a Ferrarival, végül a 8. helyen fejezte be a futamot.

A szezon záró brazil nagydíj időmérőjén a 7. rajtkockát szerezte meg, de mivel Pastor Maldonado 10 helyes büntetést kapott, így a 6. helyről vághatott neki a másnapi futamnak. A futamon hol esett, hol nem, de a rajtot követően már a második körben a 4. helyen haladt. Még ugyan ebben a körben Alonso elszúrta az egyes kanyart, Hülkenberg kihasználva ezt megelőzte a spanyolt. Lewis Hamilton boxba menetele után Hülkenberg egyre gyorsabb időket ért el, amivel egyre közelebb került Jenson Button-höz. A 19. kör elején a célegyenesben megelőzte Buttont, aki az utolsó kanyarban megcsúszót, és az élre állt a Force Indiával Hülkenberg. A biztonsági autó bejövettelét követően Hülkenberg közel egyperces előnyt vesztett el. A 48. körben Hamiltont támadja a német, majd a vizes aszfalton kipördül és eltalálja Hamilton bal első kerekét, ami kitört. Hülkenberg áthajtásos büntetést kapott az ütközésért. A büntetés letöltését követően az 5. helyre érkezett vissza, majd itt is intették le.

Sauber (2013)[szerkesztés]

2012. október 31-én a pletykáknak megfelelően hivatalosan is bejelentették, hogy Hülkenberg a 2013-as szezontól a Sauber Motorsport pilótája lesz.[25][26] Sergio Pérezt váltja, aki a McLaren csapatába igazolt.[27] Csapattársa Esteban Gutiérrez lett, aki akkor teszt- és tartalékversenyző volt a csapatnál. A 2013-as szezon kezdette előtt Helmut Marko a Red Bull Racing főtanácsadója elismerte, hogy figyelik Hülkenberget és akár a 2014-es évadtól az osztrákok pilótája lehet.[28]

2013[szerkesztés]
Hülkenberg a 2013-as maláj nagydíjon a Sauber C32 volánja mögött

A szezonnyitó ausztrál nagydíj időmérő edzésén a 11. helyre kvalifikálta magát, de a futamon nem tudott elindulni az üzemanyag-rendszer problémája miatt.[29] A maláj nagydíjra új kasztnival fog rajthoz állni.[30] A maláj nagydíj időmérőedzésén a 12. helyre kvalifikálta magát a Lotus pilótája Romain Grosjean mögé. A rajtot elég jól kapta el, majd sokáig pontszerző helyeken autózót, ahol előbb Jenson Buttonnal csatázott, majd Kimi Räikkönennel folytatott intenzív párharcot. A 41. körben a finnek sikerült megelőznie Hülkenberget, aki végül a 8. helyen fejezte be a versenyt. A kínai nagydíj kvalifikációján a 10. rajtkockát szerezte meg. A futamon a rajtot követően a 8 körrel később már az élen haladt. A lassú kerékcserék és a gumi kopás miatt, végül a rajtpozíciós helyezésén fejezte be a futamot. A bahreini nagydíj időmérőedzésén a 14. rajtkockát szerezte meg. A vasárnapi futamon a 12. helyen ért célba, amiért pont nem járt.

Hülkenberg a 2013-as német nagydíjon a Nürburgringen

Az első európai futam helyszínen a spanyol nagydíjon az időmérőn a 15. rajtkockát érte el, megelőzve csapattársát. A futamon ugyanezen a helyen ért célba 1 kör hátrányban. A monacói versenyhétvégén a 11. rajtkockát szerezte meg, majd a futamon ugyanitt intették le. Két héttel később a Kanadában ismételten csak a 11. rajtpozíciót szerezte meg. A versenyen Giedo van der Garde tartotta fel lekörözés közben, majd nem sokkal később ütközés következtében kiesett a versenyből. A brit versenyhétvégén a 15. helyről indulhatott a vasárnapi versenyen és az 1 pontot érő 10. helyen ért célba. Egy héttel később a német nagydíjon hazai pályán a 10. helyről rajtolhatott, majd ezen a pozíción is fejezte be a versenyt. A magyar nagydíjon a 12. rajtkockát érte el. A futamon bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, majd végül a 11. helyen ért célba a Williams pilótája, Pastor Maldonado mögött.

Hülkenberg a 2013-as belga nagydíjon

A belga nagydíj időmérő edzésén a 11. rajtkockát szerezte meg. A vasárnapi futamon a rajtot követően a 8. helyre lépett előre, majd ezt követően Kimi Räikkönennel csatázott a pozícióért. A versenyt végül a 13. helyen fejezte be, megelőzve csapattársát, Esteban Gutiérrezt. Az olasz nagydíj időmérő edzésén meglepetésre a 3. rajtkockát szerezte meg. A futamon a rajtot követően vissza csúszott az 5. helye, ahol Nico Rosberggel csatázott. A verseny alatt Hülkenberg végig tartotta az 5. helyét és végül ebben a pozícióban intették le, ami csapata és saját magának is a legjobb helyezése volt a szezonban. A szingapúri nagydíj időmérőedzésén csapattársa mögött a 11. helyről rajtolhatott. A vasárnapi futamon sikerült a 9. helyen célba érnie, ami azt jelentette, hogy ismét sikerült pontot szereznie.

A koreai nagydíj időmérő edzésén a 8. helyett szerezte meg csapattársa, Esteban Gutiérrez előtt. A másnapi futamon a rajtot követően feljött az 5. helyre, majd remekül tartotta pozícióját. Fernando Alonso és Lewis Hamilton sem tudta megelőzni Hülkenberget a futam során. A 37. körben az újraindítást követően megelőzte Hamiltont. A versenyt végül a 4. helyen fejezte be. A következő nagydíjon Japánban a harmadik szabadedzésen inkorrekt utasításokat adott a csapat Hülkenbergnek ezért a versenybíróság 20 ezer eurós büntetést rótt ki a svájci istállónak.[31] Az időmérőn 7. rajtkockát érte el. A versenyen Daniel Ricciardóval harcolt, majd sikeresen megelőzte a 20. körben, végül a 6. helyen ért célba. Indiában ismét a 7. időt autózta, majd a futamon a rajtot követően az 5. helyig ért fel, ezt követően a futam nagy részét a 9. hely környékén autózta végig, majd a leintés előtt hat körrel műszaki hiba miatt volt kénytelen feladni a versenyt.

Abu-Dzabiban az időmérőn a 6. legjobb időt érte el, de Kimi Räikkönen szabálytalan padlólemez miatt az 5. helyről rajtolhatott a másnapi futamon.[32] A versenyen a 33. körben boxutca áthajtásos büntetéssel büntették, mert majdnem összeért a Sergio Pérez autójával a boxban, veszélyesen engedték el. A versenyt a 14. helyen 1 kör hátrányban fejezte be. Kimi Räikkönen műtétjét követően tárgyalásokat folytatott a Lotus F1 csapatával, hogy átveszi a finn helyét, de végül nem jött létre az átigazolás, mert Hülkenberg nem szeretett volna ülés nélkül maradni 2014-ben. Az amerikai nagydíj kvalifikációs edzésén a 4. rajtkockát szerezte meg a Sauber C32-vel, előtte Romain Grosjean végzett. A futamon a rajtot követően egy kicsit beragadt, de továbbra is az élmezőnyben versenyzett tovább. Lewis Hamiltont üldözte a verseny első felében, majd Fernando Alonsóval csatázott a második felében a versenynek. A 45. körben Alonso megelőzte Hülkenberget az egyes kanyarban, majd a német az utolsó körben megelőzte a spanyolt, aki visszavágott a német elé az egyes kanyarban és előtte ért célba, így Hülkenberg a 6. helyen fejezte be a futamot. A szezonzáró brazil nagydíjon az időmérő edzésen a 11. rajtkockát érte el, de Sergio Pérez váltócsere miatti büntetése miatt a 10. rajtkockából indulhatott a másnapi versenyen. A futamon rajtott követően feljött a 7. helyre, majd tartotta pozícióját, majd a 8. helyen fejezte be a futamot és ezzel az összetett bajnokság 10. helyén fejezte be a szezont.

Visszatérés a Force Indiához (2014-)[szerkesztés]

2013 novemberében tárgyalásokat kezdett egykori csapatával a Force Indiával, ahol ismét Adrian Sutil csapattársa lehetett volna.[33] Pár nappal később hivatalosan bejelentették a szerződtetést, valamint azt, hogy Sutil veszi át Hülkenberg helyét a Sauber csapatánál, valamint Sergio Pérez lett a csapattárs, aki a McLaren Mercedes csapatától érkezett.[34][35]

2014[szerkesztés]

A szezon első versenyhétvégéjén a Melbourne városában található Ausztrál nagydíjon az időmérő edzésen a 7. helyre kvalifikálta magát az esős edzésen. A futamon a rajtot követően feljött a 4. pozícióba, egészen addig tartani tudta a pozícióját amíg szemcsésedni nem kezdtek a gumik az autón. A verseny végéhez közeledve Valtteri Bottas támadta a 6. pozícióért, amit a finn pilóta meg is szerzett egy előzés során. Hülkenberg végül a 7. helyen ért célba, de Daniel Ricciardo kizárását követően egy helyet előre lépve a 6. lett.[36] A maláj versenyhétvégén az esős kvalifikáción a 7. legjobb időt érte el. A másnapi futamon a rajtot követően megelőzte a Scuderia Ferrari finn világbajnokát, Kimi Räikkönent. Eggyel kevesebb kerékcserével fejezte be a futamot, amivel Fernando Alonso mögött az 5. helyen ért célba.[37]

Bahreinben az időmérő edzésen a 12. helyre kvalifikálta magát, de egy hellyel előrébb került Daniel Ricciardo 10 helyes rajtbüntetését követően. A futamon a rajtot követően a 8. helyre jött fel, majd Alonsóval harcolt a 7. pozícióért. A 9. körben Button megelőzte Bottast, aki lendületet vesztett, és Hülkenberg is elment mellette. A biztonsági autót követően a 4. helyen haladt csapattársa mögött. Az 53. körben a Red Bull Racing pilótája, Daniel Ricciardo megelőzte, így a futamon az 5. helyen intették le a kockás zászlóval. A szezon során mind a három versenyhétvégén pontszerző helyen fejezte be a futamot, amivel az összetett világbajnokságban a 3. helyre került. Kínában az esős időmérőedzésen a 8. rajtkockát szerezte meg. A versenyen a rajtot követően egy helyet javított, majd a kerékcseréket követően a 17. körben már a 6. helyen autózott, majd ezt a pozíciót a verseny leintéséig meg is tartotta.

A spanyol nagydíj kvalifikációján Sebastian Vettel mögött a 11. rajtkockából indulhatott. Mögötte csapattársa, Sergio Pérez indult. Vettel autójában váltóhiba történt, ami következtében váltócserét végeztek az Red Bull RB10-ben, így 5 helyes rajtbüntetést kapott a német négyszeres világbajnok, ennek következtében Hülkenberg a 10. rajtkockából indulhat a versenyen.[38] A versenyen végig pontszerző helyen autózott, majd az 52. körben Pérez megelőzte az egyes kanyarban, így a két Force India a kilencedik és a tizedik helyen fejezte be a versenyt. Monacóban az időmérő edzésen a 11. legjobb időt érte el csapattársa, Sergio Pérez mögött. A versenyen a rajtot követően feljött a pontszerző helyekre, majd magabiztos versenyzéssel Fernando Alonso mögött az 5. helyen ért célba.

Kanadában az időmérő edzésen a 11. pozíciónak megfelelő időt érte el, majd a másnapi versenyen a gumi taktikájának köszönhetően hamar a 4. pozícióban haladt a futamon. A 24. körben Vettel megpróbálta a hajtűben megelőzni Hülkenberget, de nagyon szélesre vette a kanyart és nem sikerült neki az előzés. Az 57. körben Valtteri Bottas meg akarta előzni őt, de elmérte a hajtű kanyart. Ebből Felipe Massa jött ki remekül, aki mindkettejüket megelőzte. A versenyt végül a Jenson Button mögött az 5. helyen fejezte be. A visszatérő osztrák nagydíj kvalifikációján a 10. időt érte el. A futamon a rajtot követően a 8. helyen haladt, majd a 37. körben csapattársát Pérezt engedte el, mivel teljesen más taktikán volt a mexikói, mint ő. Az utolsó körben Ricciardo megelőzte Hülkenberget, aki így a 9. helyen ért célba. A brit versenyhétvégén az esős időmérő edzésen a 4. legjobb időt érte el. A másnapi száraz körülmények között megrendezett versenyen a rajtot követően a 6. helyre esett vissza, majd a 4. körben Valtteri Bottas előzte meg őt. Végül a 8. helyen intette le a kockás zászló.

A hazai versenyén a német nagydíj időmérő edzésén a 9. rajtkockát szerezte meg csapattársa előtt. A biztonsági autó pálya elhagyása után az 5. helyen haladt Fernando Alonso mögött. A versenyt végül ismét pontszerző helyen fejezte be, mégpedig a 7. helyen. A magyar nagydíj kvalifikációján a 9. időt érte el. A másnapi futamon a 14. körben csapattársával ütközve esett ki a versenyből. A pálya felszáradóban volt, közelről követte Pérezt, amikor összeért a két autó az utolsó kanyarban, majd elveszítette az első szárnyát, és egyenesen a korlátnak ment.[39] A versenyt követően elismerte, hogy ő hibázott és bocsánatot kért csapatától és csapattársától, valamint a szezon során első alkalommal nem szerzett pontot.[40] A belga nagydíj esős időmérő edzésén a 18. legjobb időt érte el. A versenyen a rajtot követően hamar felzárkózott a pontszerző helyekre, majd a 27. körben Kevin Magnussen megelőzte őt. A verseny végén közel került Danyiil Kvjathoz, de nem tudta megelőzni, így a 11. helyen intették le a kockás zászlóval. A verseny utáni órákban Kevin Magnussen büntetése miatt egy helyett előre lépve a 10., utolsó pontszerző helyen zárt.[41]

Hülkenberg a 2014-es szingapúri nagydíj a VJM07 volánja mögött

Az olasz nagydíj időmérő edzésén a 14. időt érte el, de mivel Kvjat 10 rajthelyes büntetést kapott erőforrás csere miatt, ezért a 13 rajtkockából indulhatott a versenyen.[42] A futamon hamar a pontszerző helyek közelébe ért. A 6. körben az egyenesben Valtteri Bottas előzte meg, majd a 46. körben Kvjat az egyenesben előzte meg őt, így csak a 12. helyen ért célba. A szingapúri nagydíj kvalifikációs edzésén a 13. időt érte el. A másnapi versenyen a 25. körben Felipe Massa megelőzte az 1-es kanyarban a 8. helyért. A versenyt végül a 9. helyen fejezte be. A japán versenyhétvégén az időmérő edzésen a 14. helyett szerezte meg, de Jean-Éric Vergne motorcseréje miatt egy helyett előre lépett a rajtrácson. A versenyt a biztonsági autó mögül kezdte meg a mezőny a nagy esőzés miatt. A 46. körben Jules Bianchi balesete miatt megszakították a versenyt, így a 8. helyen intették le. Az első orosz nagydíj hétvégén a 12. legjobb időt érte el, de mivel autójában váltót kellett cserélni, ezért 5 rajthelyes büntetést kapott, ami miatt a 17. helyről indulhatott el a másnapi versenyen.[43][44] A versenyt a 12. helyen fejezte be, amiért nem járt világbajnoki pont.

Október 20-án a Force India bejelentette, hogy 2015-re meghosszabbította Hülkenberg szerződését.[45] Az amerikai versenyhétvégén a kvalifikáción a 13. rajthelyet szerezte meg. A másnapi futamon már a 18. körben kénytelen volt feladni a versenyt, mert az autó ereje elszállt, ennek következtében a csapat szólt neki rádión, hogy állítsa le az autót.[46] A brazil nagydíj időmérő edzésén a 12. legjobb időt érte el. A versenyen elején átvette a vezetést a mezőnyben, majd a 14. körben megelőzte őt Nico Rosberg. Ezt követően két körrel később Lewis Hamilton is megelőzte a németet, aki eltérő gumi stratégián volt, mint a Mercedes két pilótája. A 42. körben megérkezett Bottas mellé, mindketten lecsúsztak az ívről, Räikkönen is megérkezett honfitársára így, és meg is előzte őt. A versenyt a 8. helyen fejezte be 2 tizedre megközelítette Räikkönent. A szezonzáró dupla pontos abu-dzabi nagydíj kvalifikációján a 14. időt érte el, de a Red Bull autóin használt első szárnyelemet szabálytalannak minősítette a Nemzetközi Automobil Szövetség, így Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel eredményét is törölték.[47] Ennek következtében lépett előre a 12. helyre. A verseny 15. körében öt másodperces büntetést kapott, mert az első körben leszorította Kevin Magnussent. A 43. körben körbe autózta Alonsót a 8 kanyar külső ívén. Három körrel később Nico Rosberget is megelőzte, amivel feljött a 7. helyre, majd a 6. helyen zárta a futamot. Az összetett bajnokságban a 9. helyen zárt a megszerzett 96 világbajnoki pontjával.

2015[szerkesztés]
Hülkenberg a 2015-ös maláj versenyhétvégén

Az ausztrál nagydíj időmérőedzésén az utolsó 14. helyett érte el csapattársa Sergio Pérez előtt.[48] A futamon a rajtot követően a 10. helyre jött fel és haladt a biztonsági autó mögött. Végig pontszerző helyen haladt, majd a 7. helyen intették le. 6 világbajnoki pontot szerzett, amivel meg előzte a 10. helyen célba érő csapattársát. A maláj versenyhétvégén az időmérőedzésen a 13. rajtkockát szerezte meg, megelőzve csapattársát, Sergio Pérezt. A futamon a rajtot követően feljött a 7. helyre. Miután bejött a biztonsági autó feljött az élen haladó Sebastian Vettel mögé a 2. helyre. A 10. körben Lewis Hamilton megelőzte őt és Romain Grosjeant, majd 3 körrel később Nico Rosberg is megelőzte honfitársát. A 26. körben a két Red Bull egymással csatázott, míg mögöttük Hülkenberg haladt. Ricciardónak szóltak, hogy romló fékjei miatt engedje el Kvjatot. A célegyenes végén Hülkenberget támadták, Kvjat Ricciardó elé került, de koccant a némettel, megpördült, és végül visszaesett a sorrendben. A 30. körben 10 másodperces időbüntetést kapott, amiért meglökte Kvjatot.[49] A futamot 1 kör hátrányban a 14. helyen fejezte be.

A kínai versenyhétvégén az időmérőn a 16. időt érte el. A futamon a rajtot követően feljött a 12. helyre. A 10. körben a váltó problémája miatt feladta a versenyt. Bahreinben az időmérő edzésen a 8. legjobb időt érte el. A futamot a 13. helyen fejezte be 1 kör hátrányban. A spanyol időmérőn a 17. időt érte el, megelőzve csapattársát. A futamon ismét nem bizonyult versenyképesnek az autó, így 1 kör hátrányban a 15. helyen ért célba. A monacói kvalifikációján a 13. időt érte el, de miután Carlos Sainz Jr. nem vett részt az FIA kötelező mérlegelésén és Romain Grosjean öt rajthelyes büntetést kapott, mert az autójában sebességváltót kellett cserélni, így 1-1 helyett lépett előre a rajtrácson.[50][51] A futamon a rajtot követően Fernando Alonso a Mirabeau-ban a falnak lökte őt, ezután a boxba hajtott, ahol új első légterelőt kapott. Az esetet vizsgálták és az eredménye az, hogy a spanyol 5 másodperces büntetést kapott, amit kerékcseréjénél kell letöltenie.[52] Végül a versenyt a 11. helyen fejezte be, amiért nem járt világbajnoki pont. Kanadában az időmérőn a 7. időt érte el a két Lotus pilóta mögött. A rajtot követően sikerült megelőzni Pastor Maldonadót, amivel feljött a 6. helyre. A 43. körben Sebastian Vettel a célegyenes előtti sikánnál próbálkozott előzni a Ferrari németje, egyikük sem engedett, Vettel átvágott az emelt kerékvetőkön, Hülkenberg megpördült. Nem ért össze a két autó, esete után senki sem kap büntetést. A versenyt 1 kör hátrányban a 8. helyen fejezte be.

Az osztrák nagydíj hétvégén a kvalifikáción az 5. legjobb időt érte el. A versenyen a 26. körben Valtteri Bottas kívül ment el mellette a 3-as kanyarban, végül az egész futam során megőrizte a 6. pozíciót és ezzel 8 világbajnoki ponttal gazdagodott. A brit időmérő edzésen az új fejlesztésű VJM08B autóval a 9. legjobb időt érte el. A másnapi futamon remek rajtjának köszönhetően egészen az 5. helyre jött fel. A verseny vége felé a 7. pozícióban haladt száraz körülmények között, majd az esőzést követően is megőrizte pozícióját a verseny leintéséig. A magyar versenyhétvége kvalifikációs edzésén a 11. időt érte el. A futamon a rajtot követően feljött az 5. helyre, amit sokáig meg is őrzött. A 43. körben Hülkenberg Force Indiájáról a célegyenesben magától leszakadt az első szárny, majd begyűrődve az égbe röpítette az autót. A német pilóta a szemközti gumifalban végezte, de előtte még jól teleszórta törmelékkel a pályát. Először úgy tűnt, meg tudják oldani a romok eltakarítását a virtuális biztonsági autó alkalmazásával, ám hamarosan a biztonsági autót is a pályára küldték.[53] A Belga időmérő edzésen a 11. időt érte el. A verseny előtt félórával Hülkenberg arra panaszkodik, hogy nincs ereje a motorjának. Visszament a bokszba, ahol a csapat elkezdte vizsgálni az autóját. Ha 13.45-ig nem hagyta volna el a depót, a legjobb esetben is a bokszutca végéről, a mezőny után kell volna rajtolnia. Végül sikerült a rajtrácsra kerülnie.[54] Az első felvezető kör után már nem tudod elindulni. Hülkenbergnek szóltak, hogy álljon a bokszba, a turbójával történt problémát nem sikerült megjavítani, így el sem tudod rajtolni a futamon.

Monzában a kvalifikáción a 9. időt érte el. A rajtot követően egy helyett javított, majd sokáig meg is tartotta ezt a pozíciót. A 32. körben megelőzte őt Kimi Räikkönen a Scuderia Ferrarival. Marcus Ericsson megpróbálta megelőzni őt, de nem sikerült és végül 1 kör hátrányban a 7. helyen fejezte be a versenyt. Szingapúrban a 11. legjobb időt érte el az időmérőn. A verseny rajtját követően feljött a 9. helyre. A 12. körben Felipe Massa tért a boxból vissza a pályára és ütközött az akkor érkező Hülkenberggel, aki a falnak csúszott, és feladta a versenyt.[55] A 22. körben megszületett az ütközés utáni vizsgálat eredménye, ami Hülkenberget vélte vétkesnek, a német három rajthelyes büntetést fog kapni Japánban.[56] A szuzukai versenypályán a 11. időt érte el az időmérő edzésen, de a büntetése után a 13. rajtkockából indulhatott, miután Kvjat autóját az időmérőn elszenvedett balesetét követően újjá kellett építeni. A futamon remek rajtot vett és hamar a legjobb 8 között autózót, végül a 6. helyen fejezte be a futamot. Oroszországban az időmérő edzésen a 6. helyett szerezte meg. A futamon a rajtot követően a megtartotta a hatodik helyet, de magától megpördült, és a nagy tömegből éppen Marcus Ericsson ment neki. Egyikőjük sem tudta folytatni a futamot, ami a biztonsági autó mögött haladt a történtek után.

Hülkenberg a 2015-ös japán versenyhétvégén

Amerikában a 7. legjobb időt érte el a csonka időmérő edzésen, de Ferrari német pilótájának büntetése miatt a 6. kockából indult el a versenyen. A rajtot követően meg tudta tartani pozícióját, de az 5. körben Kimi Räikkönen könnyedén megelőzte őt. 10 körrel később Kvjat sokat hibázott és Hülkenberg elment mellette, amikor megint kisodródott. A 37. körben Ricciardót támadta, a két autó összeért, a Force India első légterelője letört, ezek után nem jutott el a bokszutcáig, leállt a pálya mellett a fűben, virtuális biztonsági autó. A versenybírák közölték, hogy vizsgálják a balesetet és a futam után hoznak döntést. Miután meghozták a határozatot senkit nem büntettek az ütközés miatt. Ezt azzal indokolták, hogy hogy a német autójának első vezetőszárnya sérült volt, emiatt nem rendelkezett megfelelő leszorítóerővel, így nem tudta elkerülni az ütközést.[57] A stewardok tehát versenybalesetnek minősítették az incidenst. Mexikóban az időmérőn a 10. időt érte el. A versenyen folyamatosan a legjobb tízben autózott, és végül a 7. helyen fejezte be megelőzve csapattársát, Sergio Pérezt. Brazíliában a 6. időt érte el, de előrébb került egy pozícióvak, miután Valtteri Bottas a pénteki második szabadedzésen piros zászló hatálya alatt előzte meg Felipe Nasr autóját, ezért 3 rajthelyes büntetést kapott.[58] A futamon a 10. körben megelőzte Kvjatot, köszönhetően a korábbi kerékcseréjének. Nem sokkal később Pastor Maldonado mellett is elment, ezzel feljött a 6. helyre. A futam hátralévő részében hiába támadta többször is Kvjat a német pilótát, de megelőzni nem tudta. A szezon utolsó versenyén a 7. időt érte el a kvalifikáción. A rajtnál feljött csapattársa mögé az 5. pozícióba. A 6. körben Ricciardo megelőzte Hülkenbergetőt, aki visszatámadott, de végül az ausztrál elvette az 5. helyezést. A futam további részében a pontszerző helyeken haladt, majd 7-ként intették le. Ezzel az összetett bajnokság 10. helyén végzett 58 ponttal, előtte csapattársa 78 ponttal.

2016[szerkesztés]

Az idény során maradt a csapatnál és továbbra is Sergio Pérez maradt a csapattársa. A szezon első időmérő edzésén Ausztráliában a Q2-ben kiesett és végül a 10. időt érte el az új időmérős rendszer során, előtte csapattársa végzett. A futam során fékproblémákkal küzdött, de ennek ellenére is a 7. helyen fejezte be a futamot. Bahreinben az előkelő 8. legjobb időt érte el, viszont a futam kevésbé sikeredett jól. Egy kör hátrányban a 15. helyen ért célba, megelőzve csapattársát. Kínában az időmérő edzés második szakaszában rosszul rögzített bal első kereke elgurult a pályán.[59] Nem sokkal az edzés után háromhelyes rajtbüntetést kapott, így a 10. helyett a 13. kockából vághatott neki a vasárnapi futamnak.[60] A rajtot követő balesetek után az 5. helyen haladt, majd a 22. körben öt másodperces büntetést kapott, mert indokolatlanul lassan ment a bokszutca bejáratánál.[61] A versenyt végül egy kör hátrányban a 15. helyen fejezte be és a 48. körben a leggyorsabb körével ő lett a futam leggyorsabb körének birtokosa.

Hülkenberg Bahreinben Pérez ellen

Oroszországban a kvalifikáción a 13. rajtkockát szerezte meg, míg csapattársa a 6. pozícióból rajtolhatott. A rajt után Hülkenberg és Rio Haryanto is kiesett egy tömegkarambol után. A németet a Esteban Gutiérrez okozta, aki ezért stop-and-go büntetést kapott. Spanyolországban a kvalifikáción az új fejlesztésekkel felszerelt autóval a 11. időt érte el, míg csapattársa 9. lett. A futamon a 20. körben feladni kényszerült a versenyt, miután az autó hátulja kigyulladt. Monte-Carlóban az 5. időt érte el a kvalifikáción. A verseny során a legjobb 10 között autózott, majd a végén pedig az utolsó körben a hatodik pozícióban autózó Nico Rosberget megelőzte, ezzel ő lett a hatodik. Kanadában a kvalifikáción a 9. rajtkockát szerezte meg a két Williams mögött. A 2. körben megelőzte Alonsót, majd a körökkel később már Nico Rosberg ellen kellett védekeznie. Néhány körrel később Hülkenberg nem tudott tovább védekezni honfitársa ellen. Végül Daniel Ricciardo mögött a 8. helyen ért célba, ezzel csapata Monaco után újra kettős pontszerzést ünnepelhetett.

Az európai nagydíjon, amit Bakuban rendeztek meg a kvalifikáción a 12. legjobb időt érte el. A futamon Kimi Räikkönen az első boxkiállását követően a 15. körben megelőzte a német pilótát. A 24. körben egy újabb világbajnok előzte meg Hülkenberget, mégpedig Jenson Button személyében. Ezek után sokáig a 7. pozícióban haladt, majd a 47. körben sokadik próbálkozásra Daniel Ricciardo sikeresen megelőzte őt. Az utolsó előtti körben a szuperlágy gumikon lelassuló Hülkenberget Max Verstappen is megelőzte. Végül csak a 9. helyen ért célba, míg csapattársa a dobogó alsó fokán végzett. Ausztriában az időmérő edzésen a harmadik helyre kvalifikált, ráadásul Nico Rosberg büntetése miatt a 2. pozícióból indulhatott.[62] A német pilóta volt az első, aki ultralágyra cserélte az intermediate abroncsokat a Q3 végén, és kétszer is első helyre lőtte be autóját, de végül Lewis Hamilton és Nico Rosberg is gyorsabbnak bizonyult nála.[63] A rajtot követően beragadt, visszaesett Button és Räikkönen mögé. A 6. körben Nico Rosberg, majd Max Verstappen is megelőzte a német versenyzőt. A következő körökben Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo ment el mellette. A 64. körben fékproblémák miatt kiállt a futamból. A brit nagydíj időmérő edzésén a 9. időt érte el. A verseny 10. körében Bottas megcsúszott Hülkenberg előtt. Ennek köszönhetően a német pilóta meg előzte őt. Ez után Massát is megelőzte és végül a 7. helyen ért célba.

A magyar nagydíjon az időmérő edzésen a 9. időt érte el. A rajt után az egyes kanyarban rossz helyen haladt, és ezért pozíciót vesztett. Az első kiállás után Kvjat és a Massa mögé ért a pályára és nem tudtam megelőzni őket. Sok leszorítóerőt veszített, és elkoptak a gumijai.[64] A második kiállásnál Palmer ellen is vesztett egy helyett, majd a versenyt csapattársa előtt a 10. helyen fejezte be. Belgiumban az időmérő edzésén a 7. helyett szerezte meg, előtte csapattársa végzett. A futam első körében a Scuderia Ferrari és Max Verstappen összeértek, mindhárom autó megsérült és visszaesett. Ennek köszönhetően Hülkenberg feljött a második helyre. A 18. körben Lewis Hamilton a Kemmel-egyenesben megelőzte őt. Néhány körrel később Hülkenberg, Alonso, Vettel és Bottas is szervizelt, Hülkenberg és Alonso a bokszból kijövet fej fej mellett haladtak, össze is értek, Hülkenberg ráment Alonso első légterelőjére. A 24. körben Lewis Hamilton megelőzte őt, ezzel vissza esett a negyedik pozícióba. Ebben a pozícióban is intették le, ezzel a szezon eddigi legjobb helyezését szerezte meg, míg mögötte csapattársa végzett.

Hülkenberg a brit nagydíjon

Olaszországban a kvalifikáción Pérez mögött a 9. időt érte el és a futamot végül a 10. pozícióba fejezte be. Szingapúrban a két Toro Rosso mögött a 8. időt érte el, majd az éjszakai futam rajtját követően Ricciardót Carlos Sainz próbálta előzni, a spanyol jobb első kerekén gellert kapó Hülkenberg keresztbe állt a fél mezőny előtt.[65] Ezt követően a célegyenes falának csapódott, és kénytelen volt feladni a versenyt.[66] A maláj nagydíj időmérő edzését és a futamát is a 8. helyen fejezte be. Szuzukában a két Haas között a 9. időt érte el. A rajtot követően a 6. helyig jutott, majd a 6. körben Räikkönen megelőzte őt, majd a következő kör célegyenesében Lewis Hamilton is megelőzte. A versenyt végül a 8. helyen fejezte be, előtte csapattársa végzett. Október 14-én a Renault bejelentette hivatalosan, hogy a 2017-es idényben Hülkenberg lesz az egyik pilótájuk.[67] Amerikában az austini versenypályán a kvalifikáción a két Ferrari mögött a 7. helyen végzett. A rajtnál az egyes kanyarban hátulról meglökte Vettelt, belassult, így Bottas meglökte őt és mindketten visszaestek a mezőny végére, a finnek defektje lett.[68] Mindketten a bokszba hajtottak a kör végén, de Hülkenberg nem ment ezek után vissza a pályára.

Mexikóvárosban megrendezett versenyhétvégén az időmérőn az 5. legjobb időt érte el. A futam hajrájában utolérte Kimi Räikkönen őt, aki végül meg is előzte. A gumielőnyben érkező finn támadását a német megpróbálta kivédekezni, de a poros íven kellett fékeznie a hatvankörös gumijaival.[69] Befordult és megpördült, de így is a 7. helyen ért célba. São Paulóban csapattársát megelőzve a 8. legjobb időt érte el a kvalifikáción. A versenyen, amikor Kimi Räikkönen ütközött előtte az egyik alkatrésze eltalálta a Force Indiát és jelentős károkat okozott benne, majd defektet kapott.[70] Ennek ellenére is sikerült a 7. helyen célba érnie. A szezonzáró versenyhétvégén a 7. legjobb időt autózta a kvalifikáción, megelőzve a mögötte végző Sergio Pérezt. A futamot mindketten ugyanebben a pozícióban fejezték be. Az egyéni pontversenyben 72 pontot szerzett és a 9. lett, míg a konstruktőri versenyben történelmi 4. helyet értek el.[71]

Renault (2017–2019)[szerkesztés]

Hülkenberg a 2018-as Osztrák Nagydíjon
2017[szerkesztés]
2018[szerkesztés]

A szezonnyitó ausztrál nagydíjon a kvalifikáción 8. időt érte el, de Daniel Ricciardo nem lassított eléggé piros zászló hatálya alatt a második szabadedzésen, ezért 3 rajthelyes büntetést kapott a futamra, így egy hellyel előrébb került a rajtrácson.[72] A verseny 6. körében Ricciardo megelőzte őt és visszaesett egy pozíciót. A 48. körben megelőzte Valtteri Bottast, majd visszatámadt a finn, de megelőzni már nem tudta, így a németet a 7. helyen intették le. Bahreinben ismét a 8. időt érte el az időmérő edzésen, de mivel Lewis Hamilton autójában a pénteki edzésnapot követően sebességváltót cseréltek, ezért 5 rajthelyes büntetést kapott a futamra, így a 7. rajtkockából rajtolhatott.[73] A versenyt a 6. helyen fejezte be a két McLaren előtt. Kínában a kvalifikáción a két Red Bull mögött a 7. legjobb időt érte el. A verseny 35. körében kiment a biztonsági autó és az újraindítást követően jól reagált Hülkenberg, megelőzte Kevin Magnussent és feljött a 7. helyre. VerstappenVettel ütközés miatt feljött a 6. helyre a futam vége felé és ebben a pozícióban is intették le.[74]

FIA World Endurance Championship[szerkesztés]

A Le Mans-i 24 órás autóverseny győztesei. Jobbról balra: Nick Tandy, Earl Bamber, Nico Hülkenberg

2014 novemberében megerősítette, hogy részt vesz a WEC versenysorozatának Le Mans-i 24 órás autóversenyén és a spái 6 órás versenyén a Porsche harmadik LMP1-es autójában, amit erre a két versenyre indítanak el.[75][76] 2015. április 30. és május 2. között megrendezett WEC spái 6 órás versenyén állt rajthoz a Porsche színeiben. A német Nicky Tandyval és Earl Bamberrel osztozott a 19-es rajtszámú Porsche 919 volánján, és a trió az időmérőn az előkelő 2. rajthelyre kvalifikálta magát. A verseny kezdetét követően alig 15 perc elteltével azonban Tandy összeütközött egy lekörözésre váró versenyzővel, az LMP1-es Porsche eleje megsérült, és az egység rengeteg időt veszített, mire a szerelők a bokszban újra száz százalékos állapotba hozták a járművet. Hülkenberg tehát már jelentős hátrányban vette át a volánt társaitól, ám ő hiba nélkül lehozta a saját etapját, és végül a 6. helyen sikerült célba hozniuk az autót.[77] A Le Mans-i 24 órás autóversenyen a kvalifikáción 3. időt érték el a 19-es számú Porsche volánja mögött. A versenyt végül megnyerte a trió, amivel a Porsche 17. győzelmét szerezték meg, 17 év után az elsőt.[78] Hülkenberg és Earl Bamber 1998 óta elsőként nyerte meg újoncként a versenyt, valamint Hülkenberg 24 év után az első aktív Formula–1-es pilóta lett, aki győzni tud Le Mans-ban.[79]

Aston Martin[szerkesztés]

2021–[szerkesztés]

2021-ben és 2022-ben az Aston Martin teszt és tartalékpilótája volt. A brit istállónál lehetőséget kapott, hogy helyettesítse a koronavírusos Sebastian Vettelt a bahreini nagydíjon 2022-ben.

2023-ban a Haas istálló menesztette Mick Schumachert, és a helyére Hülkenberget igazolta le pilótának Kevin Magnussen mellé.

Eredményei[szerkesztés]

Karrier összefoglaló[szerkesztés]

Szezon Sorozat Csapat Versenyek Győzelmek Első rajtkocka Leggyorsabb kör Dobogós helyezés Pont Helyezés
2005 Formula BMW ADAC Josef Kaufmann Racing 20 8 9 6 14 287 1.
Formula BMW világ döntő 1 0 0 1 1 N/A 3.
2006 Német Formula–3-as bajnokság Josef Kaufmann Racing 18 1 3 5 6 78 5.
V de V Challenge Endurance Moderne Griffith's 2 1 2 ? 1 50 17.
2006–07 A1 Grand Prix A1 Team Germany 20 9 3 5 14 128 1.
2007 Formula–3 Euroseries ASM Formule 3 20 4 2 3 8 72 3.
Makaói nagydíj 1 0 0 0 0 N/A 23.
Masters of Formula 3 1 1 0 0 1 N/A 1.
2008 Formula 3 Euroseries ART Grand Prix 20 7 6 7 8 87 1.
Masters of Formula 3 1 0 1 0 1 N/A 2.
2008–09 GP2 Asia Series ART Grand Prix 4 1 2 0 2 27 6.
2009 GP2 ART Grand Prix 20 5 3 5 10 100 1.
Formula–1 Williams F1 Tesztpilóta
2010 Formula–1 Williams F1 19 0 1 0 0 22 14.
2011 Formula–1 Force India Tesztpilóta
2012 Formula–1 Force India 20 0 0 1 0 63 11.
2013 Formula–1 Sauber 19 0 0 0 0 51 10.
2014 Formula–1 Force India 19 0 0 0 0 96 9.
2015 Formula–1 Force India 19 0 0 0 0 58 10.
WEC Porsche Team 2 1 0 0 1 58 9.
2016 Formula–1 Force India 21 0 0 1 0 72 9.
2017 Formula–1 Renault 20 0 0 0 0 43 10.
2018 Formula–1 Renault 21 0 0 0 0 69 7.
2019 Formula–1 Renault 21 0 0 0 0 37 14.
* A szezon jelenleg is zajlik.

Teljes az A1 Grand Prix eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Helyezés Pont
2006–07 Németország NED
SPR

4
NED
FEA

1
CZE
SPR

Ki
CZE
FEA

4
BEI
SPR

5
BEI
FEA

Ki
MAL
SPR

2
MAL
FEA

1
IDN
SPR

5
IDN
FEA

2
NZL
SPR

1
NZL
FEA

1
AUS
SPR

1
AUS
FEA

1
RSA
SPR

1
RSA
FEA

1
MEX
SPR
MEX
FEA
SHA
SPR

3
SHA
FEA

3
GBR
SPR

2
GBR
SPR

1
1. 128

Teljes Formula–3 Euroseries eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Helyezés Pont
2007 ASM Formule 3 HOC
1

2
HOC
2

7
BRH
1

4
BRH
2

6
NOR
1

Ki
NOR
2

1
MAG
1

Ki
MAG
2

14
MUG
1

21
MUG
2

14
ZAN
1

6
ZAN
2

1
NÜR
1

1
NÜR
2

4
CAT
1

2
CAT
2

8
NOG
1

3
NOG
2

3
HOC
1

1
HOC
2

7
3. 72
2008 ART Grand Prix HOC
1

Ki
HOC
2

Ki
MUG
1

1
MUG
2

5
PAU
1

Ki
PAU
2

16
NOR
1

1
NOR
2

6
ZAN
1

1
ZAN
2

13
NÜR
1

1
NÜR
2

4
BRH
1

1
BRH
2

5
CAT
1

1
CAT
2

Ki
LMS
1

24
LMS
2

8
HOC
1

1
HOC
2

3
1. 85

Teljes GP2-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Helyezés Pont
2009 ART Grand Prix ESP
FEA

9
ESP
SPR

14
MON
FEA

5
MON
SPR

3
TUR
FEA

5
TUR
SPR

4
GBR
FEA

3
GBR
SPR

5
GER
FEA

1
GER
SPR

1
HUN
FEA

1
HUN
SPR

7
EUR
FEA

2
EUR
SPR

1
BEL
FEA

2
BEL
SPR

Ki
ITA
FEA

6
ITA
SPR

3
POR
FEA

1
POR
SPR

16
1. 100

Teljes eredménysorozata a GP2 Asia Seriesben[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Helyezés Pont
2009 ART Grand Prix CHN
FEA
CHN
SPR
UAE
FEA
UAE
SPR
BHR1
FEA

4
BHR1
SPR

4
QAT
FEA

1
QAT
SPR

3
MAL
FEA

MAL
SPR

BHR2
FEA

BHR2
SPR

6. 27

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Helyezés Pont
2010 Williams BHR
14
AUS
Ki
MAL
10
CHN
15
ESP
16
MON
Ki
TUR
17
CAN
13
EUR
Ki
GBR
10
GER
13
HUN
6
BEL
14
ITA
7
SIN
10
JPN
Ki
KOR
10
BRA
8
UAE
16
14. 22
2011 Force India AUS
Tp
MAL
Tp
CHN
Tp
TUR
Tp
ESP
Tp
MON CAN
Tp
EUR
Tp
GBR
Tp
GER
Tp
HUN
Tp
BEL
Tp
ITA
Tp
SIN JPN
Tp
KOR IND UAE BRA
Tp
2012 Force India AUS
Ki
MAL
9
CHN
15
BHR
12
ESP
10
MON
8
CAN
12
EUR
5
GBR
12
GER
9
HUN
11
BEL
4
ITA
21†
SIN
14
JPN
7
KOR
6
IND
8
UAE
Ki
USA
8
BRA
5
11. 63
2013 Sauber AUS
Ni
MAL
8
CHN
10
BHR
12
ESP
15
MON
11
CAN
Ki
GBR
10
GER
10
HUN
11
BEL
13
ITA
5
SIN
9
KOR
4
JPN
6
IND
19†
UAE
14
USA
6
BRA
8
10. 51
2014 Force India AUS
6
MAL
5
BHR
5
CHN
6
ESP
10
MON
5
CAN
5
AUT
9
GBR
8
GER
7
HUN
Ki
BEL
10
ITA
12
SIN
9
JPN
8
RUS
12
USA
Ki
BRA
8
UAE
6
9. 96
2015 Force India AUS
7
MAL
14
CHN
Ki
BHR
13
ESP
15
MON
11
CAN
8
AUT
6
GBR
7
HUN
Ki
BEL
Ni
ITA
7
SIN
Ki
JPN
6
RUS
Ki
USA
Ki
MEX
7
BRA
6
UAE
7
10. 58
2016 Force India AUS
7
BHR
15
CHN
15
RUS
Ki
ESP
Ki
MON
6
CAN
8
EUR
9
AUT
19†
GBR
7
HUN
10
GER
7
BEL
4
ITA
10
SIN
Ki
MAL
8
JPN
8
USA
Ki
MEX
7
BRA
7
UAE
7
9. 72
2017 Renault AUS
11
CHN
12
BHR
9
RUS
8
ESP
6
MON
Ki
CAN
8
AZE
Ki
AUT
13
GBR
6
HUN
17†
BEL
6
ITA
13
SIN
Ki
MAL
16
JPN
Ki
USA
Ki
MEX
Ki
BRA
10
UAE
6
10. 43
2018 Renault AUS
7
BHR
6
CHN
6
AZE
Ki
ESP
Ki
MON
8
CAN
7
FRA
9
AUT
Ki
GBR
6
GER
5
HUN
12
BEL
Ki
ITA
13
SIN
10
RUS
12
JPN
Ki
USA
6
MEX
6
BRA
Ki
UAE
Ki
7. 69
2019 Renault AUS
7
BHR
17†
CHN
Ki
AZE
14
ESP
13
MON
13
CAN
7
FRA
8
AUT
13
GBR
10
GER
Ki
HUN
12
BEL
8
ITA
5
SIN
9
RUS
10
JPN
Kiz
MEX
10
USA
9
BRA
15
UAE
12
14. 37
2020 Racing Point AUT STY HUN GBR
Ni
70
7
ESP
BEL
ITA
TOS
RUS
EIF
8
POR
EMI
TUR
BHR
SAK
UAE
15. 10
2022 Aston Martin BHR
17
SAU
12
AUS
EMI
MIA
ESP
MON
AZE
CAN
GBR
AUT
FRA
HUN
BEL
NED
ITA
SIN
JPN
USA
MEX
BRA
UAE
22. 0
2023 Haas BHR
15
SAU
12
AUS
7
AZE
17
MIA
15
MON
17
ESP
15
CAN
15
AUT
Ki
GBR
13
HUN
14
BEL
18
NED
12
ITA
17
SIN
13
JPN
14
QAT
16
USA
11
MEX
13
BRA
12
LVS
19†
UAE
15
16. 9
2024 Haas BHR
16
SAU
10
11.* 1*
† A versenyt nem fejezte be, de helyezését értékelték, mert a versenytáv több, mint 90%-át teljesítette.
Megjegyzés: 2014-ben a szezonzáró nagydíjon dupla pontokat osztottak.

Le Mans-i 24 órás autóverseny[szerkesztés]

Év Csapat Autó Csapattársak Osztály Körök Összetett
Helyezés
Kategória
Helyezés
2015 GER Porsche Team Porsche 919 Hybrid NZL Earl Bamber
GBR Nick Tandy
LMP1 395 1. 1.

Teljes FIA World Endurance Championship eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Osztály Kasztni Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 Helyezés Pont
2015 Porsche Team LMP1 Porsche 919 Hybrid Porsche 2.0 L Turbo V4
(dízel-hibrid)
SIL
SPA
6
LMS
1
NÜR
COA
FUJ
SHA
BHR
9. 58

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 2010 Driver Lineup”, AT&T Williams, 2009. november 2.. [2009. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. november 17.) 
  2. a b Hulkenberg joins Di Resta in Force India's 2012 line-up”, Formula1.com, Formula One Administration, 2011. december 16. (Hozzáférés: 2011. december 16.) 
  3. http://www.bbc.co.uk/sport/0/formula1/20152082
  4. http://www.formula1.com/news/headlines/2012/11/14097.html
  5. Hivatalos: Nico Hülkenberg visszatér a Force Indiához! (frissítve)”, F1-live.hu, F1-live.hu, 2013. december 3.. [2013. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. december 6.) 
  6. Megvan Sergio Pérez helyettese Silverstone-ban (hu-HU nyelven). 24.hu, 2020. július 31. (Hozzáférés: 2020. július 31.)
  7. a b c Nico Hülkenberg (Meet the rookies)”, f1fanatic.co.uk, 2007. augusztus 16. (Hozzáférés: 2009. november 25.) 
  8. F3 Euro Zandvoort 2: Hülkenberg wins in wet”, maximummotorsport.co.uk, 2007. július 29.. [2007. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. december 1.) 
  9. Hülkenberg wins F3 Masters as Grosjean stalls”, maximummotorsport.co.uk, 2007. augusztus 5.. [2007. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. december 1.) 
  10. Hulkenberg takes pole on GP2 debut”, autosport.com, 2009. január 12. (Hozzáférés: 2009. december 3.) 
  11. Hulkenberg storms to Qatar victory”, autosport.com, 2009. február 13. (Hozzáférés: 2009. december 3.) 
  12. The racing career of Nicolas Hülkenberg — in detail”, Driver Database (Hozzáférés: 2009. december 3.) 
  13. [www.autosport.com/news/report.php/id/64371&type=news&id=64371 Williams sign Hulkenberg as test driver]”, autosport.com, 2007. december 13. (Hozzáférés: 2009. december 1.) 
  14. Hulkenberg not perturbed by test ban”, itv-f1.com, 2009. február 25.. [2009. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. december 1.) 
  15. Benson, Andrew. „Nico Hulkenberg takes Brazilian GP pole for Williams”, BBC Sport, BBC, 2010. november 6. (Hozzáférés: 2010. november 6.) 
  16. Barrichello Confirmed for 2011”, AT&T Williams, Williams F1, 2010. november 15.. [2011. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. november 15.) „The team can also confirm that Nico Hulkenberg will not contest the 2011 FIA World Championship with AT&T Williams.” 
  17. Maldonado assina com Williams para 2011, garante Revista Warm Up”, Grande Prêmio, Internet Group, 2010. október 19.. [2010. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. november 6.) (portugál nyelvű) 
  18. Elizalde, Pablo. „Di Resta confirmed at Force India”, Autosport, Haymarket Publications, 2011. január 26. (Hozzáférés: 2011. január 26.) 
  19. 2012-es Formula–1 ausztrál nagydíj. (Hozzáférés: 2012. március 17.)
  20. AUSZTRÁL NAGYDÍJ 2012: ÉLŐ-KÉP ÉS SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS(7:00). (Hozzáférés: 2012. március 18.)[halott link]
  21. HÜLKENBERG: EBBEN NEM VOLT TÖBB MA. [2012. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  22. FOCE INDIA: CSAK HAZAHOZNI A PONTOKAT!. (Hozzáférés: 2012. március 25.)[halott link]
  23. HÜLKENBERG: HIRTELEN MINDEN ELTŰNT AZ AUTÓBÓL. [2012. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 8.)
  24. AMERIKAI NAGYDÍJ 2012: A HIVATALOS RAJTRÁCS. [2012. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 18.)
  25. Hivatalos: A Sauber leigazolta Hulkenberget. (Hozzáférés: 2012. október 31.)
  26. HIVATALOS: NICO HÜLKENBERG A SAUBERHEZ IGAZOLT! (FRISSÍTVE). (Hozzáférés: 2012. október 31.)[halott link]
  27. http://www.autosport.com/news/report.php/id/103888
  28. Hülkenberg esélyes a Red Bull ülésére. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
  29. Raikkönen nyerte az Ausztrál Nagydíjat. (Hozzáférés: 2013. március 16.)
  30. Új kasztnit kap Hülkenberg. [2013. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 19.)
  31. Hülkenberg megúszta: 20 ezer eurós büntetés a Saubernek. [2013. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  32. Vettel tovább halmozza a rekordokat. (Hozzáférés: 2013. november 3.)
  33. Hülkenberg a Force Indiához szerződött. [2013. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 23.)
  34. Pérez lehet Hülkenberg csapattársa a Force Indiánál. [2013. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 25.)
  35. Hivatalos: Hülkenberg a Force Indiánál folytatja. [2013. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 3.)
  36. F1: Ricciardót kizárták az Ausztrál Nagydíjról. Nemzeti Sport, 2014. március 16. (Hozzáférés: 2014. március 16.)
  37. Hamilton a második idei pole-ját már győzelemre váltotta. Nemzeti Sport, 2014. március 30. (Hozzáférés: 2014. március 30.)
  38. Hivatalos: váltót kell cserélni Vettel autójában, 5 helyes büntetés a németnek. F1-live, 2014. május 11. [2014. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 10.)
  39. Magyar Nagydíj. Sport Géza . Sport Géza, 2014. július 27. (Hozzáférés: 2014. július 27.)
  40. Két összetört autó, nulla pont – ez a Force India mérlege. Formula . Formula.hu, 2014. július 27. (Hozzáférés: 2014. július 27.)
  41. Magnussent megbüntették, elvesztette pontjait. formula, 2014. augusztus 24. (Hozzáférés: 2014. augusztus 25.)
  42. http://www.gphirek.hu/f1/20140906-f1-motorcsere-miatt-buntetik-kvjatot-vettel-meguszta.html
  43. http://www.formula1.com/results/season/2014/930/7400/
  44. http://www.formula1.com/results/season/2014/930/
  45. A Force India hosszabbított Hülkenberggel. gphirek, 2014. november 2. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  46. Hamilton: Végig hittem benne, hogy megelőzöm Nicót. nemzetisport, 2014. november 3. (Hozzáférés: 2014. november 3.)
  47. http://formula.hu/f1/2014/11/22/hivatalos-kizartak-a-red-bullokat-az-idomerorol Hivatalos: Kizárták a Red Bullokat az időmérőről 2014-11-22
  48. Hamilton legyőzte Rosberget az év első pole-jáért. formula.hu, 2015. március 14. (Hozzáférés: 2015. március 14.)
  49. Ferrari is back! Vettel megtörte a Mercedes uralmát. nemzetisport.hu, 2015. március 29. (Hozzáférés: 2015. március 30.)
  50. Sainzot a bokszutcába száműzte az FIA. gphirek.hu, 2015. május 24. (Hozzáférés: 2015. május 24.)
  51. Romain Grosjean gets grid penalty for F1's Monaco Grand Prix. autosport.com, 2015. május 20. (Hozzáférés: 2015. május 24.)
  52. Hamilton értelmetlen boxkiállása után Rosberg nyert. nemzetisport.hu, 2015. május 24. (Hozzáférés: 2015. május 24.)
  53. Ricciardo: A Red Bull motivált. http://gp-live.hu/, 2015. július 26. [2015. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 26.)
  54. Hamiltoné a Belga GP, Vettel-defekt az utolsó előtti körben. http://nemzetisport.hu/, 2015. augusztus 23. (Hozzáférés: 2015. augusztus 23.)
  55. F1: Vettel győzött Szingapúrban, Hamilton kiesett. http://nemzetisport.hu/, 2015. szeptember 20. (Hozzáférés: 2015. szeptember 21.)
  56. Vettel uralta Szingapúrt, Hamilton kiesett, civil a pályán. http://nemzetisport.hu/, 2015. szeptember 20. (Hozzáférés: 2015. szeptember 21.)
  57. Hülkenberg vs. Ricciardo: Nincs büntetés. formula.h, 2015. október 26. (Hozzáférés: 2015. október 25.)
  58. http://www.f1vilag.hu/hirek/tilosban-elozott-buntetest-kap-bottas
  59. Rosberg a pole-ban, Hamilton a mezőny végén. formula.hu, 2016. április 16.
  60. Nem maradt következmények nélkül Hülkenberg elguruló kereke. formula.hu, 2016. április 16.
  61. Rosberg háromnál tart, Hamilton hátránya tovább nőtt. Nemzeti Sport, 2016. április 17.
  62. Nico Rosberg set to take five-place grid penalty following FP3 crash as Sebastian Vettel goes fastest ahead of Austrian GP”, dailymail.co.uk, 2016. július 2. (Hozzáférés: 2016. július 3.) (angol nyelvű) 
  63. Hülkenberg nem teljesen elégedett a 3. hellyel. formula.hu, 2016. július 2.
  64. http://gp-live.hu/f1-hirek/sovanyka-a-force-india-egy-10-hellyel-tavozhat-a-magyar-nagydijrol/. gp-live.hu, 2016. július 24. [2016. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 26.)
  65. Izgalmas hajrá után Rosbergé a Szingapúri Nagydíj. formula.hu, 2016. szeptember 18.
  66. Rosberg megnyerte a 200, futamát. brakingnewsmotorsport.blog.hu, 2016. szeptember 18.
  67. F1: Hülkenberg a Renault-nál folytatja – hivatalos. Nemzeti Sport, 2016. október 14.
  68. Hamilton Texas ura, de Rosberg előnye még így is 26 pont. Nemzeti Sport, 2016. október 23.
  69. Hülkenberg csak az ütközést akarta elkerülni. formula.hu, 2016. október 31.
  70. Hülkenberg egy dobogót veszített el?. formula.hu, 2016. november 14.
  71. Results. www.formula1.com . (Hozzáférés: 2017. október 18.)
  72. Elküldte a sunyiba az őt büntető versenybírákat Ricciardo”, gphirek.hu, 2018. március 24. (Hozzáférés: 2018. március 24.) 
  73. Váltócsere miatt büntették Lewis Hamiltont”, gphirek.hu, 2018. április 6. (Hozzáférés: 2018. április 7.) 
  74. Jött a biztonsági autó és Ricciardo, Red Bull-győzelem Kínában”, Nemzeti Sport, 2018. április 15. (Hozzáférés: 2018. április 15.) 
  75. Kiválasztották Hülkenberg Le Mans-i társait. formula.hu, 2015. február 6. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  76. Force India F1 driver Hulkenberg joins Porsche for Le Mans 24 Hours”, Autosport, Haymarket Publications, 2014. november 27. (Hozzáférés: 2014. november 17.) 
  77. WEC: Hülkenberg átesett a tűzkeresztségen. formula.hu, 2015. május 4. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  78. Kettős Porsche-győzelem a Le Mans-i 24 óráson. formula.hu, 2015. június 14. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  79. Szenzációs Porsche-győzelem Le Mansban! Kettős siker a visszatérés második évében!. gp-live.hu, 2015. június 14. [2015. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 14.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Nico Hülkenberg
A Wikimédia Commons tartalmaz Nico Hülkenberg témájú médiaállományokat.