Navi Mumbai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Navi Mumbai
Navi Mumbai címere
Navi Mumbai címere
Közigazgatás
Ország India
ÁllamMahárástra
Alapítás éve1972
Körzethívószám215
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 119 477 fő (2011)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság0 m
Terület344 km²
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 19° 01′ 48″, k. h. 73° 00′ 36″Koordináták: é. sz. 19° 01′ 48″, k. h. 73° 00′ 36″
Navi Mumbai weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Navi Mumbai témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Navi Mumbai (maráthi: नवी मुंबई, jelentése új Mumbai) város Indiában, Mahárástra szövetségi államban; Mumbai egyik elővárosa Thána kerületben. Lakossága 1,12 millió fő volt 2011-ben.[2]

Az 1970-es évek elején várostervezés alapján született meg, Mumbai városával szemközt a Thane Creek öböl keleti partján. A két várost a Vashi-híd köti össze.

Navi Mumbai nem csak alvóváros, hanem gazdasága is gyors fejlődést mutat.  Jelentős a vegyipara (petrolkémia, mezőgazdasági vegyszerek, továbbá festékek gyártása), a villamosenergia-ipar, a gépipar és az informatikai ipar (International Infotech ParkInternational Technology CentreMillennium Business Park) .



Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Navi Mumbai című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Navi Mumbai című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.