Narodowy Bank Polski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lengyel Nemzeti Bank (Narodowy Bank Polski)

Alapítva1945.
Típusközponti bank
JogelődLengyel Bank
Székhely Lengyelország, Varsó
ElnökAdam Glapiński
Dolgozók száma3355

Lengyel Nemzeti Bank (Lengyelország)
Lengyel Nemzeti Bank
Lengyel Nemzeti Bank
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 52° 14′ 10″, k. h. 21° 00′ 52″Koordináták: é. sz. 52° 14′ 10″, k. h. 21° 00′ 52″
A Lengyel Nemzeti Bank weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lengyel Nemzeti Bank témájú médiaállományokat.
Lengyel Nemzeti Bank
Cím00-919 Varsó Świętokrzyska 11/21.
Építési adatok
Építési stíluskéső eklektika
Védettségműemlék
Hasznosítása
Felhasználási terület
SablonWikidataSegítség

A Lengyel Nemzeti Bank Lengyelország központi bankja, a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.

Szervezete[szerkesztés]

A bank élén az elnök áll, akit a szejm az államelnök javaslatára választ meg hat évre. 2007. január 10-étől 2010. április 10-éig, a szmolenszki légikatasztrófában bekövetkezett haláláig Sławomir Skrzypek töltötte be a tisztséget, utódja 2010. június 10-én Marek Belka lett.

A bank elnöke vezeti a Pénzpolitikai Tanácsot, melynek rajta kívül kilenc tagja van. Az államelnök, a szejm és a szenátus három-három tagot jelöl. A tanács hozza meg a központ bank pénzpolitikai döntéseit.

Az üzletvezetés az igazgatóság feladata. Ez hajtja végre a tanács pénzpolitikai határozatait.

A banknak többi fiókja is van, ezek helye Białystok, Wrocław, Bydgoszcz, Gdańsk, Katowice, Krakkó, Kielce, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Szczecin és Zielona Góra.

Története[szerkesztés]

A központi bank története a Bank Polski alapításával kezdődik, amelyet már 1918-ban, a felosztott Lengyelország újjáalakulásának kezdetén terveztek. A bank alapító okiratát 1924. január 20-án fogadták el. A bankjegyek kibocsátására egyedül feljogosított pénzintézet élén öt tagú vezetőség állt, a bak elnöke Stanisław Karpiński volt. A bank a függetlenségének érdekében részvénytársasági formában alakult meg, amelynek alaptőkéjét 176 000 részvényes jegyezte az államnak kötelezően nyújtott kölcsön révén. A tőke 36%-a az iparból, 25% állami alkalmazottaktól, 14% bankoktól, 10% kereskedelmi vállalkozásoktól és 8% nagybirtokosoktól származott.[1]

A bank 1924. április 28-án kezdte el működését egy pénzreformmal. Az addig használt, a hiperinfláció miatt elértéktelenedett lengyel márkát a Władysław Grabski által jegyzett gazdasági stabilizációs terv[2] keretében a złoty váltottal fel. A gyakorlatban a bank nem volt független: a rossz gazdasági helyzet és az államadósság növekedése miatt a kormány rábírta a bankot, hogy több bankjegyet bocsásson ki, és az infláció éves növekedése elérte a 15%-ot.

A lengyelországi hadjárattal illetve Kelet-Lengyelország szovjet elfoglalásával a bank befejezte lengyelországi működését; 1952-ig azonban angliai emigrációban tovább létezett.

1945-ben a második világháború vége után alakult meg szovjet befolyásra az állami Narodowy Bank Polski, amely a pénzügyminisztérium alá tartozott. Kezdetben csak a bankok bankjaként működött, és nem tarthatott fenn közvetlen üzleti kapcsolatot a vállalkozásokkal, ezt az előírást azonban a bank (újjá)alapítása után egy évvel eltörölték. A központi bank 1952-ben felszámolta az angliai Bank Polskit, 1975-ben átvette a PKO BP bankot is és ezzel a Narodowy Bank Polski banki monopóliumra tett szert a Lengyel Népköztársaságban. Az 1980-as években elkezdődött a monopólium megszüntetése.

A rendszerváltozás és az 1990-es piacgazdasági reform után a bank szigorú monetáris politikájának köszönhetően az inflációs ráta folyamatosan csökkent.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Włodziemierz Borodziej, Geschichte Polens im 20. Jahrhundert, München 2010, ISBN 978-3-406-60648-9, 139. o.
  2. 1924. január 11. törvény az állam pénzügyeinek javításáról és a pénzreformról („O naprawie skarbu państwa i reformie walutowej“)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Narodowy Bank Polski című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Narodowy Bank Polski témájú médiaállományokat.