Mátrix – Újratöltve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátrix – Újratöltve
(The Matrix Reloaded)
2003-as amerikai film

RendezőWachowski fivérek
ProducerJoel Silver
Wachowski fivérek
Műfaj
ForgatókönyvíróWachowski fivérek
FőszerepbenKeanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Harold Perrineau
Randall Duk Kim
Jada Pinkett Smith
ZeneDon Davis
OperatőrBill Pope
VágóZach Staenberg
JelmeztervezőKym Barrett
Gyártás
GyártóWarner Bros. Pictures
Village Roadshow Pictures
Silver Pictures
NPV Entertainment
Heineken Branded Entertainment
Ország USA
 Ausztrália
Nyelvangol
Forgatási helyszínSydney
Játékidő138 perc
Költségvetés$ 150 millió[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros. Pictures
BemutatóUSA 2003. május 15.
Magyarország 2003. május 22.
Korhatár16 III. kategória (F/8064/J)
BevételUSA $ 281 576 461
$ 460 552 000[2]
Kronológia
ElőzőMátrix
KövetkezőMátrix – Forradalmak
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Mátrix – Újratöltve témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Mátrix – Újratöltve (The Matrix Reloaded) egy 2003-ban bemutatott science fiction akciófilm Larry Wachowski és Andy Wachowski írásában és rendezésében, mely a Mátrix c. film folytatása. A főszerepeket Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss és Hugo Weaving játsszák.

Amerikában 2003. május 15-én mutatták be. A film egy olyan disztopikus jövőt fest meg, melyben az érzékelt világ valójában a Mátrix, egy szimulált valóság, melyet a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg. A film számos utalást tartalmaz a cyberpunk és hacker szubkultúrákra.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Neo visszatér a Mátrixba, hogy elpusztítsa azt. Az Orákulum jóslata szerint el kell hozniuk a Kulcskészítő nevű személyt a Merovingi házából, mert csak ő képes eljutni a Forráshoz, a Mátrix központjához. Ha eljutnak a Forráshoz, akkor sikerül elpusztítani a Mátrixot, így véget érhet a háború. Az idő azonban sürget, mert a gépek minden idők legnagyobb hadseregét indították a föld alatt lévő Zion ellen, ami az utolsó emberi város a valóságban, a kibertéren kívül. Ha a gépek hamarább jutnak el Zionba, mint Neo és csapata a Forráshoz, akkor a gépek nyerik meg a háborút. Tűzharc árán és egy látványos autósüldözés után Neo csapata kiszabadítja a Kulcskészítőt a Merovingi fogságából. Segítségével valóban eljutnak a Forráshoz, ahová csak Neo léphet be. Itt összetalálkozik az Építésszel, aki az egész Mátrixot irányítja. Megtudja tőle, hogy ő immár a 6. Kiválasztott, aki eljutott a Forráshoz, aminek elpusztítása mindenki halálát okozná. A gépek nincsenek ráutalva az emberekre, más energiaforrásra is képesek átállni. Az építész két választási lehetőséget ajánl, miközben két ajtóra mutat: "A Kiválasztott most funkciójának megfelelően visszatér a Forráshoz és elterjeszti az általa hordozott kódot újraindítván a Primer Programot. Aztán kiválasztasz a Mátrixból 23 egyedet, 16 nőt és 7 férfit, akik felépítik Ziont. Amennyiben funkcióddal ellentétesen cselekszel, a rendszer összeomlik, és minden emberi egyed, aki a Mátrixra van kötve, meghal. Mivel Zion városa megsemmisítésre kerül, ez nyilvánvalóan azt jelenti hogy az emberi faj végérvényesen kipusztul."

Neo két lehetőség közül választhat:

  • Visszatér a forráshoz: ő, aki korlátlanul megszegheti a Mátrix szabályait és az emberiséget is fel akarja szabadítani alóla, teljesen aláveti magát a Mátrixnak és az Építész tervének. Újraindítja az emberiséget bebörtönző Mátrixot, törölve a halmozódó hibákat. Ezután kiválaszt 16 nőt és 7 férfit, akik megint megalapítják Ziont és újra elkezdik felépíteni az ellenállást. A későbbiekben az elégedetlen és kételkedő emberek így ismét az időről-időre pusztulásra ítélt Zionba fognak szökni, míg az emberiség továbbra is a Mátrixba zárva él.
  • Ha nem tér vissza a Forráshoz, akkor a gépek Ziont rutinból elpusztítják, de ezúttal nem marad senki, aki később újra felépítse. A Mátrix pedig össze fog omlani, mert Neo nem állítja 0-ra a szabadságvágyból fakadó anomália szintjét. A rendszer összeomlása az összes Mátrixra kötött ember halálát okozza, így az emberiség kipusztul.
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Filmzene[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. The Matrix Reloaded – IMDb - Box office/business
  2. The Matrix Reloaded (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. augusztus 26.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Mátrix – Újratöltve témában.