Mágha púdzsá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mágha púdzsá
Gautama Buddha tíz telihold után érte el a megvilágosodást, 45 évvel a buddhista időszámítás kezdete előtt, a hatodik holdhónap teliholdjakor.
Gautama Buddha tíz telihold után érte el a megvilágosodást, 45 évvel a buddhista időszámítás kezdete előtt, a hatodik holdhónap teliholdjakor.

Hivatalos neveMágha púdzsá, Makha bucsa, Tabodve teliholdja
Alternatív neveMagha bucsa nap, Tabaung telihold napja
ÜnneplikThéraváda buddhizmus
Tartalma, jelentéseNégy legendás kedvező alkalmat jelöl, amelyek Buddha megvilágosodása után tíz hónappal történtek teliholdkor.
KezdeteHarmacik holdhónap teliholdja, általában február vagy március
2015március 4.
2016február 22.
Rituáléfelhagynak minden gonosszal, csak jót cselekednek és megtisztítják a tudatukat
Kapcsolódó ünnepAszalha púdzsá
A Wikimédia Commons tartalmaz Mágha púdzsá témájú médiaállományokat.

A mágha púdzsá, makha bucsa vagy tabodve teliholdja (burmai: တပို့တွဲလပြည့်နေ့; khmer: មាឃបូជា, Meak Bochea; lao: ມະຄະບູຊາ; thai: มาฆบูชา) fontos buddhista fesztivál, amelyet Kambodzsában, Laoszban és Thaiföldön a Mágha hónap, Burmában pedig a Tabodve hónap teliholdjakor ünnepelnek. Az ünnepnap spirituális céljai a következők: nem követni el semmilyen rossz cselekedetet; csak jót cselekedni; megtisztítani a tudatot. A mágha púdzsá nemzeti ünnep Kambodzsában, Laoszban, Burmában és Thaiföldön. Ilyenkor a buddhisták elmennek a templomaikba és különféle érdemszerző tevékenységeket folytatnak.

Etimológia[szerkesztés]

Thai nyelven a harmadik holdhónap neve makha (páli: mágha). Abucsa is thai szó (páli: púdzsá), melynek jelentése "tiszteletet tenni". Így áll össze a kifejezés, amely egy olyan ünnepségre vonatkozik, amelyben Gautama Buddha és a tanításai előtt tisztelegnek az emberek.

Eredete[szerkesztés]

Mágha púdzsá nap a Vat Khung Taphao templomban, Uttaradit tartomány, Thaiföld.

A mágha púdzsá nap négy legendás kedvező alkalmat jelöl, amelyek a Veḷuvana bambusz ligetben történtek, Rádzsagaha közelében, India északi részén, Buddha megvilágosodása után tíz hónappal. A páli kánon részét képező Mahászamaja-szutta (Dígha-nikája 20) négy varázslatos esetet mesél el:

  1. Azon az estén meghívás nélkül 1250 tanítvány ment el, hogy találkozzon Buddhával.
  2. Mindegyikőjük Arhat, azaz megvilágosodott személy volt és mindegyikőjüket Buddha vette fel a szerzetesi közösségbe (szangha).
  3. Buddha átadta az arhatoknak a buddhizmus fő elveit, amelyet úgy neveznek, hogy "ovadapatimokha".[1] A fő elvek a következőek voltak: hagyjanak fel minden gonosszal, cselekedjenek jót és tisztítsák meg a tudatukat. Thaiföldön ezt a tanítást úgy nevezik, hogy a "buddhizmus szíve".
  4. telihold volt.

Önmegtartóztatások[szerkesztés]

Burma (Mianmar)[szerkesztés]

Burmában a mágha púdzsáz a tabaung teliholdjának' vagy a tabodve telihold napnak (burmai: တပို့တွဲလပြည့်နေ့) nevezik. Ez egy hagyományos, érdemszerző nap a buddhisták számára.[2] A tabottval az év utolsó előtti hónapja a hagyományos burmai naptár szerint. Az ország legnagyobb pagoda fesztiválja, a Svedagon pagoda fesztivál, ennek a hónapnak az újholdjakor kezdődik és egészen a teliholdig tart.[3] A fesztivál első eseménye a nakjake sicu szertartás, amelyben felajánlásokat tesznek a 28 buddhának (Tanhankarától Gautamáig). Ezt követi a 10 napos, megállás nélküli Pathana recitálás, amely a világi jelenségek 24 okáról szóló buddhista írás.[4]

Ezen a napon több pagoda is rendez fesztivált, közte a Sve Szettav pagoda a Magve régióban, illetve az Alaungdav Kathapa pagoda, az Alaungdav Kathapa Nemzeti Park közelében.[5][6] A tabaung telihold napja egybeesik a pao nép nemzeti ünnepnapjával, amelyet hagyományosan Szurijacsanda király születésnapján tartanak.[7]

Thaiföld[szerkesztés]

  1. A magha telihold estéjén minden thai templom gyertyás körmenetet tart, amelyet úgy neveznek, hogy vian thian. Virágokat, flowers, tömjént és égő gyertyákat tartva az óramutató járásával egyező irányban háromszor megkerülik a beavatási termet (uboszot), amely a három drágaságot jelképezi: Buddha, Dharma és Szangha.
  2. tham bun: érdemszerzés oly módon, hogy templomba mennek és speciális önmegtartóztatásokat tesznek.
  3. rap szin': az öt fogadalom betartása, a lemondás erényének gyakorlása, a nyolc fogadalom, meditációs gyakorlatok és mentális fegyelemtartás, időtöltés templomokban, fehér ruha viselése néhány napig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. D.ii.49, Dh.183
  2. Meritorious deeds performed at religious edifices throughout nation on Full Moon Day of Tabodwe”, New Light of Myanmar, 2024. március 19.. [2011. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 8.) 
  3. Banned festival resumed at Shwedagon Pagoda”, Mizzima News, 2012. február 22.. [2012. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. február 23.) 
  4. Thein, Cherry. „Shwedagon Tabaung festival”, Myanmar Times, 2008. március 10.. [2012. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 8.) 
  5. Moh Moh Thaw. „Pilgrims flock to Shwesettaw for Tabaung”, Myanmar Times, 2011. március 28.. [2011. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 8.) 
  6. Thein, Cherry. „Trustees ready remote Alaungdaw Kathapa for festival season”, Myanmar Times, 2012. január 2.. [2012. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 8.) 
  7. Nandar Chann. „Pa-O: The Forgotten People”, The Irrawaddy, 2004. május 1.. [2012. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 8.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]