Mission: Impossible (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mission: Impossible
(Mission: Impossible)
1996-os amerikai film

RendezőBrian De Palma
ProducerJ.C. Calciano
Tom Cruise
Paul Hitchcock
Paula Wagner
AlapműBruce Geller
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid Koepp
Robert Towne
FőszerepbenTom Cruise
Jon Voight
Emmanuelle Béart
Henry Czerny
Jean Reno
Ving Rhames
Vanessa Redgrave
ZeneDanny Elfman
Lalo Schifrin
OperatőrStephen H. Burum
VágóPaul Hirsch
JelmeztervezőPenny Rose
DíszlettervezőNorman Reynolds
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő110 perc
Költségvetés80 000 000 dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
magyar UIP Duna
BemutatóUSA 1996. május 22.
magyar 1996. szeptember 12.
Korhatár12 II. kategória (F/7416/J)
Bevétel457 696 359 dollár
Kronológia
KövetkezőMission: Impossible 2.
Kapcsolódó műsorMission: Impossible (1966)
Mission: Impossible (1988)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mission: Impossible 1996-os amerikai akciófilm, mely az először 1966-ban bemutatott Mission: Impossible című tévésorozat alapján készült. Rendezője Brian De Palma, a főszerepeket pedig Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Henry Czerny, Jean Reno, Ving Rhames és Vanessa Redgrave alakítják. A film azután jött létre, hogy Tom Cruise, aki állítólag nagy rajongója volt a sorozatnak megvette a sorozat jogait, hogy saját maga játssza el a főszerepet is, ahogy a későbbi folytatásokban is. A produkció jelentős anyagi sikert is elkönyvelhetett.

Cselekmény[szerkesztés]

A film elején a sorozatból már ismerős helyzet fogad: az IMF ügynökei, Jim Phelps és csapata megbízást kapnak, hogy Prágában, az amerikai nagykövetségen tartózkodó egykori orosz kémtől szerezzenek meg egy listát, ami a CIA beépült ügynökeinek neveit tartalmazza, és amit az illető jó pénzért el akar adni. Az akció látszólag simán alakul, ám a végrehajtás közben a csapat minden tagja meghal, kivéve Ethan Hunt ügynököt, aki azonnal értesíti a feletteseit a történtekről. Hamar kiderül, hogy nem szokványos akcióról volt szó: a lista csak ürügy volt, hogy kifüstöljenek egy árulót, aki már évek óta információkat szivárogtat az ügynökségtől, és mivel Hunt úszta meg a kalandot egyértelműnek tűnik, hogy ő az áruló. Hunt azonban nem adja olcsón a bőrét, elmenekül és nekilát kideríteni ki a valódi áruló és mire készül. Sikerül is felvennie a kapcsolatot Maxszal, a vevővel, aki hajlandó kiadni az árulót, ha cserébe megkapja a teljes valódi ügynöklistát. Ehhez azonban Huntnak be kell törnie a CIA főhadiszállására és a központi gépből lementeni az adatokat. Az akcióhoz segítőket is verbuvál pár kiugrott ügynök személyében, hogy a segítségükkel megszerezze a listát, de menet közben rá kell jönnie, hogy többen kettős játékot űzve rejtegetik a valódi szándékaikat...

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Ethan Hunt Tom Cruise Rékasi Károly
Jim Phelps Jon Voight Ujréti László
Claire Phelps Emmanuelle Béart Kováts Adél
Eugene Kittridge Henry Czerny Dörner György
Franz Krieger Jean Reno Szakácsi Sándor
Luther Stickell Ving Rhames Vass Gábor
Sarah Davies Kristin Scott Thomas Timkó Eszter
Max Vanessa Redgrave Tímár Éva
Jack Harmon Emilio Estevez Selmeczi Roland
William Donloe Rolf Saxon Melis Gábor
Frank Barnes Dale Dye Gruber Hugó
Hannah Williams Ingeborga Dapkunaite Prókai Annamária

Visszhang[szerkesztés]

Az eredeti sorozat szereplőinek nem tetszett a film. Peter Graves, aki a sorozatban játszotta Jim Phelps-et különösen azt sérelmezte, hogy a karakteréből árulót csináltak, főleg emiatt nem vállalta a szereplést a mozifilmben. Greg Morris, a sorozat másik szereplője felháborodottságában a film vége előtt ott is hagyta a mozitermet.[1] A kritikák közül volt aki dicsérte, és volt aki szerint közepes, átlagos film volt, emellett kitértek a cselekmény kissé túlbonyolított mivoltára is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mission: Impossible (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]