Mindorói bivaly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindorói bivaly
A faj egy kis csordája
A faj egy kis csordája
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tulokformák (Bovinae)
Nemzetség: Tulkok (Bovini)
Alnemzetség: Bubalina
Nem: Bubalus
C. H. Smith, 1827
Faj: B. mindorensis
Tudományos név
Bubalus mindorensis
(Heude, 1888)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mindorói bivaly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mindorói bivaly témájú médiaállományokat és Mindorói bivaly témájú kategóriát.

A mindorói bivaly vagy tamarao (Bubalus mindorensis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tulokformák (Bovinae) alcsaládjába tartozó faj.

A legtöbb nyelven a Fülöp-szigeteken használt tamarao néven ismerik, illetve ennek különböző változataival jelölik (tamaraw, tamarau, tamarou).

Rendszertana[szerkesztés]

A mindorói bivaly rendszertani besorolása sokáig viták tárgyát képezte. A vízibivaly alfajának is vélték és egyes kutatók szerint a celebeszi anoa fajok rokona. A DNS elemzésen alapuló vizsgálatok bebizonyították, hogy a mindorói bivaly valódi, teljes értékű faj, amelyik sokkal közelebbi rokonságban van a vízibivallyal, mint az anoákkal.

Előfordulása[szerkesztés]

A Fülöp-szigetekhez tartozó Mindoro szigetén honos. Elsősorban esőerdőkben előforduló faj, de olykor nyíltabb füves térségekre is kimerészkedik.

Megjelenése[szerkesztés]

A mindorói bivaly jelentősen kisebb, mint a vízibivaly, viszont nagyobb, mint az alföldi anoa. Testhossza 220 centiméter, marmagassága 1 méter, testtömege 220–300 kilogramm. Szőrzete sötétbarna vagy fekete. Mint minden tuloknál, a mindorói bivalynál is mindkét ivar visel szarvakat. Szarvai igen vastagok, hosszuk 35–50 centiméter. A bika nagyobb, mint a tehén, szarvai is hosszabbak.

Életmódja[szerkesztés]

Napi ritmusa a zavarás mértékétől függ, ha nem zaklatják nappal is mozog, de ahol erősen üldözik, ott alapvetően éjszakai életmódra tér át. A tamarao, mint a tulkok többsége elsősorban fűevő faj.

Szaporodása[szerkesztés]

A tehén 276–315 napos vemhességi idő után egyetlen borjút ellik. A fiatal állatok a felnőttektől eltérő színezetűek, többnyire barnás-vörösek. A felnőttekre jellemző sötét szín három-négyéves korukban alakul ki. Nagyjából ebben a korban hagyják el az anyjukat. Várható élettartam 20–25 év.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A tamarao a tulkok egyik leginkább veszélyeztetett faja. élőhelye, Mindoro szigete csupán 9735 km² nagyságú, a Mindorói bivaly azonban ebből is csak a sziget középső területein található két védett területen fordul elő, amelyek összterülete nem haladja meg a 100 km²-t. A faj korábban az egész szigeten elterjedt volt, sőt a pleisztocén korban a szomszédos Luzon szigetén is előfordult. Innen feltehetően a Fülöp-szigetekre érkező első emberek irtották ki.

Mindorón is nagyon megritkult, elsősorban a vadászat, az élőhelyét jelentő esőerdők kiirtása és a házi szarvasmarhák által terjesztett fertőző betegségek miatt. A faj összegyedszáma nem lehet több 200 állatnál, holott 1900-ban állományát még nagyjából 10 000 egyedre becsülték. A Természetvédelmi Világszövetség emiatt a fajt a „kihalással közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolta.

A mindorói bivaly a Fülöp-szigetek legtermetesebb őshonos emlősfaja. 1936 óta hivatalos védelemben részesül és a szigetország egyik szimbólumának számít. Ezért mindent elkövetnek megóvása érdekében.

Állatkertekben a Fülöp-szigetek kivételével nem tartják sehol.

Források[szerkesztés]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9

További információk[szerkesztés]