Milonit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
milonit
Adatok
Képződés típusametamorf
A Wikimédia Commons tartalmaz milonit témájú médiaállományokat.


A milonit diszlokációs metamorf hatásra képződött, azaz nyírási, törési zónák mentén, plasztikus deformációval kialakult metamorf kőzet (mylo = malom, görög). Anyagát a teljes kőzeten átható, finom szemcseméretű foliáció jellemzi, amelyben mechanikai hatásra szemcseméret-csökkenés alakul ki (eg. a nyírás felaprózza a kőzetanyagot). Benne gyakran ásvány- és megnyúlási lineáció is kialakul, illetve a nagyméretű porfiroklasztok és kőzettörmelékek lekerekítettek. Nagyon kemény kőzetek.

Típusai[szerkesztés]

  • Protomilonit – Olyan milonitváltozat, amelyben a kőzet kevesebb, mint 50%-a ment át szemcseméret-csökkenésen (vagyis a finomszemcsés mátrix részaránya csak 10-50%).
  • Mezomilonit – A finomszemcsés mátrix mennyisége 50-90% között van.
  • Ultramilonit – A kőzetből a megakristályok vagy kőzettöredékek eltűntek vagy csaknem teljesen eltűntek (a finomszemcsés mátrix több, mint 90%). Az ultramilonit nem szükséges, hogy "ultra finom" méretű szemcsékből álljon, mivel a szemcseméret relatív a kiinduló szemcsemérethez viszonyítva.
  • Szemes milonit (blasztomilonit, augen milonit) – Olyan milonitváltozat, amelyben nagyméretű kristályokat vagy kőzettörmelékeket (ezek mennyisége általában 50%-nál kevesebb) sávos szerkezetű, finomszemcsés mátrix burkol be.
  • Hialomilonit – Sávos, irányított szövetű, ultrafinom szemcsés, üveges vagy üvegesnek kinéző anyag, megjelenését tekintve a tűzkőre hasonlít. Tektonikai mozgás hatására a súrlódás következtében helyileg (néhány cm3-nyi térfogatban) a hőmérséklet annyira megnőhet, hogy a kőzetanyag megolvad, de mivel a környezete sokkal hidegebb, a megolvadás után szinte azonnal meg is dermed.
  • Fillonit – Filloszilikátokban gazdag milonit, amelynek foliációs felületén a fillithez hasonlóan selymesen csillogó fénye van.

A diszlokációs metamorfitok rendszere[szerkesztés]

Mátrix
Irányítatlan szövet Irányított szövet
Laza Vetőbreccsa (törmelék > 30%) -
Vetőagyag (törmelék < 30%) -
Kötött Dörzsbreccsa durva (> 5 mm) -
finom (0,1–5 mm) -
mikro (< 0,1 mm) -
Kötött, a finomszemcsés anyag 10-50% Protokataklázit Protomilonit
Kötött, a finomszemcsés anyag 50-90% (Mezo)kataklázit (Mezo)milonit
Kötött, a finomszemcsés anyag >90% Ultrakataklázit Ultramilonit
Kötött, nagyméretű kristályokkal,
vagy kőzettörmelékkel
- Szemes milonit
(blasztomilonit)
100% kőzetüveg Pszeudotachylit Hialomilonit
Filloszilikát - Fillonit

Rokon kőzetek[szerkesztés]

kataklázit, dörzsbreccsa, vetőbreccsa, vetőagyag, pszeudotachylit

Források[szerkesztés]

  • Mylonite (angol nyelven). [2018. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 20.)
  • Mylonite rock (angol nyelven). [2018. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 20.)