Miljacka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miljacka
Miljacka Szarajevóban
Miljacka Szarajevóban
Közigazgatás
OrszágokBosznia-Hercegovina
Földrajzi adatok
Hossz36 km
Forrásszint1010 m és 1135 m m
Vízhozam5,7 m³/s
ForrásPale, Kadino selo
TorkolatBoszna
é. sz. 43° 52′ 10″, k. h. 18° 17′ 27″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Miljacka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Miljacka folyó Bosznia-Hercegovina középső részén, a Boszna jobb oldali mellékfolyója. A folyó átszeli Szarajevót, ahol 100-200 méterenként hidak keresztezik, melyek külön hangulatot kölcsönöznek a városnak.

Folyó leírása[szerkesztés]

Az teszi ismertté, hogy a főváros, Szarajevó folyója. A folyó további ismertetőjegye vízének jellegzetes illata és barnás színezete. Két ága van a Pale mellől eredő Paljanska Miljacka (12,9 km) és a Kadino selo mellől eredő Mokranjska Miljacka (20,5 km) amelyek Szarajevónál egyesülnek. Hossza mindössze 36 km és Ilidžánál torkollik a Boszna folyóba. Az áradásoktól eltekintve, akár át is lehet gázolni rajta, hiszen nem mélyebb pár centiméternél.[1]

Hidak[szerkesztés]

A folyó hídjai esetében is igaz a városra általánosságban kijelenthető tény, hogy minden közlekedési lehetőség a bazárba vezet.[2] A városban beleértve a vasúti hidat is 22 híd szeli át a folyót.[3] Az ismertebb hidak az Eiffel-híd amelyet Gustave Eiffel az Eiffel-torony megálmodója tervezett, és a Latin-híd, melynek közelében Gavrilo Princip lelőtte Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét. A Baščaršija délkeleti szélén található a Latin-híd utáni Careva-híd és a Novi-híd, melyek szintén fontos szerepet töltenek be a város életében.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vas Dániel: Folyóvölgyek országa Bosznia. UtazasInfo.hu. [2009. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 24.)
  2. Győrffy Árpád: Szarajevón át a Hvar-szigetre (Bosznia, Horvátország. utikalauz.hu, 2006. július 1. (Hozzáférés: 2009. december 25.)
  3. atlantbh d.o.o. Sarajevo 2002: Szarajavó city map. [2009. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 25.)