Maláj nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maláj
Bahasa Melayu, بهاس ملايو
Beszélik Brunei,  Indonézia,  Malajzia,  Szingapúr,  Thaiföld déli része,  Fülöp-szigetek,  Mianmar déli része,  Kókusz-szigetek,  Karácsony-sziget,  Srí Lanka,  Suriname és  Kelet-Timor
TerületDélkelet-, Kelet- és Dél-Ázsia, Óceánia,  Suriname
Beszélők száma29 millió (az indonézzel együtt több mint 260 millió) fő
Nyelvcsaládausztronéz
   maláj-polinéz
Írásrendszerlatin és arab
Rang6.
Hivatalos állapot
Hivatalos Malajzia
 Brunei
 Szingapúr
 Kelet-Timor
Nyelvkódok
ISO 639-1ms
ISO 639-2msa (T)may (B)
ISO 639-3
a nyelvjárások külön kóddal rendelkeznek msa
a nyelvjárások külön kóddal rendelkeznek
A Wikimédia Commons tartalmaz Bahasa Melayu, بهاس ملايو témájú médiaállományokat.

A maláj nyelv (malájul: Bahasa Melayu, arabul: بهاس ملايو) egy természetes nyelv, az ausztronéz, azon belül a maláj-polinéz nyelvcsalád tagja.[1] Hivatalos nyelv Malajziában, Bruneiben, Szingapúrban és Kelet-Timorban. Ezen kívül sok beszélője van Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Mianmarban.

Több, egymástól többé-kevésbé különböző nyelvjárása létezik. Indonézia hivatalos nyelve, az indonéz nyelv (Bahasa Indonesia) is a maláj nyelvből alakult ki, annak egy dialektusának is tekinthető.[2] Nyelvtana és fonetikája meglehetősen egyszerű, könnyen tanulható, ezáltal a gyarmati időkben fontos közvetítőnyelv volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Láng, Attila: A világ nyelveinek csoportosítása. MEK - Kisokos, 1995. január 1. (Hozzáférés: 2010. április 22.)
  2. Péli, Péter: Tudnivalók az ausztronéz nyelvcsaládról. nyest.hu - Nyelv és Tudomány, 2009. október 9. (Hozzáférés: 2010. április 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Malay language című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Tekintsd meg a Wikipédia maláj nyelvű változatát!