Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MCF Roma Összefogás Párt
Adatok
ElnökKolompár Orbán
Utolsó vezetőKolompár Orbán

Alapítva2002
Feloszlatva2023
Utódpártnincs

Ideológiaroma érdekek képviselete
kisebbségvédelem
Politikai elhelyezkedéscentrista, balközép
Weboldala

A Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt (röviden MCF Roma Összefogás Párt, vagy MCF) egy etnikai alapon szerveződő magyarországi politikai párt volt.

Története[szerkesztés]

A 2002-es parlamenti választáson még az MSZP-vel működtek együtt,[1] a 2006-os választásokon azonban már önállóan indultak.[2][3] Ez a párt volt az első cigány szerveződés, amely Kolompár Orbán vezetésével önálló országos listát tudott állítani egy országgyűlési választáson.[4]

A 2009-es európai parlamenti választásra is önálló listát állítottak, melyek vezetésére a párt Farkas Flóriánt, a Lungo Drom vezetőjét kérte fel. Farkas elutasította az ajánlatot és egyúttal a párt törekvését is, hogy minden roma politikus egyetlen listán induljon.[5] A döntésben szerepet játszhatott az is, hogy a Lungo Dromnak a Fidesszel kötött megállapodás értelmében már volt egy delegáltja az Európai Parlamentben, Járóka Lívia személyében, aki a 2009-es EP választáson is biztos befutó (7.) helyen szerepelt a Fidesz listáján.

A Országos Roma Polgárjogi Mozgalom „politikai ámokfutásnak” nevezte Kolompár Orbán szándékát, hogy a cigányság önálló listát állítson az európai parlamenti választásokra, ezért felmondták az MCF-fel még 2007-ben kötött koalíciós megállapodást, és önálló frakcióként, „a középutat választva” kívánnak tovább dolgozni az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) testületében.[6]

A párt ismert(ebb) tagja volt haláláig Osztojkán Béla író, illetve jelenleg is tagja Kállai Csaba országos cigányvajda, Choli Daróczi József író, vagy "Győzike" édesapja, idősebb Gáspár Győző vállalkozó.

A 2010-es magyarországi országgyűlési választásokon kizárólag a párt elnöke, Kolompár Orbán gyűjtött elegendő kopogtatócédulát az induláshoz Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. választókerületében, de a választáson még a jelöltté váláshoz szükséges minimális 750 ajánlásnál is jóval kevesebb, mindössze 491 szavazatot kapott. 2023-ban elrendelték a párt végelszámolását.

Választási eredményei[szerkesztés]

Országgyűlési választások[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma
(I. forduló)
Szavazatok aránya
(I. forduló)
Szavazatok száma
(II. forduló)
Szavazatok aránya
(II. forduló)
Mandátumok száma Mandátumok aránya Parlamenti szerepe
2002-es az MSZP javára visszalépett
2006-os 7 165 0,13% nem jutott be
2010-es 491 0,01% nem jutott be

Európai parlamenti választás[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Európai parlamenti csoport Európai parlamenti alcsoport
2009-es 13 431 0,46% nem jutott be

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]