Madárinfluenza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Influenza A vírus : transzmissziós elektronmikroszkópos kép a hosszan passzált, negatívan jelölt vírusról

A madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. Nem kizárólag madarakat betegíthet meg. Az emberre legveszélyesebb változatának a HPAI (angolul highly pathogenic avian influenza, azaz „magas patogenitású madárinfluenza”) H5N1 törzseket tartják.

Az influenza vírusait többféleképpen is csoportosítják. Ezek közül az egyik, nem filogenetikai alapú (tehát nem a vírustörzsek leszármazási vonalait alapul vevő) csoportosítás azt jelzi, hogy az adott törzs tipikusan melyik rendszertani csoport szervezetéhez alkalmazkodott (például madárinfluenza, sertésinfluenza, emberi influenza). Vannak olyan törzsek, amelyek többféle szervezethez is alkalmazkodtak. Az első világháború utáni pusztító világjárványt okozó spanyolnátha például madarakat és embereket egyaránt megfertőzött.

A madárinfluenzát először Olaszországban azonosították be a 20. század elején, mára a világ minden részén megtalálták már. Az 1997-ben azonosított H5N1 típust a WHO egy lehetséges pandémia (világjárvány) forrásának nevezte. A H5N1 a vadon élő madárfajokat és a házi baromfifajokat egyaránt képes megbetegíteni. Csak néhány eset ismert, amikor emberről emberre terjedt, az influenzavírusok azonban változékonyak, így fennáll a lehetősége, hogy kialakul az emberről emberre terjedő változat, amely képes lehet járvány kirobbantására.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Avian influenza című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]