Madame de Pompadour

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeanne-Antoinette Poisson,
Madame de Pompadour
Madame de Pompadour (François Boucher festménye)
Madame de Pompadour
(François Boucher festménye)
SzületettJeanne-Antoinette Poisson
1721. december 29.
Párizs, Francia Királyság
Elhunyt1764. április 15. (42 évesen)
Versailles
Állampolgárságafrancia[1]
Nemzetiségefrancia
HázastársaCharles Guillaume Le Normant d'Étioles (1741. március 9. – )[2]
ÉlettársaXV. Lajos francia király[3]
GyermekeiAlexandrine Le Normant d'Étiolles
SzüleiMadeleine de La Motte
Charles François Paul Le Normant de Tournehem
Foglalkozásakurtizán, királyi ágyas
Tisztsége
Halál okagümőkór
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeanne-Antoinette Poisson,
Madame de Pompadour
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jeanne-Antoinette Poisson, Pompadour márkinője (Marquise de Pompadour) (Párizs, 1721. december 29.Versailles-i kastély, 1764. április 15.), francia polgárleány, XV. Lajos francia király hivatalos, első számú ágyasa (franciául: maîtresse-en-titre).

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1721. december 29-én született Párizsban, nagypolgári családba, Jeanne-Antoinette Poisson néven. Anyja Madeleine de La Motte grófnő volt. Miután nevelőapja elhagyta az országot egy botrányt követően 1725-ben, a gazdag bankár, Charles François Paul Le Normant de Tournehem fogadta örökbe és vált a hivatalos gyámjává, aki valószínűleg egyben a biológiai apja is volt. Anyjával, nővérével és fivérével, Abel-François Poisson de Vandières-rel (a későbbi Marquis de Marigny-vel) élt együtt. Jeanne-Antoinette intelligens, szép, művelt; megtanult táncolni és klavikordon játszani.

1741-ben házasodik össze gyámjának unokaöccsével, Charles-Guillaume Le Normant d’Étiolles-lal. Két gyermeket szül neki, egy fiút (1741), aki a születését követő évben meghalt és egy lányt, Alexandrine-Jeanne-t, aki mindössze 9 évet élt (1744. augusztus 10.).

A király szeretője[szerkesztés]

1745 februárjában meghívták a király fiának házassága alkalmából rendezett maszkabálba. Az udvaroncok jóváhagyásával kurtizánként mutatkozott a még előző szeretőjét, Marie-Anne de Mailly-Nesle-t, Châteauroux hercegnőjét gyászoló XV. Lajos előtt, akinek rögtön felkeltette érdeklődését. Márciusban már gyakori vendég volt a versailles-i kastélyban mint a király hivatalos szeretője. Júliusban a király megajándékozta a Pompadour[4] márkinője címmel és szeptember 14-én hivatalosan is bemutatták az udvarnál.

Befolyásos szerepet töltött be az udvarban, beleszólhatott az államügyekbe és a külügyekbe is. Bőkezűen pártfogolta a művészetet és tudományt. Neki tulajdonítják az 1755-ös francia–osztrák szövetség megkötését is. Nehezen őrizte meg helyét a király szívében, folyamatos intrikáknak volt kitéve (például Marie-Louise O’Murphy részéről); az a hír járta róla az udvarban, hogy frigid; e vád azonban valószínűleg alaptalan volt. Egészsége folyamatosan romlott, már a csodatévő krémek és az ólmos púder sem segített.

XV. Lajos törvényes gyermekei, különösen egyetlen fia, Lajos Ferdinánd trónörökös folyton a grófnő ellen intrikált, mivel féltékenyen figyelte testvéreivel együtt, ahogy apjuk egyre jobban belehabarodik az asszonyba, ráadásul nő létére még az ország kormányzásába is beleszólást engedett neki az uralkodó. Állítólag a dauphin egyszer még fel is bérelt valakit az udvarnál, nevezetesen Madame de Pompadour unokanővérét, Elizabethet, hogy mérgezze meg az éppen akkor várandós grófnőt. (A gyermek édesapja a király volt.) A mérgezés következtében az asszony sajnos elvetélt, s amikor Lajos rájött, hogy fia volt a cselekmény felbujtója, dühösen megszidta a trónörököst, Elizabethet pedig börtönbe záratta.

A márkinő 1764-ben ágynak esett, és 2–3 héten át tartó súlyos betegeskedés után áprilisban meghalt. A király hamar kiheverte elvesztését, ebben új szeretője, Madame du Barry segített neki.

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2020. június 1.)
  2. p34177.htm#i341761, 2020. augusztus 7.
  3. https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/learn-about-art/paintings-in-depth/the-real-madame-de-pompadour
  4. A címet az Arnac-Pompadourhoz tartozó faluról kapta, ahol a – király által adományozott – kastélya volt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madame de Pompadour című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madame de Pompadour című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]