Llanelli AFC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Llanelli AFC
Csapatadatok
Teljes csapatnévLlanelli Association Football Club
BecenévThe Tinmen („Bádogemberek”), The Reds („Vörösök”)
SzékhelyLlanelli, Wales
Alapítva1896
StadionStebonheath Park
Vezetőedzőwalesi Andy Legg
Elnökangol Nitin Parekh
BajnokságWales Welsh Premier League
Nemzeti sikerek
Walesi Bajnok1 alkalommal
Walesi Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Hivatalos honlap
Llanelli AFC honlapja

A Llanelli AFC egy walesi labdarúgócsapat, mely a Welsh Premier League-ben szerepel. Székhelye Llanelliben, Walesben található. Tulajdonosa Catherine Zeta-Jones nagybátyja, Robert Jones. A klub 2005-ben vált profivá, majd 2008-ban megnyerte a bajnokságot.

Története[szerkesztés]

A Llanelli AFC-t 1896-ban alapították. Első sikerét 1914-ben érte el, amikor a bajnokság élén végzett, ezt aztán 1930-ban és 1933-ban is megismételte. Az 1950-es években a csapat szeretett volna felvételt nyerni a The Football League-be, hogy az angol bajnokságokban játszhasson tovább. Ennek érdekében több profi játékost is igazolt. Köztük volt Jock Stein is, aki később a Celtic és a skót válogatott legendája lett.

A „bádogemberek” csapata alapító tagja volt a League of Walesnek, azonban az 1995–96-os szezonban kiesett. Három év múlva visszajutott és rögtön az ötödik helyen végzett. A következő idényben csak azért nem esett ki, mert nem volt olyan csapat a másodosztályban, amely megfelelt volna az élvonal elvárásainak. Két év múlva aztán kizuhant a másodosztályba, de egy szezonnal később visszajutott.

A csapat 2005-ben vált profivá. Első profi szezonjában második lett, amivel kvalifikálta magát az UEFA-kupa selejtezőire. Az első körben legyőzte a svéd Gefle IF-et, majd a dán Odense BK-val került össze, amelytől összesítésben 6–1-es vereséget szenvedett.

A 2006–07-es évadot harmadikként zárta a Llanelli, ami Intertotó-kupa-indulást jelentett. Már az első körben kiestek a litván FK Vėtra ellen. 2008-ban a csapat walesi bajnok lett, így a Bajnokok Ligája selejtezőiben lépett pályára a lett FK Ventspils ellen. A hazai mérkőzést 1–0-ra megnyerte ugyan, de idegenben 4–0-s vereséget szenvedett.

A 2008–09-es második helyének köszönhetően bejutott az Európa-liga selejtezőibe.

Sikerei[szerkesztés]

  • 1 alkalommal (2008)
  • 1 alkalommal (2011)

Stadion[szerkesztés]

A Llanelli a 3700 néző befogadására alkalmas Stebonheath Parkban játssza hazai mérkőzéseit. A létesítmény korábban nem felelt meg az UEFA kritériumainak, így az európai kupamérkőzéseket a város rögbistadionjában, a Stradey Parkban játszotta. Llanelli két rögbicsapata, a Scarlets és a Llanelli RFC 2008-ban egy 14 000 férőhelyes stadiont építtetett magának. Többen úgy gondolták, a „Bádogemberek” is átteszik oda a székhelyüket, de maradtak a Stebonheath-ben.

2008 nyarán a stadionhoz építettek egy 300 szurkoló befogadására alkalmas, csak ülőhelyeket kínáló lelátót. Ezzel a Stebonheath ülőhelyeinek a száma ezerre nőtt, így már nemzetközikupa-mérkőzés megrendezésére is alkalmas.

Jelenlegi keret[szerkesztés]

# Poszt Név
1 wales K Ashley Morris
2 wales KP Matthew Jones
3 wales V Gary Lloyd
4 wales KP Andrew Mumford
6 wales V Wyn Thomas
7 wales CS Jason Bowen
8 angol KP Antonio Corbisiero
9 wales CS Rhys Griffiths
10 wales KP Chris Holloway
11 wales CS Jordan Follows
12 wales CS Mark Pritchard
14 wales KP Craig Jones
# Poszt Név
16 wales V Kieran Hayes
17 wales KP Declan John
18 wales K Craig Morris
19 wales V Nicky Holland
20 wales KP Dale Otten
21 wales V Andy Legg
22 wales V Lee Phillips
23 wales V Stephen Evans
24 wales V Antonio Facciuto
25 wales V Rory Smitham
- wales V Steve Jenkins
- wales V Lee Jarman

Válogatott játékosok[szerkesztés]

Korábbi híres játékosok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]