Kék villám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kék villám
(Blue Thunder)
1983-as amerikai film
RendezőJohn Badham
ProducerGordon Carroll
Phil Feldman
Andrew Fogelson
Műfaj
ForgatókönyvíróDan O'Bannon
Don Jakoby
FőszerepbenRoy Scheider
Malcolm McDowell
ZeneArthur B. Rubinstein
OperatőrJohn A. Alonzo
VágóEdward M. Abroms
Frank Morriss
Gyártás
GyártóRastar
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő104 perc
Költségvetés11 millió amerikai dollár
Képarány1,76 : 1
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia Pictures
Bemutató1983. május 13. USA
1986. január 9. Magyarország
Korhatár12 II. kategória (F/3088/J)
Bevétel42 313 354 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség
A filmben használt Kék Villám az MGM filmstúdió látogatóparkjában (Disney's Hollywood Studios, Florida, USA)

A Kék villám (eredeti cím: Blue Thunder) 1983-ban bemutatott amerikai akciófilm. Rendezője John Badham, főszereplők Roy Scheider és Malcolm McDowell.

A történet elején egy szöveg szerint a filmben ábrázolt helikopter felszerelése, fegyverzete, felderítő eszközei külön-külön már léteznek és használatban vannak az Egyesült Államokban.

A filmet 1984-ben Oscar-díjra jelölték „legjobb filmvágás” kategóriában.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy kísérleti rendőrségi helikopter tesztpilótája megtapasztalja az új járművel járó baljós következményeket.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Frank Murphy helikopterpilóta (Roy Scheider) valamikor a vietnámi háborúban szolgált katona volt. A háború alatt egy foglyot kidobtak a helikopterből, amit Murphy vezetett. Ez az esemény rémálmok formájában végigkíséri és nyomasztja. Murphynek van egy élettársa, Kate, akinek van egy 8-10 éves fia.

Murphy mellé egy fiatal újoncot osztanak be a Los Angeles-i rendőrségen, ahol pilótaként dolgozik. Ő Richard Lymangood (Daniel Stern). A rutinszerű őrjárat során egy meztelenül tornázó nőt is „megfigyelnek”. Murphy felfigyel egy rendszám nélkül várakozó fehér kocsira, amit jelentenek a központnak. A kocsiban ülő férfi két másik kocsiban ülő társaival hamarosan egy gyilkosságot követ el egy női nyomozó ellen, aki a kórházban belehal sérüléseibe. Mivel helikopterük még a közelben tartózkodik, a földre irányított reflektorukkal irányítják a földön tevékenykedő rendőröket, akik két támadót lelőnek, bár azok géppisztollyal lőnek rájuk.

Murphy a szolgálata lejártával, immár a kocsijával visszamegy a helyszínre, és talál egy összegyűrődött, szakadt papírlapot a kerítés tetejébe akadva, amely nehezen olvasható, de felismerhető rajta négy nyomtatott nagy betű: THOR.

A rendőrfőnök az FBI felkérésére a legújabb harci helikopter, a Kék Villám tesztelését bízza rájuk. A gép fegyverarzenáljával nézőként az első bemutató alkalmával ismerkednek meg, ahol egy buszt könnyedén szétkap a hatcsövű gépfegyver, amit a pilóta sisakmozgása irányít. A gépet Murphy régi ellenlábasa, és valamikor társa, F.E. Cochrane ezredes (Malcolm McDowell) vezeti. Cochrane, hogy a Kék Villám és saját tudását fitogtassa, azt javasolja Murphynek (és társának), hogy kövessék őt egy repülésbemutatóra a város fölött. Előtte azonban észrevétlenül meglazít egy csavart Murphy helikopterén, ami egy idő múlva lezuhan, de Murphy tapasztalatának köszönhetően kisebb karcolásokkal megússzák.

Amikor már ők ülhetnek a gépbe, a veterán repülőst és társát lenyűgözi az új gép technikai felszereltsége és tudása. A Kék Villám lopakodó helikopter, szinte zajtalanul képes megközelíteni célpontját, beépített hőkameráinak köszönhetően átlát a falakon, különleges iránymikrofonjaival még a suttogást is képes rögzíteni, nagy távolságból. Próbaképpen egyik munkatársuk motorját megtalálják a hőkamerával, majd a nagy felbontású kameraképpel lenyomozzák a rendszáma alapján, utána pedig meghallgatják az ultraérzékeny mikrofonnal a ház falán keresztül, hogy munkatársuk vajon egyedül tölti-e az éjszakát. A helikopter a katonai adatbázisokhoz is hozzáfér a komputerein keresztül, így a teszt alatt lenyomozzák saját magukat és pár felettesüket. Ekkor akadnak rá T.H.O.R. tervre (Taktikai Helikopter Offenzív Részleg). A helikopterteszt végéhez közeledve Murphy meglátja régi ellenfele Corvette-jét a városban cirkálni, és lopakodó módban a nyomába erednek. Cochrane egy találkozón vesz részt az FBI épületében, ahol a Kék Villám felhasználását tárgyalják a T.H.O.R. terv során, amiről kiderül, hogy szándékosan zavargásokat akarnak kelteni, hogy utána bevethessék a tömeg ellen a Kék Villámot, hogy élesben demonstrálják a képességeit. Cochrane hozzáteszi, hogy a terv zavartalan lefolyása érdekében Murphyt el kell tenni láb alól. A beszélgetést lehallgatják, mikrofonnal és hőkamerával rögzítik egy speciális kazettára, azonban Cochrane odalép az ablakhoz és észreveszi az ott lebegő helikoptert.

Innentől az események felpörögnek és minden a szalag körül forog. Lymangood kiveszi a kazettát, amit csak egy kód ismeretében lehet letörölni.

A szalagot ismeretlen helyen elrejti, de amikor hazaér, a lakásába idegen fegyveresek hatolnak be és keresik a szalagot, Richardot pedig megverik és megkötözik. Ő azonban megszökik és menekülni kezd hátra kötözött kézzel, de utolérik az utcán és a korábban látott fehér autóval elütik. Richard életét veszti.

Utolsó cselekedeteként a szalagot korábban elrejtette egy autós mozi kukájában és hangüzenetet hagyott Murphynek a Kék Villámban. A hangüzenetet meghallgatva Murphy felhatalmazás nélkül elindul a géppel, felhívja telefonon a barátnőjét és a kazetta helyéhez küldi. Útja során a levegőből segíti a lány haladását, és akadályozza az üldözőit. A lány feladata az is, hogy a szalagot egy bizonyos újságírónak adja át a helyi TV társaságnál.

Innentől Murphyt „lövöldöző őrültként” kezelik, amit a tévében is bemondanak. Ellene nem csak a rendőrség, hanem a hadsereg is fellép, két F16-os vadászgép rakétákat lő ki rá, azonban ezeket is kicselezi, a rakéták épületekbe csapódnak és ott robbannak fel, ezért a repülőgépeket visszarendelik. Egyikük pilótája kénytelen katapultálni, mert Murphy a helikopter géppuskájával eltalálja a gépét.

A katonaság lefújja az akciót Murphy és a Kék Villám ellen, de Cochrane még nem adta fel. Ő is ellop egy helikoptert és Murphy nyomába ered, hogy rendezze évtizedek óta fennálló konfliktusukat. Az első lövéseket Cochrane adja le, amik vérző sebet okoznak Murphynek és a Kék Villám célzórendszerét is tönkreteszik, amit onnantól nem lehet használni. A két pilóta között tűzpárbaj alakul ki a városban cikázva. Murphyt elkezdik kísérteni a vietnámi emlékképek, amikből kiderül, hogy éppen Cochrane volt az, aki a helikopterből hidegvérrel kilökte a megkötözött foglyot.

Murphy a Kék Villámot turbó módba kapcsolva megkísérli a lehetetlent és nekivág a bukfencnek (amit sokak szerint nem lehet megcsinálni). A tűzpárbajt a bukfenc dönti el, aminek végén Murphy darabokra robbantja ellenfele gépét. Murphy a győzelem jeleként régi ellenfele kézjelét és mottóját („Még elkaplak”) mutatja a lezuhanó, égő roncsokra.

A történet végén a gépet egy tehervonat elé teszi a sínekre, ahol az felrobban, hogy a technológia ne kerülhessen rossz kezekbe.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Roy Scheider Frank Murphy őrnagy Fülöp Zsigmond
Malcolm McDowell F. E. Chocrane ezredes Ujréti László
Daniel Stern Richard Lymangood, fiatal pilóta, Murphy társa Pusztaszeri Kornél
Candy Clark Kate, Murphy barátnője Zsurzs Kati
Warren Oates Jack Braddock százados Szabó Ottó
Joe Santos Montoya Kránitz Lajos
Paul Roebling Icelan Balkay Géza
David Sheiner Fletcher Kertész Péter
Anthony James Grundelius

A film készítése[szerkesztés]

Dan O'Bannon és Don Jakoby forgatókönyv-írók az 1970-es évek végén kezdték írni a történetet, amikor együtt laktak Hollywoodban, és az alacsonyan repülő rendőrségi helikopterek rendszeresen felébresztették őket. A történet először erősebb politikai töltéssel rendelkezett, amiben egy rendőrállam a lakosságot igen fejlett megfigyelőrendszerrel és nehézfegyverekkel ellenőrzi. Sok segítséget kaptak Bob Woods kapitánytól, aki akkoriban a Los Angeles Police Department légitámogatási osztályát vezette.

A Blue Thunder történet első vázlatában Frank Murphy őrültként viselkedik, aki lövöldözni kezd és lerombolja Los Angelest, majd F-16-osokat vetnek be ellene, amik megsemmisítik.[2]

Ez volt Warren Oates egyik utolsó filmje, a filmet neki ajánlották.

Malcolm McDowell, aki a filmben Murphy ellenlábasát, Cochrane ezredest játssza, repülési fóbiában szenved. Amikor a filmben mindketten helikopterben ülnek és összecsapnak, McDowell utálkozó arckifejezése valódi volt, mivel kényelmetlenül érezte magát a pilótafülkében. Ez több repüléses jelenetben észrevehető.[3]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

  • Amíg a helikopter leszállóhelye építés alatt volt, a LAPD Hooper Heliport-ot használták.
  • Az autósmozi, ahol a kazetta el volt rejtve, a Pickwick Theatre (Burbank, Kalifornia). A helyén azóta bevásárlóközpont épült.[4]

Megjelenése[szerkesztés]

Magyarországon 1986. január 9-én mutatták be a mozik.

DVD-n 2001. május 22-én jelent meg a Sony Pictures Home Entertainment forgalmazásában.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Az amerikai filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 84%-ra értékelte 19 vélemény alapján.[5]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

elnyert díj

jelölés

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blue Thunder című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kék villám - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 23.)
  2. "Blue Thunder - Original 1979 First Draft Screenplay." airwing.uplink.com. Hozzáférés ideje:: April 10, 2012.
  3. Donner, Greg. "Blue Thunder: The Helicopter, Movie Information." Blue Thunder. Hozzáférés ideje:: April 10, 2012.
  4. Blue Thunder DVD notes, commentaries and featurettes
  5. Rotten Tomatoes értékelés

További információk[szerkesztés]