Kronolitok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kronolitok
SzerzőRobert Charles Wilson
Eredeti címThe Chronoliths
Ország USA
Nyelvangol
Témasci-fi
Műfajregény
SorozatGalaktika Fantasztikus Könyvek
DíjakJohn W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel (Robert Charles Wilson, 2002)
Kiadás
KiadóTor Books
Kiadás dátuma2001
Magyar kiadóMetropolis Media Group Kft.
Magyar kiadás dátuma2012
FordítóTamás Dénes
Média típusakönyv
Oldalak száma264 oldal Magyarország
ISBN978-963-86936-9-3
SablonWikidataSegítség

A Kronolitok (The Chronoliths) egy 2001-ben megjelent science fiction regény Robert Charles Wilson tollából. A Kronolitokat jelölték 2002-ben a Hugo-díjra legjobb regény kategóriában, valamint elnyerte a John W. Campbell-emlékdíjat.[1]

Magyarul 2012-ben jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek-sorozat tagjaként, Tamás Dénes fordításában.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Scott Warden szoftvertervező a huszonegyedik század első felében Thaiföldre költözik családjával, miután legutóbbi munkája véget ért. Barátjával, Hitch Paley-vel épp a közelben tartózkodnak, mikor egy óriási monolit tör elő a semmiből. A média rájuk aggatja a „kronolit” szót, mely a kronosz (mint idő) és a monolit (mint emlékmű) szavakból tevődik össze. A kronolit magán viseli egy – feltételezhetően – ázsiai származású, jövőbeli hadvezér nevét, „Kuin”-ét. Scott felesége ezután adja be a válópert, és összeházasodik egy tehetős férfival.

Az elkövetkezendő húsz évben újabb kronolitok bukkannak fel a világ különböző pontjain. Kialakul a kuinisták szektája, akik a jövő megváltójaként tekintenek Kuinra, és több alkalommal is képviseltetik magukat a politikában. Több alkalommal gerjesztenek konfliktust fanatikus megnyilvánulásaikkal. Miattuk alakul ki az anti-kuinista mozgalom, melynek feltett szándéka, hogy elpusztítsa a kronolitokat.

Scott egykori tanárától, Sue Choprától kap megbízást, és a nővel és csoportjával együtt részt vesz a kronolitok kivizsgálásában. Vizsgálataik jól haladnak, és már képesek megjósolni a kronolitok felbukkanási helyeit. Sue beavatja Scottot a „tau-turbulencia” elméletébe. A csapat közösen szenvedi el egy újabb kronolit felbukkanását, mely Jeruzsálemben tör elő.

Kaitlin, Scott lánya, csatlakozik a kuinista mozgalomhoz. Miközben Scott egymaga kutat a lány után, megismerkedik egy nővel, Ashleevel egy olyan csoporton keresztül, amit kuinista kamaszok szülei alapítottak. Ashlee fia, Adam Mills is csatlakozott ahhoz a csoporthoz, amelyhez Kaitlin. Később csatlakozik hozzájuk Hitch is, és együtt indulnak Mexikóba, ahol nem csak a szökevényeket találják meg, de egy új kronolit felbukkanását is végig kell nézniük. Kaitlin hazatér apjával, de Adam hajthatatlan, és inkább a mozgalommal marad, melynek az egyik vezetője lesz. Ashlee és Scott összeházasodnak a konfliktus után, Scott pedig elkezd használt számítógép-alkatrészekkel kereskedni.

Sue Chopra kezdi azt hinni, hogy a kronolitokat azért küldte vissza a Kuin nevű illető a múltba, hogy megijessze vele az emberiséget, így megkönnyítve saját, jövőbeli győzelmeit. Biztosak abban, hogy az első Egyesült Államokban felbukkanó kronolit elpusztításával megdönthetik a hatalmát. A kronolitok végül nem sikerül elpusztítaniuk, mert egy Adam Mills által vezetett zsoldoscsapat rajtuk üt. A pszichopata fiú Ashleeből szedte ki a tartózkodási helyüket, és megerőszakolta csapatával Kaitlint. Elrabolja Sue-t, majd nem sokkal ezután a kronolit felrobbantja magát. Hitch lelövi Ray Mosely-t, Scott pedig ennek hatására barátja ellen fordul. A robbanást Scott túléli, de barátja életét veszti.

Scott idősen, megözvegyülten éli mindennapjait a kronolitmentes világban. A kuinista mozgalom összeomlik, Sue felfedezései pedig fellendítik a tudományos aktivitást.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2002 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. (Hozzáférés: 2009. szeptember 29.)

További információk[szerkesztés]