Kereszténydemokraták (Svédország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kristdemokraterna

Adatok
ElnökEbba Busch
FrakcióvezetőAndreas Carlson

Alapítva1964
SzékházStockholm, Munkbron 1

Ideológiakereszténydemokrácia szociálkonzervativizmus, gazdasági liberalizmus
Politikai elhelyezkedésJobbközép
Nemzetközi szövetségekKözép Demokrata Internacionálé; Európai Néppárt
EP-frakcióEurópai Néppárt (Kereszténydemokraták)
Hivatalos színeikék, fehér
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kristdemokraterna témájú médiaállományokat.

A Kereszténydemokraták (svédül: Kristdemokraterna, rövidítve kd) egy svédországi politikai párt. 1964-ben alapították, de csak 1985-ben jutott be a parlamentbe a Centrum Párttal választási szövetségben, 1991-ben pedig egyedül. Vezetője 2004. április 3. óta Göran Hägglund. Elődje Alf Svensson volt, aki 1973 óta vezette a pártot. A párt legfontosabb programpontjai a következők:

  • az idősek ellátásának javítása;
  • a gyermekellátás módjának szabad megválasztása a családok számára;
  • a vállalkozásokra vonatkozó szabályok egyszerűsítése;
  • adócsökkentés a növekedés ösztönzése és a munkanélküliség csökkentése érdekében.

A párt nevének rövidítése 1996-ig hosszú időn keresztül KDS volt. Ez akkor változott meg, amikor a párt a Kereszténydemokrata Egység helyett a mai elnevezést vette fel.

Szavazó bázisuk[szerkesztés]

A párt jobbközép kereszténydemokrata szellemiségű, történelmileg a legfőbb szavazói az evangélikus közösségek közül kerülnek ki: metodisták, baptisták és a pünkösdi-karizmatikus mozgalom követői. Az egyház legtöbb követője Småland tartomány területén él. Emellett népszerűek a felső-középosztály körében. A párt magát "emberarcú neoliberális"-nak írja le magát.[1] Gazdasági kérdésekben a párt a gazdasági liberalizmust követi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GUIDE TO THE1998 NATIONAL ELECTION Sweden's Politcal Spectrum. nnn.se, 1998 [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christian Democrats (Sweden) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]