Katonatelep (Kecskemét)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katonatelep
(Kecskemét XIV. kerülete)
Katonatelepi utcakép
Katonatelepi utcakép
Közigazgatás
TelepülésKecskemét
KerületXIV.
Alapítás ideje1970 körül
Irányítószám6000
Körzethívószám76
Népesség
Teljes népesség4009 fő +/-
Elhelyezkedése
Katonatelep (Kecskemét XIV. kerülete) (Magyarország)
Katonatelep (Kecskemét XIV. kerülete)
Katonatelep
(Kecskemét XIV. kerülete)
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 57′ 22″, k. h. 19° 43′ 09″Koordináták: é. sz. 46° 57′ 22″, k. h. 19° 43′ 09″
A Wikimédia Commons tartalmaz Katonatelep
(Kecskemét XIV. kerülete)
témájú médiaállományokat.
Elhelyezkedése Kecskeméten belül
Katonatelepi református templom
Katonatelep vasútállomás (Cegléd–Szeged-vasútvonal)

Katonatelep Kecskemét egyik településrésze. Nevét Katona Zsigmond gyógyszerész nyomán kapta, akinek Kecskemétnek ezen északkeleti részén voltak a futóhomokot is megkötni képes szőlőbirtokai. Először a vasúti megálló kapta a Katonatelep nevet, később, az 1970-es években az itt kialakuló falusi jellegű településen is ez a név maradt. Ma közel 4000 ember él itt.

A nagy jelentőségű szőlész-borász, Mathiász János az 1890-es években kezdett itt nagyobb birtokokat vásárolni, majd telepedett le élete hátralevő részére családjával.

Katonatelep szőlészeti-borászati arculatát ma már csak az egyre szűkösebb keretek között működő Szőlészeti Kutatóintézet és az évente megrendezett Szüreti napok őrzik. A településrész egyelőre alvó, zöldövezeti városrésze Kecskemétnek.

Katonatelep jövője, csakúgy, ahogy Kecskemét 15. számú egyéni választókerületének további szatellit falvai, Borbás, Kossuth-Törekvés lakótelep, Méntelek az ökológiai gazdálkodás beindításában, a zárt ciklusú lokális gazdasági körfolyamatok megalkotásában, működtetésében, Mathiász munkásságának példája nyomán működő közösségépítésben rejlik.[1]

Megközelítése[szerkesztés]

Közút[szerkesztés]

A Kecskemétet Cegléddel összekötő 441-es főút mentén fekszik, Kecskeméttől 2 km-re északkeletre. A városrész közvetlenül bekapcsolódik Kecskemét helyi tömegközlekedésébe a 23-as busz, illetve 2012 óta a 23A busz segítségével. Katonatelepet közvetlen kerékpárút köti össze a megyeszékhellyel és Nagykőrössel.

Vasút[szerkesztés]

Katonatelep vasútállomás a Cegléd–Szeged-vasútvonalon érhető el. Az állomáson 2008. december 14-ig 2 óránként, ütemesen álltak meg a személyvonatok. December 15-től napi 1 pár vonat áll meg.

Története[szerkesztés]

Katonatelep, Kecskemét egyik elővárosi településrésze. Nevét Katona Zsigmond országos hírű szőlész és gyümölcskertészről (eredeti foglalkozását tekintve gyógyszerész) kapta. Itt tevékenykedett két híres szőlőnemesítő, Mathiász János és Kocsis Pál.

Politika[szerkesztés]

A városrész több külső területtel együtt alkotja Kecskemét 15. számú választókörzetét (a 2010-es átszervezés óta),[2] melynek önkormányzati képviselője a 2010-es választások után a függetlenként induló Kohajda László lett.[3]

Látnivalók[szerkesztés]

  • Katonatelepi református templom
  • Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató intézete
  • 1892. után állami rendelettel hívták életre a Kecskeméti Szőlészeti Kutatóintézetet, ahol olyan kiválóságok tevékenykedtek, mint a világhírű szőlőnemesítő, Mathiász János.[4]
  • Mathiász János Általános Iskola
  • Óvoda

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Katonatelep
A Wikimédia Commons tartalmaz Katonatelep (Kecskemét) témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. www.katonatelep.hu. [2012. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 2.)
  2. A Kecskemetilapok.hu grafikája a választókörzetekről. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
  3. A 2010-es önkormányzati választások eredményei. [2013. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 17.)
  4. www.dbborut.hu[halott link]