Kamerun-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamerun-hegy
A 2000-es kitörés után maradt kráterek
A 2000-es kitörés után maradt kráterek

Magasság4095 m
Hely Kamerun
HegységCameroon line
Relatív magasság3096 m
Típusrétegvulkán
Utolsó kitörés2000
Első megmászásJoseph Merrick[1]
Elhelyezkedése
Kamerun-hegy (Kamerun)
Kamerun-hegy
Kamerun-hegy
Pozíció Kamerun térképén
é. sz. 4° 13′ 00″, k. h. 9° 10′ 21″Koordináták: é. sz. 4° 13′ 00″, k. h. 9° 10′ 21″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamerun-hegy témájú médiaállományokat.

A Kamerun-hegy (korábbi nevén: Albert-csúcs, németül Albertspitze) aktív vulkán a Guineai-öböl partvidékén. Magassága: 4095 m, ezzel Nyugat-Afrika legmagasabb kiemelkedése. A hegyet Fako néven (két csúcsa közül a magasabbik), vagy a helyiek nyelvén Mongo ma Ndemi (Hatalmas hegy) néven is ismerik. A Kamerun-hegy egy szeizmikus törésvonal mentén helyezkedik el, mely az utóbbi száz évben nyolc alkalommal, legutóbb 2000-ben tört ki.

A Guineai-öböl partján emelkedő óriásvulkánról 2500 évvel ezelőtt Hanno, a föníciai utazó tudósított először. A füstölgő tűzhányót az „Istenek szekerének” nevezte el. A középkor végén Fernão Poo, portugál hajós jutott el ide először. A hegy alatti folyókban sok rákot látott, ezért nevezte el a tájat és a hegyet is Camaroesnek, rákosnak - innen a név. A hegy lábánál található Debuncha a világ öt legcsapadékosabb helye közé tartozik az évi 10 000 mm esővel. Az itteni síksági erdőt hegyvidéki erdő váltja fel, azt alpesi legelő követi, majd a kopár csúcs következik, melyet néha porhó borít. Mindezeknek kivételes biodiverzitás és endemizmus köszönhető. A különleges fajok közé tartozik a kameruni ősposzáta (Speirops melanocephalus), a kameruni frankolin (Francolinus camerunensis), az egyszínű bülbül (Arizelocichla montanus). A Kamerun-hegy büszkélkedhet a legtöbb mókusfajjal Afrikában.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. DeLancey és DeLancey 174. old., A szerzők nem adják meg a pontos évet, de Merrick 1844-től 1849-ig tevékenykedett Kamerunban.

Források[szerkesztés]