Jézus Kistestvérei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jézus Kistestvérei (Institutum Parvolorum Fratrum Iesu)
Szent Charles de Foucauld
Szent Charles de Foucauld

RövidítésP.F.I. vagy P.F.J.
AlapítóRené Voillaume
Alapítva1933
Jóváhagyva1968
Típuspápai jogú laikus szerzetesi intézmény

priorHervé Janson P.F.I.
Székhelye26, rue Théodore Bekaert B-1070 Brüsszel, Belgium

A Jézus Kistestvérei kongregáció egy pápai jogú laikus szerzetesi intézmény a római katolikus egyházon belül, melyet Szent Charles de Foucauld leveleinek és életének hatására René Voillaume öt francia szeminaristával 1933-ban alapított.

Története és hivatása[szerkesztés]

A Jézus Kistestvérei kongregációt René Voillaume öt francia szeminaristával 1933-ban alapította, miután tanulmányozta Szent Charles de Foucauld életét és leveleit. Az alapítás után a közösség az akkor francia fennhatóság alatt álló Algériába mentek, s itt éltek 1947-ig. 1947-től Franciaországban munkás-fraternitásokban élnek 2-4 fős kis közösségekben. A fraternitások életének célja, hogy kövessék Jézust Charles de Foucauld nyomán, újra élve életét. A közösségben élők élete két fő forrás köré épül.

  • Hitélet: Az egyházi szertartások mind mélyebb megélése, a szentmise, valamint a szentségimádás. Emellett életritmusukban rendszeres úgynevezett sivatagi idők is megtalálhatóak: naponta egy óra, hetente fél nap, havonta egy hétvége csendes elvonulás, remeteség egy másik helyen ill. évente egy hét lelkigyakorlat.
  • Munka: A közösség tagjai általában kétkezi munkákat vállalnak: gyárban, üzemben, kikötőben, műhelyekben, de megtalálhatók a földművesek, útépítők vagy betegápolók között is. Céljuk ezzel, hogy minél közelebb kerüljenek azokhoz, akik távol vannak az Egyház szokásos missziós területeitől.

Jelenleg a világ 5 kontinensének 36 országában 240 szerzetes él, akik 120 fraternitásban élik életüket.

A közösség Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 2015. januári halálig élt Hagyó József PFJ, aki Biatorbágyon kerámiaműhelyben dolgozott sérült fiatalokkal.

Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösség[szerkesztés]

1939. szeptember 8-án Magdeleine Hutin alapította meg szent Charles de Foucauld hatására a Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösséget, amikor is felvette a Magdolna, Jézus kistestvére nevet. Az első közösség 1939 októberében Touggourtban, Algériában kezdte el tevékenységét. A közösség célja, hogy kis közösségekben élve a szemlélődés lehetőség biztosítsa olyan környezetben, amely az egyház szokásos missziós területétől messze van. Általában a legszegényebb helyeken élnek, ahol a mindennapi munka mellett egy olyan helyet (Názáret lelkiség) hoznak létre, mely a vendégfogadás által mindenki előtt nyitva áll. A közösség Magyarországon is létezik. Elérhetősége: Budapest, IX. ker. Márton utca 1/B.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Little Brothers of Jesus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]