Jolly Joker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bolond

A Jolly Joker vagy dzsóker egyes kártyajátékokban a legértékesebb lap, rendszerint valamilyen vidám figurát ábrázol. A jolly mókás embert, a joker angol szó pedig tréfamestert jelent, a jolly joker így együtt vidám tréfamestert, mókamestert jelöl. Jelentősége, hogy bármelyik lapot lehet vele helyettesíteni (akkor is ha egy lap megsérült vagy elveszett), ezért nagyon fontos lap a játszmákban.

Története[szerkesztés]

Ilyen kiegészítő lapot először 1850 körül kezdtek használni Amerikában, az euchre nevű játékhoz. The Best Bower volt a lap neve és kezdetben csak egy bizonyos kártyacsomaghoz mellékelték. 1872 óta Jolly Joker néven általánosan használják. Európában a 20. század eleje óta ismerik, és egy kártyacsomaghoz egy, kettő, három esetleg négy dzsókert mellékelnek.

A dzsóker elődje az olasz tarokk 22., számozatlan lapjának alakja, az Il Matto (bolond) lehetett. A francia sorozatjelű modern tarokkban skíz a neve. A középkorban az udvari bolond ismert figura volt. Nyilván a király, a királynő, a lovag és az apród alakjaival együtt került a tarokk-kártya képei közé. Innen vehették át a rendes játékkártya lapjainak kiegészítésére.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Zsoldos Benő: A játékkártya és története, Budapest., Gondolat Könyvkiadó, 1980 ISBN 963-280-885-1

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Jokers (playing card)
A Wikimédia Commons tartalmaz Jolly Joker témájú médiaállományokat.