John Malkovich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Malkovich
2023-ban
2023-ban
Született1953. december 9. (70 éves)[1][2][3][4][5]
Christopher
Állampolgárságaamerikai
HázastársaGlenne Headly (1982–1988)
Foglalkozása
Iskolái
  • Illinois State University
  • Eastern Illinois University
  • Benton Consolidated High School
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1976–
Díjai
Emmy-díjak
Legjobb férfi mellékszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
Az ügynök halála (1986)

A Wikimédia Commons tartalmaz John Malkovich témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Gavin Malkovich (Christopher, Illinois, 1953. december 9. –) Primetime Emmy-díjas amerikai színész. Egyike a legkiemelkedőbb amerikai színházi színészeknek, de Magyarországon inkább a mozi világából ismerik. Pozitív és negatív karaktereket egyaránt hitelesen alakít, ezeket mindig aprólékosan kidolgozza – bár Malkovich úgy vallja, a filmezés csak a pénz miatt érdekes, mert igazi otthonának a színházat tekinti.

Élete, munkássága[szerkesztés]

John Malkovich apai ágról horvát származású. Apai nagyszülei az Osztrák–Magyar Monarchia idején vándoroltak Ozalyból az Egyesült Államokba. Édesanyja skót, angol, francia és német illetőségű családból ered. Malkovich az illinoisi Christopherben született 1953-ban, és a közeli Bentonban nőtt fel egy a South Main Streeten található, nagy családi házban. Apja Daniel Malkovich természetvédelmi szakember, anyja Joe Ann, két helyi újság kiadója volt. Malkovich a Benton High School gimnáziumban töltött évei alatt már játszott különböző darabokban. Az iskolában tagja volt egy folk/rock triónak, egy 1972-es helyi nyári színházi projekt keretében pedig az egyik főszereplője lett Jean-Claude Van Itallie Hurrá, Amerika című darabjának. Egyetemi tanulmányait a Kelet-Illinoisi Egyetemen kezdte, majd az Illinoisi Állami Egyetemen fejezte be, színház szakon, bár diplomáját csak 2005-ben kapta kézhez – utolsó vizsgájáról ugyanis, mivel a teremben „meleg volt és büdös”,[8] inkább kisétált. 1976-ban Gary Sinise, Glenne Headly és Joan Allen társaságában a chicagói Steppenwolf színházi társulat tagja lett. 1980-tól a Steppenwolf New York-i darabjaiban szerepelt, Sam Shepard True West című darabjában nyújtott alakításáért elnyerte az Obie-díjat. 1984-ben Lanford Wilson Balm in Gilead című darabjában betöltött szerepéért újabb Obie-díjat, valamint Drama Desk-díjat kapott. 1984-ben debütált a Broadwayn, Arthur Miller Az ügynök halála című drámájában Dustin Hoffman oldalán játszotta Biffet; a darab televíziós változatában nyújtott teljesítményéért 1985-ben Emmy-díjat kapott.

A 70-es évek[szerkesztés]

John Malkovich először 1978-ban volt látható a nagyképernyőn, Robert Altman Esküvő című vígjátékában, bár neve a stáblistán nem szerepelt.

A 80-as évek[szerkesztés]

Első jelentősebb mozifilmszerepét a Broadwayn töltött évek során kapta, Sally Field vak segítőjét, Mr. Willt játszotta az 1984-es Hely a szívemben című filmben. Mr. Will ábrázolásáért Malkovichot Oscar-díjra jelölték. Ugyanebben az évben Al Rockoffot is eljátszotta A gyilkos mezőkben, alakításáért elismerő kritikákat kapott. Ezt követően olyan nagyszerű filmekben szerepelhetett, mint a Steven Spielberg rendezte A Nap birodalma (1987), vagy Tennessee Williams Üvegfigurák című novellájának filmes feldolgozása, amelyet Paul Newman rendezett. 1988-ban, a nagy sikerű Veszedelmes viszonyokkal vált igazi sztárrá – ebben a filmben a nőcsábász Sébastien de Valmont vikomtot alakította Glenn Close és Michelle Pfeiffer oldalán.

A 90-es évek[szerkesztés]

Malkovich a 90-es évek elején sorra kapta a főszerepeket: Oltalmazó ég (1990), Régi idők (1991), Fedezetlen szerelem (1991), Jennifer 8 (1992). Az 1992-es John Steinbeck-adaptációban, az Egerek és emberekben Lennie-t alakította Gary Sinise oldalán. 1993-ban Clint Eastwooddal volt látható a Célkeresztben (1993) című thrillerben. Malkovich olyan nagyszerűen formálta meg a politikai merénylőt, hogy 1994-ben BAFTA-díjra, Golden Globe-díjra, sőt Oscar-díjra is jelölték. Malkovich több vészjósló figurát alakított: 1994-ben Kurtz ezredesként játszott a Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényéből készült azonos című TV-filmben, és Mr. Henry Jekyllként, illetve Mr. Edward Hydeként kettős szerepet alakított A gonosz csábításában (1996); alattomos férjet játszott az Egy hölgy arcképében. Együtt játszott Nicolas Cage-el a Con Air – A fegyencjárat (1997) című filmben, azért vállalta el az elvetemült bűnöző, Cyrus „a Vírus” Grissom szerepét, mert annyi pénzt kapott érte, mint öt filmjéért együtt. Ezután A vasálarcosban (1998) olyan nagyszerű színészekkel játszott, mint Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, Gabriel Byrne és Gérard Depardieu, majd Edward Nortonnal és Matt Damonnal szerepelt együtt a Pókerarcokban. 1999-ben Az Aranypolgár születésében nyújtott alakításáért megkapta második Primetime Emmy-díj jelölését. Még ugyanebben az évben játszotta kétségkívül legszokatlanabb szerepét: Spike Jonze szürreális mozijában, a John Malkovich menetben (1999) önmagát kellett alakítania, amint saját elméjébe tudta nélkül hívatlan vendégek telepednek be. A film szinte egyöntetű elismerést aratott, Malkovich pedig a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában megkapta a New York-i Filmkritikusok Egyesületének díját.

2000 után[szerkesztés]

Malkovich A John Malkovich menet után F.W. Murnau rendezőt alakította A vámpír árnyéka (2000) című horrorban. E. Elias Mehrige filmje Murnau legendás 1922-es klasszikusának a Nosferatu elkészítésének folyamatát mutatja be. A filmben Malkovich remekelt, de alakítása mégis elmaradt Willem Dafoe játéka mellett, akit Oscar-díjra jelöltek. Szerepel A nyomorultakban (2000), majd Vin Diesellel áll szemben a Keménykötésűekben (2001). 2002-ben Matt Damon oldalán a A tehetséges Mr. Ripley folytatását A Ripley és a maffiózókat (2002) vállalta el, ezzel egy időben pedig Charles Talleyrand-t alakította Christian Clavier és Gérard Depardieu mellett a Napóleon című történelmi kalanddrámában. Fáradozásáért megkapta a harmadik Emmy-díj jelölését. Első rendezése a Táncos a házban című politikai dráma volt, a főszerepre Javier Bardemmet kérte fel. Játszott a Johnny Englishben (2003), majd még ebben az évben Stanley Kubrick csaló szerepében tűnt fel a Kubrick menetben. A Galaxis útikalauz stopposoknak (2005) című kasszasiker révén ismét sikerfilmben szerepelhetett, majd folytatta a gyatrább mozikat: Ízlésficam (2006), Klimt (2006), In Tranzit (2007) és Eragon (2005). 2008-ban ismét nagy mozikban szerepelhetett, a Coen-fivérek Égető bizonyítékában mint CIA-ügynök és az Elcserélt életekben mint Gustav Briegleb tiszteletes. Legújabb filmje a Transformers harmadik része, valamint készülőben lévő mozijai az As Linhas de Torres, melyben főszereplő a Warm Bodies című romantikus-horrorban is szerepet kapott.

Magánélete[szerkesztés]

Malkovich 1982-től 1988-ig élt házasságban Glenne Headlyvel, akivel 1988-ban azért váltak el, mert Malkovich a Veszedelmes viszonyok forgatásán viszonyba bonyolódott Michelle Pfeifferrel. Barátnőjével, a rendezőasszisztens Nicoletta Peyrannel az Oltalmazó ég című film forgatásán ismerkedett meg. 1989 óta élnek kapcsolatban, két gyermekük, Amandine 1990-ben, Loewy pedig 1992-ben született.

A mai napig rendszeresen feltűnik színházi szerepekben; tizenöt évig élt családjával Dél-Franciaországban, ahol szintén színházi színészként dolgozott, francia nyelven. Jelenleg a massachusettsi Cambridge-ben lakik.

Politikai nézeteit tekintve Malkovich konzervatív, azonban nem támogatja a halálbüntetést.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  (Vezető) filmproducer

Stáblistán nem szerepel

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[9]
1978 Esküvő A Wedding esküvői vendég
1984 Hely a szívemben Places in the Heart Mr. Will Viczián Ottó
Gyilkos mezők The Killing Fields Al Rockoff Forgács Péter
1985 Eleni Eleni Nick Gage Józsa Imre
1987 Üvegfigurák The Glass Menagerie Tom Wingfield Kaszás Gergő
Keressük az igazit Making Mr. Right Dr. Jeff Peters Garai Róbert
Ulysses Breyer Zoltán
Nap birodalma, AA Nap birodalma Empire of the Sun Basie Koncz Gábor
1988 Távol az otthontól Miles from Home Barry Maxwell Várkonyi András
Veszedelmes viszonyok Dangerous Liaisons Vicomte de Valmont Szakácsi Sándor
1990 Oltalmazó ég The Sheltering Sky Port Moresby Kulka János
Mertz Tibor
1991 Fedezetlen szerelem The Object of Beauty Jake Bartholemew Epres Attila
Kaszás Attila
Nagy Ervin
Magyar Bálint
Együtt a csapat Queens Logic Elliot
1992 Árnyak és köd Shadows and Fog Bohóc Dózsa Zoltán
Egerek és emberek Of Mice and Men Lennie Small Reviczky Gábor
Jennifer 8 Jennifer 8 St. Anne ügynök Haás Vander Péter
1993 Célkeresztben In the Line of Fire Mitch Leary Rátóti Zoltán
Életben maradtak Alive idősebb Carlos Páez Rodríguez Galambos Péter
Bede-Fazekas Szabolcs
1995 kolostor, AA kolostor The Convent Michael Padovic Kőszegi Ákos
Túl a felhőkön Beyond the Clouds A rendező R. Kárpáti Péter
1996 gonosz csábítása, AA gonosz csábítása Mary Reilly Dr. Henry Jekyll / Mr. Edward Hyde Szakácsi Sándor
Egy hölgy arcképe The Portrait of a Lady Gilbert Osmond Kőszegi Ákos
rémkirály, AA rémkirály The Ogre Abel Tiffauges Selmeczi Roland
Mulholland – Gyilkos negyed Mulholland Falls Timms tábornok Sinkovits-Vitay András
1997 Con Air – A fegyencjárat Con Air Cyrus "Vírus" Grissom Kálloy Molnár Péter
1998 vasálarcos, AA vasálarcos The Man in the Iron Mask Athos Rubold Ödön
Pókerarcok Rounders Teddy KGB Barbinek Péter
1999 John Malkovich menet, AA John Malkovich menet Being John Malkovich John Horatio Malkovich Fodor Tamás
Jeanne d’Arc – Az orléans-i szűz The Messenger: The Story of Joan of Arc VII. Károly francia király Rátóti Zoltán
megtalált idő, AA megtalált idő Time Regained Le Baron de Charlus Kulka János
2000 vámpír árnyéka, AA vámpír árnyéka Shadow of the Vampire F. W. Murnau Epres Attila
2001 Keménykötésűek Knockaround Guys Teddy Deserve Szakácsi Sándor
Szálló Hotel Omar Jonnson
I'm Going Home John Crawford
Savage Souls Monsieur Numance
2002 Táncos a házban The Dancer Upstairs Abimael Guzman (rendező is)
Ripley és a maffiózók Ripley's Game Tom Ripley Kulka János
Adaptáció Adaptation önmaga
2003 Johnny English Johnny English Pascal Sauvage Kautzky Armand
Utazás Bombay-be A Talking Picture John Walesa kapitány
2004 Rochester grófja – Pokoli kéj The Libertine Charles II Kulka János
2005 Galaxis útikalauz stopposoknak The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Humma Kavula Kulka János
Kubrick menet Colour Me Kubrick Alan Conway Reviczky Gábor
2006 Ízlésficam Art School Confidential Sandiford professzor Kulka János
Eragon Eragon Galbatorix Forgács Péter
Klimt Klimt Gustav Klimt
2007 piás hajója, AA piás hajója Drunkboat Mort Kulka János
Beowulf – Legendák lovagja Beowulf Unferth Kulka János
2008 tökéletlen trükk, AA tökéletlen trükk The Great Buck Howard Buck Howard Kautzky Armand
Egy elrabolt kislány története Gardens of the Night Michael
In Transit Pavlov
Égető bizonyíték Burn After Reading Osborne Cox Kulka János
Szégyen Disgrace David Lurie Kulka János
Mutáns krónikák Mutant Chronicles Constantine Várday Zoltán
Elcserélt életek Changeling Reverend Briegleb Kulka János
2009 Szerelem életre-halálra Afterwards Joseph Kay Kőszegi Ákos
2010 Jonah Hex Jonah Hex Quentin Turnbull Kulka János
paripa, AA paripa Secretariat Lucien Laurin Epres Attila
RED Red Marvin Boggs Mertz Tibor
2011 Transformers 3. Transformers: Dark of the Moon Bruce Brazos Mertz Tibor
2012 Lines of Wellington Arthur Wellesley
2013 Eleven testek Warm Bodies Grigio tábornok Kulka János
Szibériai nevelés Siberian Education Kuzya nagyapa Haás Vander Péter
RED 2. Red 2 Marvin Boggs Mertz Tibor
2014 Cesar Chavez Bogdanovich Senior
Madagaszkár pingvinjei, AA Madagaszkár pingvinjei Penguins of Madagascar Dave (hangja) Haás Vander Péter
Casanova Variations Giacomo Casanova
Cut Bank Vogel seriff
2016 Zoolander 2. Zoolander 2 Chazz Spencer Epres Attila
Dominion Dr. Felton
Mélytengeri pokol Deepwater Horizon Donald Vidrine Reviczky Gábor
2017 Élesítve Unlocked Bob Hunter Epres Attila
Vad esküvő The Wilde Wedding Laurence Darling Mertz Tibor
I Love You, Daddy Leslie Goodwin
szerelemről. Csak felnőtteknek, AA szerelemről. Csak felnőtteknek About Love. For Adults Only Speaker
Bullet Head Walker
2018 Supercon Supercon Sid Newberry
22 mérföld Mile 22 James Bishop Reviczky Gábor
Madarak a dobozban Bird Box Douglas
2019 Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile Edward Cowart bíró Mertz Tibor
Bársony körfűrész Velvet Buzzsaw Piers
Istenek völgye Valley of the Gods Wes Tauros
2020 arkansasi drogfutárok, AzAz arkansasi drogfutárok Arkansas Bright
Ava Ava Duke Kőszegi Ákos
2021 Rogue Hostage Sam Safty
immunis, AzAz immunis The Survivalist Aaron Reviczky Gábor
2022 Széttört élet Shattered Ronald Mertz Tibor
Chariot Dr. Karn
Fehér elefánt White Elephant Glen Follett Epres Attila
Megváltó lövés Savage Salvation Peter Epres Attila
Angyalok gyilkosa Mindcage A művész Epres Attila
2023 Seneca – On the Creation of Earthquakes Ifjabb Seneca
Amerikai kopó One Ranger Geddes Epres Attila
Bolondok paradicsoma Fool’s Paradise Ed Cote Mertz Tibor
The Line Beach Miller
Vendég a francia kastélyban Mr. Blake At Your Service! Andrew Blake Mertz Tibor
Dokumentum- és rövidfilmek
  • 2002: Hideous Mannarrátor (hangja) – (rövidfilm)
  • 2005: Flipping Uncle Kimonoönmaga – (dokumentumfilm)
  • 2006: The Call – pap – (rövidfilm)
  • 2007: Polis Is This: Charles Olson and the Persistence of Placeönmaga – (dokumentumfilm)
  • 2013: Ecstasy – Vinny – (rövidfilm)
  • 2016: Psychogenic Fugue – különböző szerepek – (rövidfilm)

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1981 Word of Honor Gary tévéfilm
1983 Say Goodnight, Gracie Steve tévéfilm
1984 True West Lee tévéfilm
1985 ügynök halála, AzAz ügynök halála Death of a Salesman Biff Loman tévéfilm
1986 Rocket to the Moon Ben Stark tévéfilm
1987 Santabear's High Flying Adventure Santa Claus (hangja) tévéfilm
1989–2008 Saturday Night Live Saturday Night Live önmaga (házigazda) 3 epizód
1991 Old Times Deeley tévéfilm
1993 sötétség mélyén, AA sötétség mélyén Heart of Darkness Kurtz tévéfilm
1999 Aranypolgár születése, AzAz Aranypolgár születése RKO 281 Herman Mankiewicz tévéfilm
2000 Nyomorultak Les Misérables Javert 4 epizód
2002 Napóleon Napoléon Charles Talleyrand 4 epizód
2014 Kalózháború Crossbones Edward 'Blackbeard' Teach 9 epizód
2018–2019 Milliárdok nyomában Billions Grigor Andolov 6 epizód
2018 The ABC Murders Hercule Poirot 3 epizód (társproducer)
2019 Matchday: Inside FC Barcelona narrátor (hangja) 8 epizód
2020 új pápa, AzAz új pápa The New Pope III. János Pál pápa 9 epizód
2020–2022 Űrhadosztály Space Force Dr. Adrian Mallory 17 epizód
2020 Home Movie: The Princess Bride a lenyűgöző lelkész 1 epizód
2021– Ten Year Old Tom Mr. B (hangja) 10 epizód

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

2005-ben
Év Kategória Díj Film
Oscar-díj
1994 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő Célkeresztben
1985 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő Hely a szívemben
BAFTA-díj
1994 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő Célkeresztben
Emmy-díj
2003 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) Napóleon
2000 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) Az Aranypolgár születése
1986 díj: legjobb férfi mellékszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) Az ügynök halála
Golden Globe-díj
1995 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (televíziósorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm) A sötétség mélyén
1994 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő Célkeresztben
1986 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (televíziósorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm) Az ügynök halála
David di Donatello-díj
1989 jelölés: legjobb külföldi színész Veszedelmes viszonyok
Sant Jordi-díj
1990 díj: legjobb külföldi színész Veszedelmes viszonyok

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_06_99_1277.html
  7. http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html
  8. Jennifer Allen: The Devil in John Malkovich. (Hozzáférés: 2010. december 7.)
  9. John Malkovich - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 10.)

További információk[szerkesztés]