Jinja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jinja
Jinja, fő utca
Jinja, fő utca
Közigazgatás
Ország Uganda
KerületJinja
Rangváros
Alapítás éve1907
TestvérvárosaiUSA Stillwater
Népesség
Teljes népesség72 931 fő (2014)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1081 m
IdőzónaUTC+3
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 0° 26′ 07″, k. h. 33° 12′ 20″Koordináták: é. sz. 0° 26′ 07″, k. h. 33° 12′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Jinja témájú médiaállományokat.

Jinja az ötödik legnagyobb város Ugandában. A második legfontosabb kereskedelmi központ az országban a főváros, Kampala után. A települést 1907-ben alapították.

Neve[szerkesztés]

A Jinja szó eredetileg a lugandai nyelvből származik, amit két népcsoport, a bagandaiak és a basogaiak használtak. Ők a Fehér-Nílus két partján és azok környékén éltek. A lugandai nyelvben a szó jelentése "kő". A Fehér-Nílus a Viktória-tóból ered. Jinja megyében elég zuhatagos, sok vízesés található. Ezért a helyet a "nagy kövek területe" kifejezéssel illették. Ez a kifejezés lugandai nyelven ejjinja, ezért az éppen akkor frissen alapult városkának az angolok a Jinja nevet adták.

Történelem[szerkesztés]

A város fő utcája az 1950-es években.

1907 előtt a város egy halászfalu volt, amely fontos, nagy kereskedelmi úton feküdt. A kereskedők gyakran pihentek meg az ottani szálláshelyeken.

A gyapotszedés, a cukornád aratása és a vasúti elérhetőség miatt a város területe, hírneve és népessége robbanásszerűen megnövekedett. 1906-ra a fő utca kész lett és számtalan indiai kereskedő települt a városba. Ők római katolikusok angolul beszélő emberek voltak.

A települést 1907-ben alapították az angolok, mint a Busoga nevű régió központja. Ez körülbelül akkor történt, amikor a Viktória-tó közlekedési fontossága virágzott, az ugandai vasút Kenyával való összeköttetése miatt.

A Fehér-Nílus.

1928-ban egy közepes nagyságú burnót gyár épült, ezzel csökkentve a munkanélküliséget. Ez az üzem még ma is működik.

Földrajz[szerkesztés]

Az Owen Falls vizierőmű 1971-ben

A település Uganda délkeleti részén fekszik, körülbelül 87 kilométerre, keletre Kampalától. A Viktória-tó északi partján helyezkedik el, nem messze a Fehér-Nílus forrásától. A közelben lévő Owen Falls Dam nevű vízerőmű szabályozza a folyó irányát és elektromos áramot is termel a városnak. Jinjának van a legnagyobb agglomerációs területe Jinja megyében és a Busogai Királyság fővárosaként tartják számon.

Közlekedés[szerkesztés]

A Kampalából Jinjába vezető nemzetközi főút

A város fontos csomópont minden közlekedési eszköz számára.

Keresztülhalad a belvároson az A 129-es jelzésű út, amely a kenyai Mombasáig tart. Ez az út tagja a Lagostól Mombasáig tartó afrikai főútvonalrendszernek. A belvárosban egy fontos elágazás található. Ez az út a Kyoga-tóhoz vezet egy város és több falu érintésével. Kampalától 87 km-re fekszik, ez körülbelül 90 perc.

Vasútállomása fontos szerepet kap uganda vasúti közlekedési életében.

Kikötője is fontos csomópont - Tanzániából és Kenyából kompok érkeznek a kikötőbe.

A város határán egy repülőtér foglal helyet. Leginkább diszkont légitársaságok használják rövid távú közlekedésre.

Gazdaság[szerkesztés]

A területen mindig is a mezőgazdaság dominált a termékeny talaj és a bőséges csapadék következtében.

Teraszosan művelt föld

A mezőgazdaságon belül legtöbben gabona- cukornád- és kávétermesztéssel foglalkoznak. De sokan foglalkoznak a Viktória-tavon történő halászattal is. Az itt kifogott halakat helyben és a szomszédos országokban adják el. Jelenleg a legnagyobb gyár a Jinjától 10 kilométerre keletre lévő Kakira Sugar Works nevű cukorgyár. Ez a gyár közel 75 000 embernek ad munkát. Itt kipréselik a cukornád cukortartalmát.

Más ágazatok mint például a könnyűipar (azon belül a könnyűfém-, bőr- és papírfeldolgozás) mindig helyi eladásra készültek. Nagyon sok üzem Kampalán kívül ezt a várost választja Ugandai bázisául, mert itt olcsóbban juthatnak elektromos áramhoz a Fehér-Níluson épült vízerőmű miatt.

Népesség[szerkesztés]

A népszámlálások és a különböző intézmények becslései szerint Jinja népessége a következőképpen alakult:1981-ben 45 060-an, 1991-ben 65 119-en, 2002-ben 86 250-en 2007-ben 90 387-en, 2011-ben pedig 97 871-en laktak a városban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jinja,_Uganda című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.