Jacques Swaters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jacques Swaters
Életrajzi adatai
Született1926. október 30.
Woluwe-Saint-Lambert
Elhunyt2010. december 10. (84 évesen)[1][2][3]
Nagy-Brüsszel
Nemzetiségebelgium belga
Pályafutása
KategóriaFormula–1-es világbajnokság
Aktív évei1951, 1953 - 1954
Csapataprivát Talbot-Lago, Ferrari and Gordini
Nagydíjak száma8 (7 rajt)
Világbajnoki címek0
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Első rajtkockák0
Leggyorsabb körök0
Első nagydíjnémet 1951-es német nagydíj
Legutolsó nagydíjspanyol 1954-es spanyol nagydíj
A Wikimédia Commons tartalmaz Jacques Swaters témájú médiaállományokat.

Jacques Swaters (Woluwe-Saint-Lambert, 1926. október 30.Brüsszel, 2010. december 10.) volt belga autóversenyző.[4]

Pályafutása[szerkesztés]

Versenyzőként[szerkesztés]

A II. világháborúból hazatérve barátja, az autóversenyző André Pilette unszolására az apai örökségét egy Le Mans MG sportautóra váltotta, és 1948-ban el is indult vele Paul Frère párjaként a Spában rendezett 24 órás viadalon. Kategóriájukban a negyedik helyen végeztek. Nem sokkal ezután Pilette-tel, Charles de Tornaco-val és Roger Laurent-nal megalapították az Ecurie Belgique nevű versenycsapatot, amelynek a részére vásároltak egy Talbot-Lago T26C autót. Az 1951-es világbajnokság két futamán, a Német és az Olasz Nagydíjon Swaters ezzel a kocsival belépett a Formula–1-es versenyzők közé, előbbi viadalon tizedikként végzett, míg az utóbbit műszaki hiba miatt nem tudta befejezni.[5]

Második szezonjában, 1953-ban pedig a csapat már a Ferrari autójával indult a világbajnokság bizonyos nagydíjain.[6] Ebben az időszakban a csapat már Ecurie Francorchamps néven futott, mivel a belga szövetség nem nézte jó szemmel, hogy Swatersék az ország nevét használják, ráadásul egy másik belgának, Johnny Claesnek is volt egy istállója szinte azonos, Ecurie Belge néven.[7] Swaters összesen hét nagydíjon indult a királykategóriában, legjobb helyezése egy hetedik pozíció volt, de bajnokságon kívüli versenyeken voltak sokkal fényesebb eredményei is, 1953-ban nyert a rettegett berlini AVUS pályán, amit legnagyobb sikerének tartott. Az 1957-es évben versenyzett utoljára, aztán pályafutása újabb fejezetébe lépett.

Csapatvezetőként[szerkesztés]

Barátjának és kollégájának, de Tornaco-nak 1953-ban egy edzésbalesetben bekövetkezett halála után a Nagydíj-versenyzéstől visszavonult, bár sportautó-viadalokon még 1957-ig elindult. Az Ecurie Francorchamps, amelyet korábban is ő menedzselt, eddigre már egyesült az Ecuerie Belge alakulattal, és az Equipe National Belge nevet vették fel. Ez az alakulat, melyet a Shell szponzorált, szintén több Formula–1-es futamon indult, az ülésben megfordult az időszak összes fontos belga pilótája, mint Lucien Bianchi, Willy Mairesse vagy Olivier Gendebien.[8] Bianchi az 1960-as spái versenyen hatodik lett, ez volt a csapat és elődjeinek egyetlen pontszerzése.

Később Swaters újraélesztette az Ecurie Francorchamps nevet, és a Ferrari ügyfeleként világszerte indult Formula–1-en kívüli versenyeken, köztük a Le Mans-i 24 óráson. Legnagyobb lehetőségük az 1965-ös kiadás lehetett volna, amelyen minden gyári autó kihullt a küzdelemből az éjszaka folyamán. A sárga 250 LM azonban bírta a strapát, és délután 2-ig úgy tűnt, győzni fog. A hátsó gumi azonban eldurrant, így második helyre szorultak egy másik ferraris csapat, a NART mögé. Az alakulat utolsó Le Mans-ja az 1982-es volt, miután pedig felhagyott a csapatvezetéssel, Swaters az autókereskedésre koncentrált.

Autókereskedőként[szerkesztés]

Enzo Ferrari asszisztense őt kérte meg, hogy keresse meg a belga vámon elkeveredett egyik autót, már 1953-ban megkapta a Ferrari importőri jogát a Benelux-államokban. Pár évvel később 17 autót adott el, úgy, hogy akkoriban nagyon kevés, mindössze 150 utcai Ferrari készült évente. Az ezredfordulóig Swaters 3500 Ferrarit értékesített.

Magánélete[szerkesztés]

2 hónapos volt, amikor elveszítette anyját, 12 éves, amikor apját. Hónapokkal később pedig kitört a második világháború, rá egy évre Németország megszállta Belgiumot. 16 évesen Jacques az ellenálláshoz csatlakozott küldöncként, egy alkalommal elfogták, megverték, vallatták.[9] Később ejtőernyősnek képezte ki a brit sereg, és Hollandiában harcolt. A háború után egyetemre ment, de hiányolta az izgalmat és adrenalint, ami addigi életét jellemezte.

Érdekesség[szerkesztés]

Swaters életének egyik legkülönlegesebb története fűződik az F2-es Ferrari 500 átvételéhez. Swaters első alkalommal utazott Olaszországba, Enzo Ferrari modenai gyárába, hogy megkapja az autót, de három napig várakoztatták, amíg teljesen elkészült a Belgium versenyszínére, csupa sárgára festett masina. Péntek volt, Swaters versenyét pedig vasárnap tartották, már nem jutott idő arra, hogy kamionnal szállítsák el a futam helyszínére, a belga Chimay városába. Merész és meghökkentő ötlettel állt elő, úgy döntött, az autóval teszi meg a röpke 1000 kilométert a pályáig. Az elképzelés őrült voltát támasztja alá, hogy a kocsinak nem volt szélvédője, lámpái és biztosítása sem. De legalább benzinkúton is kapható üzemanyaggal működött, így Jacques meg tudta tankolni.

Éjszaka vágott át Milánón, majd Olaszország határához ért. Az olasz határőrök „Forza Ferrari” felkiáltással engedték át, a franciákat pedig azzal kenyerezte le, hogy megígérte, jól fog teljesíteni a futamon.[10] Belgium határátkelőjét azonban zárva találta, de mivel az autó elég alacsony volt, egyszerűen átslisszolt a sorompó alatt.

Eredményei[szerkesztés]

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Kaszni Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Helyezés Pont
1951 Ecurie Belgique Talbot-Lago T26C Talbot Straight-6 SUI
500
BEL
FRA
GBR
GER
10
ITA
ki
ESP
NC 0
1953 Ecurie Francorchamps Ferrari 500 Ferrari Straight-4 ARG
500
NED
BEL
DNS
FRA
GBR
GER
7
SUI
ki
ITA
NC 0
1954 Ecurie Francorchamps Ferrari 500/625 Ferrari Straight-4 ARG
500
BEL
ki
FRA
GBR
GER
SUI
8
ITA
ESP
ki
NC 0
1955 Ecurie Filipinetti Gordini T16 Gordini Straight-6 ARG
MON
500
BEL
DNA
NED
GBR
ITA
NC 0

Le Mans-i 24 órás autóverseny[szerkesztés]

Év Osztály Autó Csapat Csapattárs(ak) Oszt. hely.
1954 S 5.0 Jaguar C-Type
Jaguar 3.4L I6
BEL Ecurie Francorchamps BEL Roger Laurent 4.
1955 S 5.0 Jaguar D-Type
Jaguar 3.4L I6
BEL Ecurie Francorchamps BEL Johnny Claes 3.
1956 S 5.0 Jaguar D-Type
Jaguar 3.4L I6
BEL Equipe Nationale Belge FRA Freddy Rousselle 4.
1957 S 5000 Ferrari 290MM-C
Ferrari 3.5L V12
BEL Equipe Nationale Belge BEL Alain de Changy Kiesett

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]