II. Anasztáz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Anasztáz pápa
a katolikus egyház vezetője

Született?
Róma
Megválasztása496. november 24.
Pontifikátusának
vége
498. november 19.
Elhunyt498. november 19.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
I. Geláz
Szümmakhosz
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Anasztáz pápa témájú médiaállományokat.

II. Anasztáz (latinul: Anastasius), (? – 498. november 19.) volt az 50. pápa Péter apostol nyomdokain 496. november 24-től haláláig. Sok félreértés és intrika között uralkodott, aminek az lett az eredménye, hogy évszázadokon keresztül a pápák fekete bárányának bélyegezték.

Élete[szerkesztés]

Életéről mindössze annyit tudunk, hogy Rómában született. Személyében olyan pápát választott meg 496. november 24-én a római zsinat, aki békét hirdetett. Azonban a nyugati egyház klérusa kemény, állhatatos szembeszállást várt a keleti egyházakkal szemben. Anasztáz rövid pontifikátusa alatt igyekezett megkeresni az orvosságot az egyházszakadás helyrehozatalára. Követeket küldött az új hatalmi központba, Konstantinápolyba a császárhoz, és békeajánlatot a pátriárkához. Ezen üzenetekben a keresztény egyház egységét emelte ki a római primátus alatt. Tehát a pápai hatalom megtartása mellett, a vallási egységgel érvelve próbálta újra összekovácsolni nyugat és kelet egyházait.

Azonban a római klérus Bizáncból hamis értesüléseket kapott. Ezek szerint Anasztáz a békéért feláldozta Róma elsőbbségét. Így érthető, hogy a papság és Róma köznépe is Anasztáz ellen fordult. A dühtől vak rómaiak már azt sem akarták tudomásul venni, hogy András, Thesszaloniké érseke, és egyébként a monofiziták egyik élharcosa megtagadta az eretnek hitelveket, és így Anasztáz visszafogadta őt az egyházba. Róma népe ebből csak a pápa behódolását vonta le következtetésképp. A nagy ellenszegülés gátat vetett a békének, de Anasztáz 498-ban hirtelen meghalt, így nem tudta igazát bizonyítani a rómaiak előtt, és feltörni a gátat.

Hirtelen halála és az ellenséges környezet gyilkosságra utalhat, de ez történelmileg nincs bizonyítva. Rövid pontifikátusából négy levele ismert. Ezek közül a legfontosabb az emberi lélek származásáról tanít. Anasztáz szerint közvetlenül Isten teremti minden ember lelkét. November 19-én temették el a megbélyegzett pápát, akinek neve sokáig összefonódott az árulással. Még Dante színjátékában is a Pokolban találkozhatunk Anasztázzal, aki pedig csak békét akart.

Távol Anasztáz problémáitól és Rómától, Galliában egy igen jelentős esemény történt, amely a jövőben nagy szereppel bírt. Klodvigot, a frankok királyát Szent Remigius megkeresztelte.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Geláz
Római pápa
496498
Vatikán címere
Következő pápa:
Szümmakhosz