I. e. 64

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es évek

Évek: i. e. 69i. e. 68i. e. 67i. e. 66i. e. 65i. e. 64i. e. 63i. e. 62i. e. 61i. e. 60i. e. 59

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Julius Caesart és Caius Marcius Figulust választják consulnak.
  • Pompeius bevonul Szíriába, hogy hivatalosan is a Római Birodalomhoz csatolja. Antiochiában trónfosztottnak nyilvánítja XIII. Antiokhoszt, aki az arab Szampszikeramoszhoz menekül; ő azonban meggyilkoltatja Antiokhoszt, akivel kihal a Szeleukidák dinasztiája.
  • Pompeius formálisan annektálja és római provinciává szervezi Syriát, Bithyniát, Pontust és Ciliciát.
  • Pompeius távozásával III. Phraatész pártus király ismét megszállja a római kliensállam Örmény Királyság fennhatósága alá tartozó Gordüénét, Adiabénét és Észak-Mezopotámiát; arra hivatkozik, hogy II. Tigranész örmény király azt a pártusoktól ragadta el. Tárgyalások után az örmények megtarthatják Gordüénét.
  • Erős földrengés rázza meg a Közel-Keletet, amelynek becslések szerint 170 ezren esnek áldozatul. Súlyos károk keletkeznek Antiochia és Jeruzsálem épületeiben is.

Júdea[szerkesztés]

  • A jeruzsálemi templomban ostrom alatt tartott II. Arisztobulosz Pompeius szíriai legatusához, Marcus Aemilius Scaurushoz fordul segítségért és hatalmas összeggel, 400 talentummal lefizeti. Scaurus felszólítására az ostromló nabateusok elvonulnak; eközben Arisztobulosz vereséget mér rájuk.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 64 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.