I. e. 329

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es évek

Évek: i. e. 334i. e. 333i. e. 332i. e. 331i. e. 330i. e. 329i. e. 328i. e. 327i. e. 326i. e. 325i. e. 324

Események[szerkesztés]

Makedón Birodalom[szerkesztés]

  • Nagy Sándor a mai Afganisztán területén a Helmand folyó mentén halad keletnek a mai Kabulon túl, majd megalapítja Kaukázusi Alexandriát (ma Bagram)
  • Baktriában az V. Artaxerxész nevet használó Besszosz ellenállást próbál szervezni a makedónokkal szemben. Nagy Sándor átkel a Hindukuson, hogy szembeszálljon vele, mire Besszosz az Oxosz folyón túlra menekül. A makedón uralkodó Baktrában a perzsa Artabazoszt teszi meg Baktria kormányzójának.
  • Nagy Sándor átkel az Oxoszon és Ptolemaioszt küldi Besszosz üldözésére. Besszoszt a szogd Szpitamenész elfogja és átadja Ptolemaiosznak; az önjelölt perzsa királyt ezután Ekbatanában kivégzik.
  • Nagy Sándor Marakandából (ma Szamarkand) a Perzsa Birodalom határáig, a Iaxartész folyóig nyomul előre. Átkel a folyó északi partjára, csatában legyőzi a szkítákat, akik elmenekülnek a sztyeppére; majd ezután megalapítja Alexandria Eszkhatét (a "legtávolabbit"), a mai Hudzsandot.
  • Szpitamenész fellázad a makedón uralom ellen és ostrom alá veszi a marakandai helyőrséget. Nagy Sándor Pharnukhész vezetésével kisebb sereget küld ellenük, de azt a felkelők megsemmisítik.

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Aemilius Mamercinus Privernast és Caius Plautius Decianust választják consullá. A gall betörés híre miatt nagy sereget soroznak és amikor a hír hamisnak bizonyul, az előző évben fellázadt Privernumot foglalják el vele. Miután a lázadás vezetőjét kivégzik, a privernumiak polgárjogot kapnak.[1]

Halálozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Nyolcadik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 329 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.