I. e. 243

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es évek

Évek: i. e. 248i. e. 247i. e. 246i. e. 245i. e. 244i. e. 243i. e. 242i. e. 241i. e. 240i. e. 239i. e. 238

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • A harmadik szíriai háborúban Mezopotámiából hazatérő III. Ptolemaiosz fáraó számos egyiptomi eredetű kincset és szobrot hoz magával, amelyet még a perzsa Kambüszész rabolt el Egyiptomból. A szobrokat visszaszolgáltatja a templomoknak, amiért kiérdemli az Euergetész (Jótevő) melléknevet.
  • Sziküóni Aratosz, az Akháj Szövetség sztratégosza, aki a szervezetet fokozatosan jelentős görögországi hatalommá fejlesztette, meglepetésszerű éjszakai támadást intéz a korinthoszi fellegvár ellen és kiűzi onnan a makedón helyőrséget. Megara, Troizén és Epidaurosz görög városok is fellázadnak II. Antigonosz makedón király uralma ellen.
  • IV. Agisz spártai király a lükurgoszi tradíció alapján megkezdi reformjait, amelyek a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére és a szegények eladósodásának megszüntetésére irányulnak. Teljes polgárjogot ad sok, addig szavazat nélküli szabadnak és Spártában élő külföldinek és elkezdi a hagyományos harcosképzés visszaállítását.

Róma[szerkesztés]

  • Caius Fundanius Fundulust és Caius Sulpicius Galust választják consulnak.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 243 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.