Hős (film, 2002)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hős
(Hero)
2002-es kínai film
RendezőCsang Ji-mou
ProducerCsang Ji-mou
Műfaj
ForgatókönyvíróFeng Li
Pin Vang
Csang Ji-mou
FőszerepbenJet Li
Tony Leung Chiu-wai
Maggie Cheung
Csen Tao-ming
Csang Ce-ji
Donnie Yen
ZeneTan Dun
OperatőrChristopher Doyle
VágóAngie Lam
JelmeztervezőVada Emi
Gyártás
GyártóSil-Metropole Organisation
Ország Kína
Nyelvmandarin
Játékidő96 perc
Költségvetés31 millió USD[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóKína Beijing New Picture Film Co.
Hongkong: EDKO Film
USA Miramax
magyar InterCom
BemutatóKína 2002. október 24.
USA 2004. augusztus 27.[1]
magyar 2004. május 6.[2]
Korhatár12 II. kategória (F/2590/J)
Bevétel177 394 432 USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hős (tradicionális kínai: 英雄, egyszerűsített kínai: 英雄, pinjin: Yīngxióng, magyaros átírásban: Jinghsziung, angol címe: Hero) 2002-ben bemutatott kínai epikus harcművészeti film, melyet Csang Ji-mou rendezett. A főszerepben Jet Li látható, aki beleegyezett a fizetéscsökkentésbe is, hogy szerepelhessen a filmben.[3] Az amerikai közönségnek Quentin Tarantino ajánlásával mutatták be. A film a kínai filmtörténelem legdrágább alkotása[4] és nem csak Ázsiában, de Amerikában is óriási sikert aratott, első helyen nyitott[1] és két hétig vezette a sikerlistát.[4] A filmet Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.[2] A film rendkívül pozitív visszhangot kapott a nyugati kritikusoktól is,[4] a Rotten Tomatoes oldalán 95%-ot ért el.[5] Minden idők harmadik legsikeresebb idegen nyelvű filmje az Egyesült Államokban bevétel szempontjából.[6]

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A „névtelen hőst”, egy hivatalnokot (Jet Li) meghívják Csin császár palotájába, hogy elmesélje neki, hogyan ölte meg azt a három, legendás kardforgató bérgyilkost, akik korábban megkísérelték megölni az uralkodót. Mielőtt a császár elé járulhatna, Névtelent meztelenre vetkőztetik, és alaposan átvizsgálják, fegyvereit elveszik, majd egy köntöst adnak rá.

A császár, miközben hallgatja a történeteket, fokozatosan megjutalmazza Névtelent, aki megtiszteltetés gyanánt a kezdeti 100 lépés távolságból 10 lépés távolságra kerül az uralkodótól. A történet elmesélése közben (amiben a császár is aktívan részt vesz a kérdéseivel), ugyanaz a történet többször átalakul.

Névtelent szerint először az Ég nevű harcost sikerült legyőznie. Majd viszályt szított Szálló Hó és szerelme, Törött Kard között, ezért Szálló Hó megölte Törött Kardot, majd Szálló Hóval maga Névtelen végzett egy kardpárbaj során, ami a császár katonái által alkotott körön belül belül zajlott le.

A császár azonban rájön, hogy az Ég nevű harcost (akivel korábban ő maga kardpárbajba keveredett a császári palotában) csak azért sikerülhetett legyőzni, mert hagyta magát, vagyis önfeláldozásból halt meg. Ugyancsak így halhatott meg a másik két merénylő is. A magyarázat pedig az lehet, hogy mivel így Névtelen jutalomként 10 lépés távolságra kerül az uralkodótól, ő maga akarja megölni a császárt.

Névtelen nem tagadja a vádat, és elmondja a császárnak, hogy Törött Kard azt kérte tőle, hogy ne ölje meg az uralkodót. Törött Kard ugyanis felismerte, hogy Csin császár, bár véres harcok árán, de egyesíteni akarja a hat, egymással hadban álló kisebb kínai császárságot, és egyetlen birodalmat akar létrehozni belőlük.

Névtelen ezért, bár lehetősége lenne rá, hogy megölje, mert a császár a saját kardját is átadja neki, nem öli meg a császárt, hanem kisétál a palotából.

A katonák körbeveszik Névtelent, de engedik a kapuig sétálni. Eközben a császárt megrohanják a tanácsadói, és Névtelen megölését követelik tőle, hiszen a törvények szerint a császár merénylőjének meg kell halnia. A császár vonakodva, de engedélyezi a halálos ítéletet, amit ezernyi íjász nyílvesszője hajt végre a kapunál álló, a harcosokkal szembeforduló Névtelenen, akinek a császár parancsára hősnek kijáró temetési szertartást tartanak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Történeti háttere[szerkesztés]

A film alapjául a Csin Si Huang-ti császárral szembeni i. e. 227-ben, Jing Ke által megkísérelt merénylet szolgált.[7]

Források[szerkesztés]