Holder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A holder (H), esetenként labdafogó az amerikai futball egyik játékosa. Ő kapja el a centertől vagy a long snappertől a snap során hátraadott labdát mezőnygól, vagy touchdown utáni extra pont kísérleténél.

Jellemzői[szerkesztés]

A holder általában a csapat egy másik pozíciójú játékosa, általában egy punter, wide receiver vagy egy quarterback. Mivel a feladata nagy koncentrációkészséget és jó kezeket igényel, ezért általában a quarterback a legjobb holder egy csapatban.

Fő feladata[szerkesztés]

Ha az átlövő jobblábas, akkor ő a bal térdét a földön tartva azzal a ponttal szemben helyezkedik el, ahonnan az átlövő lőni készül. Az ujja hegyével arra a pontra támaszkodik, ahová majd a labdát helyezi. Így kijelöli a placekicker számára a célt. Ezután a jobb tenyerét a center vagy long snapper felé tartja, így neki is célpontot kínál. A labdát így egyenesen a kezeihez kapja. Ha megvan, lehelyezi a földre a labdát, úgy, hogy a varrás a kapufák felé nézzen (mivel a varrás helyzete befolyásolja az ellőtt labda röppályáját). A labdát az ujjával tartja az egyik csúcsán, hogy az közel függőleges helyzetben legyen. Nem nyomja be a talajba, csak tartja, mert az is befolyásolhatja a rúgás ívét.

Egyéb feladatai[szerkesztés]

Az úgynevezett fake field goal alatt, mikor csak úgy tesz a támadó fél, mintha kapura rúgna, de helyette a labdát mégis előre juttatják first down vagy touchdown reményében, a snap során hátrapasszolt labdát a holder vagy előrepasszolja egy fogadónak, vagy elkezd futni a labdával. Ezt megteheti akkor is, ha a snap nagyon rossz volt, és nem lehet jól elrúgni a labdát. De ez a lehetőség ritkán sikeres, mert a holdert gyorsan blokkolják a defense egységei.

Akkor is a holdert használják, ha olyan erős a szél, hogy kezdő- vagy szabadrúgásnál a labda nem tud magától megállni a tartójában.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap