Hiderábád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hiderábád (حیدرآباد)
vasútállomás
vasútállomás
Közigazgatás
Ország Pakisztán
Alapítás éve1768
Körzethívószám022
Népesség
Teljes népesség1 732 693 fő (2017)
– elővárosokkal3 400 000 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság13 m
Terület319 km²
IdőzónaUTC+5
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 25° 22′ 45″, k. h. 68° 22′ 06″Koordináták: é. sz. 25° 22′ 45″, k. h. 68° 22′ 06″
Hiderábád weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hiderábád témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hiderábád (urdu nyelven: حیدرآباد, angolul: Hyderabad) város Délkelet-Pakisztánban, Szindh tartományban, az Indus folyó keleti partján. Lakossága elővárosokkal együtt 3,4 millió fő volt 2011-ben.[1]

Mezőgazdasági termények kereskedelmi központja (köles, búza, rizs, gyapot). Iparváros, ahol ékszert, bőrárut, festéket, üvegárut, cementet, textilipari termékeket állítanak elő. Kézműipara is jelentős.

A város mai formáját az 1780-as években nyerte el, amikor Szárfaraz Kán afgán herceg megtervezte a települést. Egykori erődje ma már romos, de számos uralkodói síremléke megmaradt. Néhány kilométerre terül el az az egykori csatahely, ahol 1843-ban a britek Charles Napier vezetésével döntő vereséget mértek Mir Ser Mahomed Kán csapataira, majd Szindh tartományt magukhoz csatolták. A Miani falu melletti csata színhelyét emlékmű jelöli.

Képek[szerkesztés]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hyderabad, Sindh című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hyderabad (Pakistan) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995