Het Kasteel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Het Kastel (A Kastély)
Adatok
ElhelyezkedésHolland Rotterdam

Építés éve1916
Megnyitás ideje1916

Befogadóképesség11 026
Tulajdoni viszonyok
TulajdonosSparta Rotterdam
BérlőSparta Rotterdam
Elhelyezkedése
Het Kastel (Hollandia)
Het Kastel
Het Kastel
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 51° 55′ 10″, k. h. 4° 26′ 00″Koordináták: é. sz. 51° 55′ 10″, k. h. 4° 26′ 00″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Het Kastel témájú médiaállományokat.

A Het Kasteel egy labdarúgó stadion Rotterdamban, Hollandiában. A stadion jelenleg a Sparta Rotterdam csapatának tulajdona. A stadion befogadóképessége 11 026 fő.

Története[szerkesztés]

A stadion szomszédságában található a Spangen, amit 1916-ban építettek. A "Het Kasteel" (A kastély) név onnan származik, hogy a kis épületnek van két tornya, ami hasonlít a kastélyra.

1928. évi nyári olimpiai játékok[szerkesztés]

Az 1928. évi nyári olimpiai játékoknak Amszterdam adott otthont. Az első mérkőzésen (június 15-én) a holland válogatott 3-1-es győzelmet aratott a belga válogatott felett. Míg három nappal később a holland válogatott döntetlent játszott a chilei labdarúgó-válogatottal. A mérkőzés végeredménye 2-2 lett. Az évek során a "Stadion Sparta" lelátóit gyakran felújították és kibővítették, de a legradikálisabb felújításra 1998-ban és 1999-ben került sor. A stadiont a terv szerint teljesen átépítették. Átkeresztelték ENECO-stadion, miután ők voltak a fő támogatók. Ezt a nevet hamarosan felváltotta a jelenlegi Het Kasteel, amely már a népszerű beceneve volt a stadionnak amióta megépült. A Castle-be 2004 novemberében bevásárolta magát Hans van Heelsbergen üzletember, aki menedzser, egy textilipari cég és a Sparta Rotterdam elnöke lett. Van Heelsbergen megnyitotta az épületben a Sparta múzeumot (és kimenete Hans Textielt a csődből).

Források[szerkesztés]