Habsburg Juta cseh királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Juta
UralkodóházHabsburg
Született1271. március 13.
Rheinfelden
Elhunyt1297. május 21. (26 évesen)
Prága
NyughelyeSzent Vitus-székesegyház
ÉdesapjaI. Rudolf német király
ÉdesanyjaHohenbergi Gertrúd
HázastársaII. Vencel cseh király
GyermekeiIII. Vencel cseh király
Anna cseh királyné
Erzsébet cseh királyné
Margit wrocławi hercegné
Vallásarómai katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Juta témájú médiaállományokat.

Habsburg Juta (ismert még mint Ausztriai Juta, más névváltozata alapján Guta vagy Judit, németül: Guta von Habsburg, csehül: Guta Habsburská; Rheinfelden, Sváb Hercegség, 1271. március 13. – Prága, Cseh Királyság, 1297. május 21.), a Habsburg-házból származó osztrák hercegnő, I. Rudolf német király és Hohenbergi Gertrúd királyné leánya, aki II. Vencellel kötött házassága révén Csehország királynéja 1285 és 1297 között. Gyermekei közül ketten, előbb Anna majd Erzsébet, cseh királynék lettek, míg fia, Vencel herceg, cseh, lengyel és magyar király lett.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Juta férje a Přemysl-házból származó II. Vencel cseh király (később lengyel király is) volt. Vencel maga II. Ottokár cseh király és Halicsi Kunigunda királyné (III. Rosztyiszlav kijevi nagyfejedelem leányának) gyermeke volt. Házasságukra 1285 januárjában került sor a csehországi Egerben. Kapcsolatukból összesen tíz gyermek született, közülük csak négyen érték meg a felnőttkort. Tizedik gyermekük szülésébe pedig Juta maga is belehalt gyermekágyi láz következtében 1297. május 21-én. Gyermekeik:

Halála utána férje még egyszer megházasodott, új hitvese a Piast-házból való Erzsébet Richeza lengyel hercegnő lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Judith of Habsburg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Habsburg Juta
Habsburg-ház
Született: 1271. március 13. Elhunyt: 1297. május 21.
Előző
Halicsi Kunigunda
Csehország királynéja
1285. január 24. –
1297. május 21.
Következő
Lengyelországi
Erzsébet Richeza