Görögország decentralizált régiói

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2011. január 1. óta Görögország hét decentralizált régióra (görögül αποκεντρωμένη διοίκησης [apokentroméné dioíkiszisz]) és egy autonóm államra (αυτόνομη πολιτεία [aftónomi politía]), az Athosz-hegyi Köztársaságra oszlik.

Neve[szerkesztés]

A görög dioíkiszisz név megfelel a latin dioecesis szónak, amelyet először Diocletianus római császár használt a több provinciából kialakult nagyobb egység, a „kerület” megnevezésére. Latinul ez a szó jelzi a püspök által kormányzott, több világi megyét magában foglaló római katolikus egyházmegyét, amelynek egyházkormányzatilag a református egyházkerület felel meg.

Története[szerkesztés]

A 2010-es Kallikratész-terv keretében 2011-re átszervezték görög közigazgatást. Az új legmagasabb szintű egység a decentralizált régió lett, a korábbi legmagasabb szint, a 13 közigazgatási régió (περιφέρεια [periféria]) átkerült a második szintre, a harmadik szinten pedig 74 regionális egység (περιφερειακές ενότητες [periferiakész enótitesz]) található, amiket a korábbi 54 prefektúra szintű egység (νομός [nomosz] és νομαρχία [nomarkhía]) részbeni továbbosztásával alakították ki. A negyedik szinten 325 község jött létre 2011-ben.

Lista[szerkesztés]

Decentralizált régió Székhely Közigazgatási régiók Terület (km²) Népesség
(fő, 2011)
Térkép
Attika Athén Attika 3 808 3 761 810
Görögország decentralizált régiói
Görögország decentralizált régiói
Epirusz–Nyugat-Makedónia Joánina Epirusz, Nyugat-Makedónia 20 553 1 094 326
Égei-szigetek Pireusz Dél-Égei-szigetek, Észak-Égei-szigetek 9 122 508 807
Kréta Iráklio Kréta 8 259 601 131
Makedónia–Thrákia Szaloniki Közép-Makedónia, Kelet-Makedónia és Thrákia 32 968 2 483 019
Peloponnészosz–Nyugat-Görögország–Jón-szigetek Pátra Jón-szigetek, Nyugat-Görögország, Peloponnészosz 29 147 1 592 432
Thesszália–Közép-Görögország Larissza Közép-Görögország, Thesszália 29 586 1 359 217
Forrás: A decentralizált régiók megalapítása Archiválva 2014. július 3-i dátummal a Wayback Machine-ben Görögország Belügyminisztériuma (görögül)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Administrative regions of Greece című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Αποκεντρωμένη διοίκηση című görög Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diocèses décentralisés de Grèce című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.