Gérard Depardieu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gérard Depardieu
SzületettGérard Xavier Marcel Depardieu[1]
1948. december 27. (75 éves)[2][3][4][5][6]
Châteauroux[7]
Állampolgársága
Házastársa
  • Karine Silla
  • Élisabeth Depardieu (1971. február 19. – 1996. november 2.)
Élettársa
Gyermekei
SzüleiAlice Depardieu
René Depardieu
Foglalkozása
Tisztségea Cannes-i fesztivál zsűrijének elnöke
Kitüntetései

Magassága180 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1967–
Díjai
Golden Globe-díjak
César-díjak
További díjak

A Wikimédia Commons tartalmaz Gérard Depardieu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gérard Xavier Marcel Depardieu Hallgat kiejtés (Châteauroux, 1948. december 27. –) Golden Globe- és kétszeres César-díjas francia színész, filmrendező és producer.

Egyike a legfoglalkoztatottabb francia színészeknek, beleértve az angol nyelvterületet is.

Életrajza[szerkesztés]

Apja, René Depardieu karosszérialakatos volt, anyja, Lilette háztartásbeli. A fiatal Gérard – öt testvérével együtt – szerény anyagi körülmények között nevelkedett. Nehezen kezelhető serdülő volt: 13 évesen kimaradt az iskolából, ideje nagy részét csavargással töltötte. Rettentő nagy fizikai erejét verekedésre, lopásra és más nemtelen cselekedetekre használta – sokszor akadt dolga a rendőrséggel. Önéletrajzában azt írja ezekről az időkről, hogy homoszexuális férfiaknak prostituálta magát és hullákat ásott ki, hogy az így megszerzett ékszerekkel jusson pénzhez.[14] Színészi pályájának kezdete sok tekintetben tipikus. Véletlenül fedezte fel a színházat: egy szociális munkás ajánlotta neki a színjátszást, hogy megmentse a teljes elzülléstől. Az ifjú azonnal átadta magát ennek az új passziónak. Jean-Laurent Cochet színitanodájában folytatott tanulmányokat. Itt találkozott későbbi feleségével, Élisabeth Depardieu színésznővel is, akivel 1971. február 19-én kötött házasságot. Magánélete sem alakult felhőtlenül. Feleségétől húszévi házasság után, 1992-ben különköltözött, majd 1996-ban elvált. Két gyerekük született: Guillaume (1971–2008) és Julie, mindketten színészi pályára léptek. Depardieu-nek 1992-ben házasságon kívül született Karine Sylla modell-színésznőtől egy kislánya, Roxane.

Tagja volt Romain Bouteille 1969-ben alapított társulatának, a Café de la Gare-nak; ide tartozott többek között Coluche, Patrick Dewaere és Miou-Miou is. A többiekhez hasonlóan ő is gyors népszerűségre tett szert, a kabaréból egyenes út vezetett a filmezéshez.

1970-ben Michel Audiard egy kisebb szerepet bízott rá a Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques című filmben. Az igazi áttörést 1974-ben Bertrand Blier rendező filmje, a Herék, avagy a tojástánc hozta meg számára, amelyben a nagyközönség Miou-Miou és Patrick Dewaere oldalán fedezhette fel. 1975-ben sikerült megszabadulnia a huligán-csirkefogó szerepkörtől, miután sikert aratott Jacques Rouffio Sept morts sur ordonnance című filmjében. Ezt követően nagy olasz rendezőkkel dolgozott: Bernardo Bertolucci (Huszadik század), illetve Marco Ferreri (Szia, majom!). Depardieu mindenkit lenyűgözött azzal, hogy rendkívüli könnyedséggel váltott az egymástól olyannyira különböző világoktól, mint amilyenek Marguerite Duras A kamion (1977), vagy Claude Zidi Fürkész felügyelő (1980) című filmjeiben találhatók.

Miközben hű marad Bertrand Blier rendezőhöz (Estélyi ruha, Túl szép hozzád)), Gérard Depardieu – vigyázva arra, nehogy beskatulyázzák – más francia művészfilm-rendezőkkel is szélesítette repertoárját:

Miután hírneve nőttön-nőtt, Hollywood is szerepeket ajánlott neki, például 1990-ben Peter Weir Zöld kártya című filmjében Andie MacDowell-, vagy 2000-ben a 102 kiskutya c. filmben, Glenn Close oldalán.

Gérard Depardieu-t egy sor kosztümös filmekben is láthatjuk, melyekben történelmi, vagy a francia irodalomból ismert személyeket alakít:

1993-ban, Jean-Luc Godard ajándékozta meg a Balszerencsémre című filmmel. Sikerét olyan nagyszerű alkotásokkal növelte, mint Claude Zidi-től az Astérix és Obélix, Francis Vebertől az Addig jár a korsó a kútra… vagy a Pofa be!. Mivel a nagyjátékfilmek egyre kevesebb kihívást jelentettek számára, tévéfilmekben kezdett játszani. 2004-ben a kritika nagyra értékelte a megfáradt zsaruként nyújtott alakítását a 36 – Harminchat című filmben. A francia filmjátszás oszlopos tagja, olyan rendkívüli színésznők mellé hívják játszani, mint Isabelle Adjani (Bon voyage 2003-ban), vagy Catherine Deneuve (Változó idők 2004-ben).

1999-ben, az Astérix és Obélix forgatása közben elszenvedett motorbaleset miatt kórházba került. Komoly vitát kavart, amikor a baleset után fülvédővel lépett színpadra.

1992-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke volt.

Kiváló borszakértő, ő maga is termel a Loire-menti szőlészetében. Fogyasztani is szereti a bort: többször kapták ittas vezetésen, 1990-ben 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Két étterem tulajdonosa Párizsban.

Egy alkalommal, mikor értesítették róla, hogy Medgyessy Péter – aki akkor Magyarország miniszterelnöke volt – éppen egyik éttermének vendége, mindent félrerakva sietett oda, hogy személyesen üdvözölje Medgyessyt.

Gérard Depardieu erősen vallásosnak mondja magát, különösen csodálja Hippói Szent Ágostont. 2000-ben, a művészek jubileuma során találkozott II. János Pál pápával, amikor éppen a hippoi püspök emlékét idézték fel. Paul Poupard bíboros javasolta, készítsen filmet e szent életéről.

Az egykori Chanel-modellből színésznővé avanzsált Carole Bouquet-vel folytatott hét évnyi románc után, 2004-től Clémentine Igou-val, egy Harvardon végzett fiatal amerikai regényírónővel él együtt, aki egyben egy toszkánai szőlészet marketingfelelőse.

A francia Le Figaro napilap éves besorolása szerint 2005-ben Gérard Depardieu volt a legjobban fizetett színész: összesen 3,2 millió euró, azaz filmenként mintegy 800 000 euró bevételt könyvelhetett el. 2004-ben, nagyjából hasonló bevétel (3,35 millió) mellett, ugyanezen rangsorban harmadik volt.

Fia, Guillaume 2008. október 13-án meghalt, a hivatalos jelentés szerint hirtelen fellépő, vírusos tüdőgyulladás következtében.[15][16]

Állandó magyar szinkronja Helyey László volt.

Állampolgárság[szerkesztés]

Depardieu 2012-ben élesen bírálta François Hollande elnök adópolitikáját, amelynek része volt egy végül be nem vezetett 75 százalékos személyijövedelemadó-sáv az egymillió euró feletti jövedelmekre. Depardieu szerint Hollande adókoncepciója bünteti a sikert, az alkotást és a tehetséget, és kijelentette, inkább feladja francia állampolgárságát és külföldre költözik, mint hogy a szerinte igazságtalanul magas adót megfizesse. Új lakhelyéül először Belgium jött szóba, de azután Putyin elnök közbenjárására 2013. január 3-án orosz állampolgárságot kapott. Oroszországban egysávos, 13 százalékos jövedelemadó van. A döntést követően Depardieu nagyszerű demokráciának nevezte Oroszországot, és kijelentette, hogy szereti az országot, annak népét, történelmét, íróit, kultúráját és intelligenciáját.[17] Orosz neve Жерар Реневич Депардьё (Zserar Renevics Gyepargyjo). 2022 árprilisában Déperdieu, aki addig Putyin támogatójának számított, élesen elítélte az Ukrajna elleni agressziót, és elfordult Putyintól, kijelentve, hogy "Az orosz nép nem felelős az olyan vezetőinek az elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseiért, mint amilyen Vlagyimir Putyin."[18]

2015 júliusában, több más hírességgel együtt felkerült az ukrán kulturális minisztérium által készített, nemkívánatos személyek nevét tartalmazó feketelistára.[19] 2016 augusztusában róla elnevezett kulturális és moziközpontot avatott fel az oroszországi Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban. Depardieu lakosként és vállalkozóként is hivatalosan be van jegyezve a városba.[20]

Filmográfia[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang [21] Megjegyzés
1967    ––– Le Beatnik et le Minet a beatnik kisjátékfilm
1970    ––– Tango Edek tévéfilm
   ––– Le cyborg ou le voyage vertical Gabriel tévéfilm
   ––– La pomme de son oeil Hamid tévéfilm
   ––– Les aventures de Zadig Zadig tévéfilm
   ––– Rendez-vous á Badenberg Eddy Belmont tévésorozat
1971    ––– Nausicaa a könyvtolvaj tévéfilm
Esténként a kormoránok rikoltoznak a dzsunkák fölött Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques, Henri Helyey László
Egy kis napsütés a hideg vízben Un peu de soleil dans I'eau froide. Pierre
   ––– La vie sentimentale de Georges Le Tueur. 33 y-o Father kisjátékfilm
1972 Saint Tropezba költöztünk [22] Le viager. Victor, Jo bűntársa Márton András
Gyilkosság sorozatban Le tueur Frédo Babasch
   ––– Nathalie Granger. eladó
A bajhozó La sccoumoune egy segédkező / betörő
1973    ––– Au rendez-vons de la mort joyeuse. Beretti
   ––– L'An 01 utas, ki nem száll vonatra
A Dominici-ügy L'affaire Dominici Zeze Perrin Koltai Róbert
Maigret felügyelő nyomoz (Mon ami Maigret c. epizód) Les enquêtes du commissaire Maigret De Greef tévésorozat
   ––– Un monsieur bien rangé. Jean-Joseph Jenk minisorozat
Két férfi a városban Deux hommes dans Ia ville fiatal fickó Benkő Péter
Galambos Péter
Bozsó Péter
A királyné nehéz napja Rude joumée pour la reine Fabien Dózsa Zoltán
   ––– L'inconnu. Gérard tévéfilm
1974 Párizsi alvilág Les gaspards a postás Szabó Sipos Barnabás
Herék, avagy a tojástánc Les valseuses Jean-Claude Selmeczi Roland
   ––– La Femme du Gange a tengerparti férfi
Stavisky Stavisky... a fiatal feltaláló Szabó Sipos Barnabás
Vincent, Francois, Paul és a többiek Vincent, François, Paul... et les autres Jean Lavallée Schnell Ádám
   ––– La chevauchée sur le lac de Constance Heinrich George tévéfilm
1975 Nem is olyan rossz ember Pas si méchant que ca Pierre Vaucher Balkay Géza
   ––– Sept morts sur ordonnnance Dr. Jean-Pierre Berg
1976    ––– Maítresse. Olivier
Szeretlek, én se téged Je t'aime moi non plus a paraszt lóháton
Az utolsó asszony La derniére femme Gérard Széles László
Huszadik század Novecento Olmo Dalcò Széles László
   ––– Barocco Samson / Samson gyilkosa
1977    ––– René la Canne René Bornier
   ––– Le camion a férfi
   ––– Baxter, Vera Baxter Michel Cayre
   ––– Violanta Fortunat
   ––– Dites-lui que je l'aime David Martinaud
   ––– Die linkshandige Frau férfi pólóban
   ––– La nuit tous les chats sont gris. Philippe Larcher
1978 Elő a zsebkendőkkel! [23] Préparez vos mouchoirs Raoul Kerekes József
Szia, majom! Ciao maschio Gérard Lafayette Nagy Ervin
A cukor Le sucre Raoul-Renaud Homecourt Helyey László
1979 Forgalmi dugó L'ingorgo Franco
A kutyák Les chiens Morel F. Nagy Zoltán
Hidegtál Buffet froid Alphonse Tram Malcsiner Péter
1980 Hunkán Rosy Temporale Rosy Raoul Lamarre, Spaccaporte
Amerikai nagybácsim Mon oncle d'Amérique René Ragueneau Helyey László
Széles László
Selmeczi Roland
A vagány Loulou Loulou Vass Gábor
Az utolsó metró Le dernier métro Bernard Granger Szilágyi Tibor
Gyanútlan gyakornok Inspecteur la Bavure Roger Morzini
Széles László
Szeretlek benneteket Je vous aime Patrick Stohl András
1981 A fegyverek választása Le choix des armes Mickey
Szomszéd szeretők La femme d'à côté Bernard Balkay Géza
Balfácán La chèvre Campana Hegedűs D. Géza
1982 Martin Guerre visszatér Le retour de Martin Guerre Arnaud de Tihl Széles László
   ––– Le Grand Frère Gérard Berger, Bernard Vigo
1983 Danton Danton Danton Vass Gábor
Holdfény a csatorna felett La Lune dans le caniveau Gérard Delmas Kárpáti Tibor
Széles László
Balekok Les compères Jean Lucas Koroknay Géza
1984 A Saganne Erőd Fort Saganne Charles Saganne Széles László
Tartuffe Le tartuffe Tartuffe
Jobb part, bal part Rive droite, rive gauche Paul Senanques Szilágyi Tibor
Csankó Zoltán
1985 Zsaruszerelem Police Louis Vincent Mangin Koroknay Géza
Egy nő vagy kettő Une femme ou deux Julien Chayssac Gáspár Sándor
Széles László
1986 Estélyi ruha Tenue de soirée Bob Helyey László
A Paradicsom... Jean de Florette Jean de Florette Csankó Zoltán
Gyűlölöm a színészeket Je hais les acteurs fogvatartott a rendőrségen
   ––– Rue du départ Clara apja
Négybalkezes Les fugitifs Jean Lucas Bubik István
Hegedűs D. Géza
1987 A Sátán árnyékában Sous le soleil de Satan Donissan Máté Gábor
1988 Furcsa randevú Drole d'endrolt pour une renconte Charles
Camille Claudel Camille Claudel Auguste Rodin Kristóf Tibor
Helyey László
1989 Ketten Deux Marc Lambert Fekete Ernő
Túl szép hozzád Trop belle pour toi Bernard Barthélémy Helyey László
Haza akarok menni [24] I Want to Go Home Christian Gauthier Helyey László
1990 Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac Helyey László
Uranus Uranus Léopold Lajeunesse Helyey László
Zöld kártya Green Card Georges Helyey László
1991 Kösz, megvagyok! Merci la vie Marc Antoine Worms doktor
Hanta-palinta Mon père, ce héros André Arnel Helyey László
Minden reggel [25] Tous les matins du monde Marin Marais Helyey László
1992    ––– From Time to Time a párizsi reptér alkalmazottja kisjátékfilm
1492 – A Paradicsom meghódítása 1492: Conquest of Paradise Kolumbusz Kristóf Reviczky Gábor
Helyey László
1993 Balszerencsémre [26] Hélas pour moi Simon Donnadieu
Germinal Germinal Toussaint Maheu Bognár Tamás
   ––– Barilla: Café ismeretlen szerep videó
1994 Apám, a hős My Father the Hero André Helyey László
Helyey László
Puszta formalitás Una pura formalità Onoff Helyey László
   ––– Le Colonel Chabert gróf Amédé Chabert ezredes
   ––– La machine Dr. Marc Lacroix
1995 101 éjszaka Les cent et une nuits de Simon Cinéma Gérard Depardieu, látogatóban Bognár Tamás
Elisa Élisa Jacques 'Lébovitch' Desmoulin Helyey László
Huszár a tetőn Le hussard sur le toit Manosque rendőrbiztosa
Zűrangyalok Les anges gardiens Antoine Carco Helyey László
A legényélet Le garcu Gérard
1996 Csillagot az égről Unhook the Stars Big Tommy Széles László
Segíts, mumus! Bogus Mumus Helyey László
A titkosügynök The Secret Agent Ossipon Helyey László
Mi a hézag, tanár úr? [27] Le plus beau métier du monde Laurent Monier Helyey László
Hamlet Hamlet Rajnald
Helyey László
1997 Nagydarab és Kicsiagy XXL Jean Bourdalou Helyey László
1998 A vasálarcos The Man in the Iron Mask Porthos Helyey László
A szerelem szó létezik La parola amore esiste Levi, ügyvéd
Monte Crsto grófja Le comte de Monte-Cristo Edmond Dantès / Monte Cristo minisorozat
Éjkirálynő nappal Bimboland Laurent Gaspard Helyey László
1999 Asterix és Obelix Astérix et Obélix contre César Obelix Helyey László
Híd két part között Un pont entre deux rives Georges Helyey László
Balzac Balzac Honoré de Balzac tévéfilm
2000 Mirka Mirka Strix Helyey László
   ––– Tutto l'amore che c'è Molotov
Színészek Les acteurs Gérard Depardieu Helyey László
Vatel Vatel François Vatel Helyey László
   ––– Bérénice Titus tévéfilm
A nyomorultak Les Misérables Jean Valjean Helyey László minisorozat
   ––– Zaviszty bogov (Зависть богов) Bernard
102 kiskutya 102 Dalmatians Jean-Pierre LeNyúz Helyey László
2001 Addig jár a korsó a kútra... Le placard Félix Santini Helyey László
   ––– Concorrenza sleale Angelo professzor
   ––– CQ Andrezej
Vidocq Vidocq Eugène-François Vidocq Helyey László
   ––– Streghe verso nord Depardieu
2002 Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre Obelix Helyey László
Dina vagyok I Am Dina Jacob Helyey László
Szeresd apádat! Aime ton père Leo Shepherd Helyey László
A női lélek fájdalmai Between Strangers Max
Szellemek városa City of Ghosts Émile Helyey László
Blanche, a bosszúálló angyal Blanche D’Artagnan Helyey László
A királyasszony lovagja Ruy Blas Don Salluste Helyey László tévéfilm
Napóleon Napoléon Joseph Fouché Helyey László minisorozat
2003 Hallgatási fogadalom Le pacte du silence Joachim Helyey László
Balhé Crime Spree Daniel Foray Helyey László
Bon voyage Bon voyage Jean-Étienne Beaufort Helyey László
Nathalie... Nathalie... Bernard Helyey László
Pofa be! Tais-toi! Quentin Helyey László
   ––– Les clefs de bagnole a sajtárus
Volpone Volpone Volpone Helyey László tévéfilm
   ––– Ubojnaja szila (Убойная сила) Cannes rendőrparancsnoka tévésorozat
2004 RRRrrrr!!! RRRrrrr!!! Piszkos hajúak vezére Fülöp Zsigmond
Muskétás kisasszony La femme musketeer Mazarin kardinális Helyey László minisorozat
San Antonio San Antonio Bérurier Helyey László
Bátrak harca – Az új Franciaország Nouvelle-France Thomas Blondeau atya Helyey László
36 – Harminchat 36 quai des Orfèvres Denis Klein Helyey László
Változó idők Les temps qui changent Antoine Lavau Helyey László
2005    ––– La vie de Michel Muller est plus belle que la vôtre Gérard Depardieu
Csajozós páros Je préfère qu'on reste amis Serge Helyey László
Bomlott Boudu beköltözött Boudu Boudu Helyey László
Eladó a szerelem Combien tu m'aimes? Charly Helyey László
   ––– Les rois maudits Jacques de Molay minisorozat
Olé! Olé! François Veber Helyey László
2006 Az utolsó vakáció Last Holiday Didier, séf Helyey László
Párizs, szeretlek! (Quartier Latin epizód) Paris, je t'aime a pincér Helyey László
Amikor énekes voltam Quand j'étais chanteur Alain Moreau Helyey László
2007 Piaf La Môme Louis Leplée Helyey László
Michou története Michou d'Auber Georges Helyey László
2008 Asterix az olimpián Astérix aux jeux olympiques Obelix Helyey László
   ––– Vszjo mogut koroli (Всё могут короли) Mária apja
Disco Disco Jean-François Helyey László
   ––– Sans arme ni haine ni violence A marseille-i maffiózók keresztapja
Babylon A.D. Babylon A.D. Gorsky Helyey László
Halálos közellenség – Public Enemy L'instinct de mort Guido Helyey László
   ––– L'abolition Henry Torrès tévésorozat
   ––– Bouquet final Hugo
Hello Goodbye Hello Goodbye Alain Gaash Helyey László
Elhúztak a felnőttek, miénk a pálya Les enfants de Timpelbach Igor tábornok
2009 Diamant 13 Diamant 13 Mat Helyey László
Coco Coco a kardiológus Helyey László
Belllamy Belllamy Paul Bellamy felügyelő Helyey László
   ––– À l'origine Abel
   ––– Groland magzine (Le gros monsieur epizód) a kövér úriember tévésorozat
   ––– Katoucha, le destin tragique d'un top model önmaga dokumentumfilm
2010 Dumas L'autre Dumas Alexandre Dumas Reviczky Gábor
Mammut Mammuth Serge Pilardosse, 'Mammuth'
   ––– Le grand restaurant Gérard, az étterem egyik vendége tévésorozat
   ––– Glenn, the Flying Robot tévériporter
Nem beszélek zöldségeket! La tête en friche Germain Chazes Helyey László
Született feleség Potiche Maurice Babin Helyey László
   ––– Pozdnyaja ljubov (Поздняя любовь) Georgij
   ––– Je n'ai rien oublié Konrad Lang
2011    ––– Grenouille d'hiver Benjamin kisjátékfilm
   ––– Un baiser papillon Manon orvosa
Raszputyin Rasputin Grigorij Jefimovics Raszputyin tévéfilm
2012    ––– Le grand soir Juvénal, a pálinkából jósló médium
   ––– Frank-Étienne vers la béatitude Frank-Étienne Boulard kisjátékfilm
   ––– L'Homme qui rit Ursus
   ––– Gabin le mime Tocqueboeuf kisjátékfilm
Pi élete Life of Pi Cook Sörös Sándor
Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát Astérix et Obélix : Au service de Sa Majesté Obelix Helyey László
   ––– Moj gresnij angel (Мой грешный ангел) ismeretlen szerep
2013    ––– Turf M. Paul
   ––– A Farewell to Fools Ipu
   ––– Niente può fermarci a francia paraszt
   ––– La Marque des anges – Miserere Lionel Kasdan
   ––– Les invincibles Jacky Camboulaze
   ––– Le tourbillon de Jeanne Jacques tévésorozat
   ––– Cadences obstinées Villedieu atya
2014    ––– Welcome to New York Devereaux
A közös szenvedély United Passions Jules Rimet Reviczky Gábor
   ––– La voix des steppes Anatole
   ––– Viktor Victor Lambert
   ––– Sex, kofe, szigareti (Sex, кофе, сигареты) a férfi
   ––– Zajcev+1 (Зайцев+1) Zsora
2015    ––– Valley of Love Gérard
   ––– Capitaine Marleau Philippe Muir tévésorozat
   ––– Big House Big
   ––– Agafia Savka kisjátékfilm
   ––– Le rustre et le juge Charpentevich kisjátékfilm
   ––– Le magicien et les siamois Borach tévéfilm
2016    ––– Rhapsody Gérard kisjátékfilm
   ––– The End a férfi
   ––– Saint Amour Jean
   ––– La Dream Team Jacques Belloc
   ––– Tour de France Serge Desmoulins
   ––– Le divan de Staline Joseph Staline
   ––– Mata Hari Bernard atya tévésorozat
   ––– Marseille Robert Taro tévésorozat
2017 Jöjj el napfény! Un beau soleil intérieur Denis, a jós
   ––– Sólo se vive una vez Duges
Senki sem tökéletes Bonne Pomme Gérard Morlet Reviczky Gábor
Carbon Carbone Aron Goldstein Reviczky Gábor
2018    ––– Amoureux de ma femme Patrick
   ––– Sgt. Stubby: An American Hero Gaston Baptiste hangja fr. szinkronhang
   ––– Les confins du monde Saintonge
   ––– La belle affaire teherautó-sofőr kisjátékfilm
   ––– Mon cochon et moi Vania
   ––– Alad'2 Christophe Colomb
2019    ––– Convoi exceptionnel Raoul Taupin
   ––– Grenouille de cristal Benjamin kisjátékfilm
Creators – The Past [28] Creators: The Past a Hit Mestere
A terápia Thalasso Gérard Depardieu
   ––– Fahim Sylvain Charpentier
2020 Emberek, nem vadak Des hommes Bernard
2021    ––– Un homme d'honneur Bruno Riva minisorozat
Erős kötelék Robuste Georges Faragó András
Rejtély a Riviérán Mystére á Saint-Tropez Maurice Lefranc, a búnúgyi rendőrség főigazgatója Reviczky Gábor
Elveszett illúziók Illusions perdues Dauriat
   ––– Adieu Paris! Michaël
2022 A hónap dolgozója Irréductible Gérard Depardieu a tévében
   ––– Maison de retraite Lino Vartan
   ––– Umami Gabriel Carvin
   ––– Maigret Jules Maigret
   ––– Les volets verts Jules Maugin
   ––– Diane de Poitiers Nostradamus minisorozat

Filmkészítőként[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör Megj.
Rendező Író Producer
1983 Balekok Les compères Nem Nem Igen
1984 Tartuffe Le tartuffe Igen Igen Nem
1985 Egy nő vagy kettő Une femme ou deux Nem Nem Igen társproducer
1989 Ketten Deux Nem Nem Igen
1990    ––– Shakha Proshakha Nem Nem Igen
1991 A látogató Agantuk Nem Nem Igen
1997 Életem szerelme She's So Lovely Nem Nem Igen főproducer
1999 Híd két part között Un pont entre deux rives Igen Nem Igen
2000 A nyomorultak Les Misérables Nem Nem Igen
2002 Szeresd apádat! Aime ton père Nem Nem Igen
Napóleon Napoléon Nem Nem Igen
2006 Párizs, szeretlek! (Quartier Latin epizód) Paris, je t'aime Igen Nem Nem
2010 Mammut Mammuth Nem Nem Igen társproducer
Nem beszélek zöldségeket! La tête en friche Nem Nem Igen főproducer
2014    ––– La voix des steppes Igen Nem Nem
2016    ––– Saint Amour Nem Nem Igen társproducer
   ––– La Dream Team Nem Nem Igen társproducer

Elismerések[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Gérard Depardieu témában.
Commons:Category:Gérard Depardieu
A Wikimédia Commons tartalmaz Gérard Depardieu témájú médiaállományokat.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Portraits – Gérard Depardieu, niveau 3 – Szerző: Jacques Billardière – Edition Hachette (1993) ISBN 2-01-020316-X (franciául)
  • Lettres volées – Szerző: Gérard Depardieu – Editions Livre de Poche (1998) ISBN 2-253-05232-9 (franciául)
  • Gérard Depardieu – Szerző: Olivier Dazat – Edition Seghers (1999) ISBN 2-232-10125-8 (franciául)
  • Gérard Depardieu. 25 ans de cinéma – Szerző: Michel Mahéo – Edition Fayard (2000) ISBN 2-8289-0603-5 (franciául)
  • Titkos leveleim (eredeti címe: Lettres volées) – Szerző: Gérard Depardieu – Edition Solar (2001) ISBN 963-9368-07-5 (magyarul)
  • Vivant ! – Beszélgetés Laurent Neumann-nal – Edition Plon (2004) ISBN 2-290-34743-4 (franciául)
  • Kösz, megvagyok… (eredeti címe: Vivant !) – Beszélgetés Laurent Neumann-nal – Kiadó: Új Stúdió Libri Kft. (2004) ISBN 978-963-217-047-3 (magyarul)
  • Lire Saint Augustin – Szerzők: André Mandouze és Gérard Depardieu – Edition Desclée de Brouwer (2004) ISBN 2-220-05503-5 (franciául)
  • Gérard Depardieu : Voleur d'âmes – Szerzők: Caroline Réali és Annie Réval – Edition France-Empire (2004) ISBN 2-7048-0986-0 (franciául)
  • Ma cuisine – Szerző: Gérard Depardieu – Edition Solar (2005) ISBN 2-263-03868-X (franciául)
  • Gérard Depardieu – Szerző: Roberto Chiesi – Edition Gremese (2005) ISBN 2-232-10125-8 (franciául)
  • L'insoumis – Szerző: Bernard Violet – Edition Fayard (2006) ISBN 2-213-61678-7 (franciául)

Kötetei magyarul[szerkesztés]

  • Titkos leveleim; ford. Szentgyörgyi Rita; Jokerex, Bp., 2001
  • Gerard Depardieu–Laurent Neumann: Kösz, megvagyok...; ford. Pacskovszky Zsolt; Studio Libri Könyvműhely, Bp., 2004
  • Az én szakácskönyvem; fotó Nicolas Bruant, szöveg Karen Howes, ford. Kókai Sándorné; Hajja, Debrecen, 2008
  • Ez már csak így volt; közrem. Lionel Duroy, ford. Burján Monika; Könyvmolyképző, Szeged, 2015

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Journal officiel de la République française (francia nyelven). (Hozzáférés: 2024. február 15.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 26.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  7. http://www.telegraph.co.uk/culture/film/7981900/Juliette-Binoche-and-Gerard-Depardieu-Une-entente-thats-far-from-cordiale.html
  8. http://eng.kremlin.ru/news/4833
  9. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/9783711/Vladimir-Putin-welcomes-Gerard-Depardieu-to-Russia.html
  10. http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10059602/Gerard-Depardieu-set-to-star-alongside-Liz-Hurley-in-new-Russian-thriller.html
  11. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/10330163/Pussy-Riot-member-placed-in-solitary-confinement.html
  12. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF catalogue général (francia nyelven). Francia Nemzeti Könyvtár. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  13. https://www.rtl.fr/culture/medias-people/gerard-depardieu-deja-russe-et-francais-l-acteur-est-desormais-aussi-dubaiote-7900129718
  14. "Ich grub Leichen aus, um ihren Schmuck zu stehlen" Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben Bild (online), lehívva: 2014.10.07
  15. Guillaume Depardieu avait été hospitalisé d'urgence à Bucarest Archiválva 2008. október 16-i dátummal a Wayback Machine-ben
  16. Frankreich trauert um Guillaume Depardieu
  17. Gerard Depardieu 'granted Russian citizenship' (angol nyelven). BBC, 2013. január 3. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
  18. Gérard Depardieu elítélte Putyin „őrült eltévelyedéseit” (magyar nyelven). rtl.hu, 2022. április 1. (Hozzáférés: 2023. december 20.)
  19. Gérard Depardieu nemkívánatos személy lett Archiválva 2016. szeptember 11-i dátummal a Wayback Machine-ben fidelio.hu, 2015. július 22.
  20. Gérard Depardieu ennél oroszabb nem is lehetne Archiválva 2016. augusztus 31-i dátummal a Wayback Machine-ben fidelio.hu, 2016. augusztus 28.
  21. Gérard Depardieu az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  22. Előfordul Saint Tropezba költözünk címmel is.
  23. Televíziós bemutató címe. Előfordul Készítsétek zsebkendőiteket! (Művész Mozi, 1992. márc.), illetve Készítsétek a zsebkendőket! címmel is.)
  24. Előfordul Hazafelé címmel is.
  25. Előfordul Minden áldott reggel címmel is.
  26. 1994 tavaszán az Örökmozgóban bemutatták Jaj nekem címmel is.
  27. Bemutatták A világ legszebb mestersége címmel is.
  28. Nem hivatalos magyar cím.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gérard Depardieu című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Bradányi Iván: Depardieu; Szeki Graf, Bp., 1999
  • Guillaume Depardieu: Ezerrel. Marc-Olivier Fogiel interjúregénye a világsztár megzabolázhatatlan fiával; Ab Ovo, Bp., 2005

További információk[szerkesztés]