Gyógyszerkémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gyógyszerkémia tudománya a gyógyszerekpontosabban gyógyszermolekulák – előállításával (szintézis) és vizsgálatával (analízis) foglalkozik. Mindezekhez felhasználja a legmodernebb szervetlen kémiai, szerves kémiai és analitikai kémiai ismereteket, valamint a kémiai számítástechnika módszereit. A gyógyszerkémia a szerves kémia olyan speciális területének tekinthető, amely tulajdonképpen minden, a gyógyszermolekulákkal kapcsolatos ismeretet magában foglal, ezért alapja a farmakognóziának, farmakológiának, toxikológiának és gyógyszerészetnek.

A gyógyszerkémia szerepe a gyógyszerészetben[szerkesztés]

A gyógyszerkémia kiemelten fontos a gyógyszerészetben:

  • Gyógyszerkémiai ismeretek segítségével állítanak elő új gyógyszer molekulákat, módosítanak meglévő molekulákat (származék képzés), szintézis módszereket dolgoznak ki, tökéletesítenek.
  • Gyógyszerkémiai ismeretekre támaszkodva végeznek kémiai vizsgálatokat a gyógyszermolekulákon (szerves Analitikai kémia) melyek segítségével megállapítják azok kvantitatív és kvalitatív jellemzőit.

A gyógyszerek csoportosítása[szerkesztés]

A gyógyszerkémia segítségével csoportosíthatjuk kémiailag a gyógyszereket. Ez a csoportosítás részben a hatástani csoportosításokon alapszik – valamint alapját képezheti a hatástani csoportosításnak: Az egyes nagy hatástani csoportokat további alcsoportokra bonthatjuk a molekulák alapváza szerint.