Gregorio Allegri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gregorio Allegri
Életrajzi adatok
Született1582
Róma
ÁllampolgárságaPápai Állam
Elhunyt1652. február 17. (69-70 évesen)
Róma
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
Hangszerénekhang
IPI névazonosító00000578808

A Wikimédia Commons tartalmaz Gregorio Allegri témájú médiaállományokat.

Gregorio Allegri (Róma, 1582 körül[1]Róma, 1652. február 7.)[2][3] olasz zeneszerző, a római iskola tagja, Domenico Allegri(en) testvére, egyházi elöljáró és énekes. Legismertebb műve a gregorián Miserere, amely az egyik legnépszerűbb egyházi kórusmű a világon.

Élete[szerkesztés]

1591-től a S. Luigi-templom énekese lett. A templom karnagyánál, Naninonál tanult. 1607-től a fermói katedrálisban, majd 1621-től Tivoliban szolgált mint énekes és zeneszerző. 1628-ban a római S. Spirito-templom karnagyává nevezték ki. 1629 decemberében, VIII. Orbán pápa uralkodása alatt bekerült a pápai kórusba, és az 1650-es jubileumi évben a kórus karnagyává választották.[4]

A Miserere[szerkesztés]

Gregorio Allegri legnevezetesebb kompozíciója részben annak köszönheti hírnevét, hogy a Vatikán, felismervén, mily csodálatos remekmű került a birtokába, hosszú ideig megtiltotta, hogy a Miserere kottái kikerüljenek a Sixtus-kápolna falain kívülre, ám a legenda szerint az ifjú Mozart egyetlen meghallgatás után hangról hangra eszébe véste, majd emlékezetből lejegyezte az egész darabot. Mint sok más késő reneszánsz és kora barokk vokális műre is igaz, a Miserere hatása részben az osztott kórusok térbeli távolságából fakadó akusztikai élményből fakad.

A Miserere lélegzetelállítóan szép – egyike azoknak a mai napig áhítatot keltő műveknek, melyek különös kegyelmi állapotban születhettek. A lassú mozgású, tömbös hatást keltő összhangzatok a kitartott hangoknak köszönhetően teli vannak finom disszonanciákkal, a magas c-ig feltörő szóló pedig már-már hátborzongatóan gyönyörű. És jóllehet a darab vélhetően az 1630-as években keletkezett, a prima prattica anakronisztikus alkalmazása miatt nem a barokk, hanem a reneszánsz polifónia remekei közé sorolható.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Allegri, Gregorio" in Chambers's Encyclopædia.
  2. Gregorio Allegri classical.net, 2013.
  3. 1911 Britannica gives year of birth as 1560 or 1585 and death as 18 February 1652.
  4. "Allegri, Gregorio" a Fidipédiában Archiválva 2015. július 13-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  5. "Allegri: Miserere" Galamb Zoltán lemezismertetője az ekultura.hu-n.

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gregorio Allegri című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]