Giancarlo Fisichella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giancarlo Fisichella
2008-ban, a Force India színeiben
2008-ban, a Force India színeiben
Életrajzi adatai
Született1973január 14. (51 éves)
Róma, Olaszország
NemzetiségeOlaszország olasz
Pályafutása
KategóriaFormula–1-es világbajnokság
Aktív évei19962009
Korábbi csapataiolasz Minardi (1996)
ír Jordan (1997, 2002–2003)
brit Benetton (1998–2001)
svájci Sauber (2004)
francia Renault (2005–2007)
indiai Force India (2008–2009)
olasz Ferrari (2009)
Nagydíjak száma231 (229 rajt)
Világbajnoki címek0
Győzelmek3
Dobogós helyezések19
Első rajtkockák4
Leggyorsabb körök2
VB-pontok275
Első nagydíjausztrál 1996-os ausztrál nagydíj
Első győzelembrazil 2003-as brazil nagydíj
Legutolsó győzelemmaláj 2006-os maláj nagydíj
Legutolsó nagydíjUAE 2009-es abu-dzabi nagydíj
2009 VB-helyezés15. (8 pont)

Frissítve: 2009-es abu-dzabi nagydíj
A Wikimédia Commons tartalmaz Giancarlo Fisichella témájú médiaállományokat.

Giancarlo Fisichella (Róma, 1973. január 14. –)[1] olasz autóversenyző.

A 2009-es Formula–1-es szezon kezdeténél még a Force India csapatnál versenyzett, de Felipe Massa balesetét követően, a Ferrari felkínálta neki a lehetőséget, hogy helyettesítse a kiesett versenyzőt (előtte két futam erejéig az olasz Luca Badoer pótolta Massát). Év végén felhagyott a versenyzéssel, de tesztpilótaként továbbra is a csapatnál maradt.

Kétszeres Le Mans GTE Pro győztes.[2]

Pályafutása[szerkesztés]

A Formula–1 előtt[szerkesztés]

A legtöbb autóversenyzőhöz hasonlóan Fisichella is gyermekkorában gokartozással kezdte pályafutását. Legnagyobb sikerei: 1988-ban pole-pozíció a gokart világbajnokságon, 1989-ben második helyezés a junior gokart Európa-bajnokságon, negyedik helyezés a junior gokart világbajnokságon, interkontinentális bajnoki cím. 1991-ben második helyezés a gokart Európa-bajnokságon.

1992-ben, 19 éves korában kezdett el autókkal versenyezni az olasz Formula–3-as bajnokságban az RC Motorsport csapat színeiben egy Ravarotto-Alfa Romeóval. Egy futamgyőzelmet szerzett (Imola) és a nyolcadik helyen végzett összetettben. 1993-ban a harmadik helyet szerezte meg ugyanebben a bajnokságban, két futamgyőzelemmel (Monza, Pergusa). Második helyet szerez a híres monacói Forma-3-as Grand Prix-n. Autója ekkor már egy Ravarotto-Ralt-Fiat, majd Dallara-Fiat. Ugyanebben a szezonban gokartozni is visszatér és harmadik helyet szerez az Európa-bajnokságon.

1994-ben az RC Motorsport Dallara-Opeljével megnyeri az olasz Forma-3-as bajnokságot összesen 10 futamgyőzelemmel és 11 pole-pozícióval. Első rajtkockát és győzelmet szerez a monacói Forma-3-as Grand Prix-n is, valamint megnyeri a Forma-3-as Makaói Világkupa egyik futamát is. Vendégszerepel a brit Forma-3-as bajnokságban, ahol a Formula–1-es brit nagydíj betétfutamaként megrendezett versenyen a negyedik helyen ér célba.

1995-ben a Formula–1-es Minardi csapat tesztpilótája lett, közben túraautó versenyeken indult az Alfa Romeo színeiben. A Német Túraautó Bajnokságban (DTM) összetettben a 15., a Nemzetközi Túraautó Bajnokságban (ITC) a 10. helyen végzett. 1996-ban is bajnokságban szerepel (és összetettben hatodik helyet szerez), ám csak a szezon egy részében, mert közben a Minardi előléptette versenypilótának a Formula–1-es csapatába, Giovanni Lavaggi helyére.

A Formula–1-ben[szerkesztés]

Minardi[szerkesztés]

Fisichella nyolc versenyen vett részt a Minardi csapat színeiben az 1996-os szezonban. Ebből háromszor ért célba, legjobb eredménye a kanadai nagydíjon elért nyolcadik helye volt.

Jordan[szerkesztés]

Fisichella 1997-ben a Jordan-Peugeot-val futotta első teljes Formula–1-es szezonját, ahol az akkor újonc Ralf Schumacher volt a csapattársa. Fisichella két alkalommal is dobogóra tudott állni ebben a szezonban: Kanadában a harmadik, Belgiumban egy esőversenyen a második helyen végzett, Spanyolországban pedig övé volt a verseny leggyorsabb köre. Összetettben 20 pontot gyűjtött és ezzel a világbajnoki pontverseny nyolcadik helyét szerezte meg. Csapattársa 13 ponttal a 11. volt.

Benetton[szerkesztés]

A Benetton csapat éppen leszállóágba került, amikor Giancarlo Fisichella 1998-ban hozzájuk szerződött. 1997 végén kiszállt a Renault a Formula–1-ből, így 1998-ra egy gyenge Playlife motorral kellett beérnie a csapatnak. Fisichellának mégis voltak felvillanásai: két alkalommal dobogóra állt (második hely Monacóban és Kanadában) és szerzett egy pole-pozíciót az osztrák nagydíjon. A szezon végén az olasz versenyző a világbajnoki pontverseny kilencedik helyén végzett 16 ponttal – egy ponttal elmaradva csapattársától, Alexander Wurztól.

1999-ben újra egy kanadai második hely volt az év csúcspontja Fisichella számára. Összesítésben a kilencedik helyen végzett 13 ponttal, ezúttal jóval megelőzve Wurzot, aki 3 ponttal tizenharmadik lett.

2000-ben Fisichella háromszor állhatott dobogóra a Benettonnal: Brazíliában második, Monacóban harmadik, majd Kanadában ismét harmadik lett. A világbajnoki pontversenyben 18 ponttal hatodik helyen végzett, miközben Wurz mindössze 2 pontot szerzett.

2001-ben ismét beszállt a Renault a Formula–1-be és a Benetton hivatalos motorszállítója lett. Fisichella új csapattársat is kapott, a 2000-ben debütáló Jenson Button személyében. A Benetton B201-es sokszor a hagyományosan leggyengébbnek számító Minardikkal küzdött az utolsó két sor rajthelyeiért, ám a szezon előrehaladtával tapasztalható volt némi fejlődés, sőt Belgiumban Fisichella ismét dobogóra állhatott (harmadik hely). Az olasz versenyző a bajnokság tizenegyedik helyén végzett 8 ponttal – s egyértelműen maga mögött tudhatta Buttont, aki csak 2 pontot szerzett az év során. Fisichella ennek ellenére kénytelen volt elhagyni a csapatot, miután megromlott viszonya a csapatfőnökkel, Flavio Briatoréval.

Ismét a Jordannél[szerkesztés]

A Jordannal a 2002-es amerikai nagydíjon

2002-ben Fisichella visszatért egykori csapatához, a Jordanhez. A Honda motorral szereplő magáncsapat ekkor már hanyatlóban volt. Fisichella 7 pontot szerzett az év során és a világbajnokság 11. helyén végzett. Újonc csapattársa, Szató Takuma 2 ponttal tizenötödik volt.

2003-tól a Honda kizárólagosan a BAR csapatra kívánt koncentrálni, így a Jordan Ford motorra váltott. Fisichella csapattársa is változott: az újonc Ralph Firman vezette a másik Jordant.

Az autó ezúttal sem volt túl erős, Fisichellának mégis sikerült megnyernie az esős-kaotikus brazil nagydíjat. A dobogó legtetejére a versenyt követően ugyan még Kimi Räikkönen állt fel, ám később az FIA megállapította, hogy az idő előtt leintett futamon valójában Fisichella állt az élen, amikor ténylegesen véget ért a verseny. Ezzel az olasz versenyző learatta pályafutása első futamgyőzelmét. (A Jordan csapat számára azonban az utolsót, mielőtt 2005-ben felvásárolta a Midland.) A következő futam helyszínén, Imolában Fisichella és Räikkönen ünnepélyesen trófeát cseréltek.

Ezen a futamgyőzelmen kívül Fisichella mindössze 2 pontot szerzett a szezonban, így összesen 12 ponttal a bajnokság tizenkettedik helyén végzett. Csapattársa mindössze 1 pontot tudott begyűjteni.

Sauber[szerkesztés]

2004-ben Fisichella a Sauber Petronas csapatnál folytatta pályafutását, ahol Felipe Massa lett a társa. Az olasz versenyző 22 ponttal a világbajnokság tizenegyedik helyét szerezte meg. Massa 12 ponttal tizenkettedik volt.

Renault[szerkesztés]

A 2005-ös amerikai nagydíj időmérő edzésén

A Jarno Trullival elégedetlen Renault 2004 második felében ismét felvette a kapcsolatot Fisichellával és a következő szezonra leszerződtették Fernando Alonso mellé. A csapat ebben az évadban csúcsa ért: Alonsóval a volánnál egymás után nyerték a versenyeket, végül pedig a világbajnokságot is. Ám amíg Alonsónak egyszer sem kellett kiállnia műszaki hiba miatt 2005-ben, addig Fisichella rendszeresen műszaki problémákkal küzdött.

Az év első futamán, Melbourne-ben még Fisichella nyerni tudott a pole-pozícióból, ám utána sorozatos kiesések következtek, így nem volt versenyben a világbajnoki címért. Végül ausztráliai diadalán kívül még kétszer állhatott dobogóra: Monzában (3. hely) és Suzukában (2. hely). Utóbbi nagydíjon emlékezetes csatát vívott Kimi Räikkönennel, aki a mezőny végéről fölkapaszkodva, jobban tapadó gumijainak köszönhetően az utolsó körben vette el tőle a győzelmet. Összetettben 58 ponttal a világbajnokság ötödik helyén végzett.

Fisichella megnyeri a 2006-os maláj nagydíjat

A 2006-os év jobban sikerült Giancarlo számára, az év elején nyerni tudott Malajziában, és ezt követően is jó teljesítményt nyújtott, nem ért célba pontszerző helyen kívül és csak kétszer esett ki az egész szezonban, Bahreinben és a magyar nagydíjon. Szereplése így is háttérbe szorult csapattársa, Fernando Alonso mögött, aki egész évben harcolt a világbajnoki címért Michael Schumacherrel, amit végül meg is szerzett. Fisichella összesen 72 pontot gyűjtött a szezonban, és ezzel a 4. helyen végzett. Legjobb eredménye a malajziai győzelem volt, emellett négyszer állhatott dobogóra, a spanyol, az amerikai, a kínai és a japán nagydíjon. Mindannyiszor 3. lett.

Az új Renault-tal a 2007-es brit nagydíjon

A sikeres évek után nehezebb időszak köszöntött a Renault csapatra. 2007-re a McLarenhez távozott a világbajnok Alonso, szerződést bontott a két főszponzor, az addig névadó dohánycég, a Mild Seven és a spanyol telefontársaság, a Telefonica, ami nagyrészt a spanyol versenyző csapatváltásának volt köszönhető. Flavio Briatore maradt a csapatfőnök. A megüresedett ülésre a csapat addigi tesztpilótáját, a finn Heikki Kovalainent szerződtették, valamint a névadó főszponzor szerepét a holland biztosító, az ING vállalta. Az autó új festést kapott, az eddigi kék színt a narancssárga-fehér váltotta fel. Az év elején hatalmas volt a visszaesés a megelőző évhez képest, Fisichella ugyan rendszeres pontszerző volt az évad első felében, de az újonc finn még nem szokott hozzá az új technikához. Az szezon második harmadában már egyértelmű volt a javulás, de a csapat még így sem tudta felvenni a versenyt a legjobbakkal (McLaren, Ferrari), de a BMW-hez képest is komoly hátrányban volt. Fisichella az idény során 21 pontot szerzett, de csapattársa stabilan jobban teljesített nála. Legjobb eredménye a 4. hely volt, Monacóban.

Force India[szerkesztés]

A Force Indiával Malajziában

A 2008-as idényre a Renault leszerződtette az ifjabb Nelson Piquet-t, Alonso pedig visszatért a McLarentől, így Fisichella kiszorult a csapatból. 2008 januárjában jelentették be, hogy a Spyker csapat örökét átvevő Force India első számú versenyzője lesz az idényben, Adrian Sutil csapattársaként.

Ausztráliában kiesett, Malajziában és Bahreinben sem szerzett pontot. A spanyol nagydíjon pályafutása 200. versenyén indult. A sok kiesés és biztonsági autós időszak miatt egy ideig pontszerző helyen haladt, majd körökön keresztül sikerrel verte vissza a büntetése miatt mögé került Nick Heidfeld előzési kísérleteit. Végül azonban csak a 10. helyen ért célba, ami az eddigi legjobb eredménye a szezonban. Törökországban csak az utolsó helyről indulhatott, és az első körben karambolozott Nakadzsimával. Mindketten kiestek. A monacói nagydíjon pályafutása 200. rajtját ünnepelte, de csak az utolsó helyről indulhatott, a futamot váltóhiba miatt feladni kényszerült. Kanadában az időmérőn 17. lett, de a versenyen az 53. körben kicsúszott. A francia nagydíjon legalább célba ért, de csak a 18. helyen.[3] A brit nagydíj időmérőjén ismét az utolsó helyet érte el, és az esős futamon kicsúszott a kavicságyba. Németországban Fisichella a 20. helyről rajtolva 16. lett.

2009-ben a Nürburgringen

A Hungaroringen, Valenciában és Spában a 15., 14., illetve 17. helyet szerezte meg. Az esős olasz nagydíjon kiesett, Szingapúrban utolsó előtti célbaérőként 14. lett. A világbajnokságot pont nélkül zárta, a 19. helyen.

2009-re a Force India Mercedes motorokra váltott, az autók versenyképessége és gyorsasága folyamatosan javult, de Fisichella és csapattársa, Sutil sem tudott pontszerző helyen célba érni, bár több alkalommal közel álltak hozzá. A belga nagydíjon megszerezte a csapat első pole-pozícióját, az olasznak ez volt az első pole-ja a 2006-os maláj nagydíj óta. A futamon az eddig sereghajtó autóval Kimi Räikkönen után a második helyen, kevesebb mint egy másodperc hátrányban ért célba, miután a finn az 5. körben – a KERS segítségével – megelőzte. Ennél jobb eredményt utoljára a 2006-os sepangi versenyen ért el, míg dobogóra a 2006-os japán nagydíjon állhatott fel.

Ferrari[szerkesztés]

2009. szeptember 3-án Stefano Domenicali, a Scuderia Ferrari csapatfőnöke bejelentette, hogy az olasz nagydíjtól Fisichella veszi át az előző két futamon gyengén teljesítő Luca Badoer helyét, aki a sérült Felipe Massa helyett versenyzett.[4] Ezzel egy időben bejelentették, hogy a következő évben az olasz gárda teszt- és tartalékpilótája lesz. A szerződésében létezik egy olyan kitétel, hogyha kap ajánlatot, akkor versenyezhet más csapatnál, ám ha szükséges, akkor álljon a Ferrari rendelkezésére.

A Formula–1 után[szerkesztés]

2010 óta hosszútávú versenyzéssel foglalkozik. A 2012-es Le Mans-i 24 órás versenyen a Ferari pilótájaként kategóriagyőzelmet (GTE Pro) aratott. Ezt az eredményét a 2014-es versenyen megismételte.[5]

Eredményei[szerkesztés]

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Helyezés Pont
1996 Minardi AUS
Ki
BRA
ARG
EUR
13
SMR
Ki
MON
Ki
ESP
Ki
CAN
8
FRA
Ki
GBR
11
GER
HUN
BEL
ITA
POR
JPN
19. 0
1997 Jordan AUS
Ki
BRA
8
ARG
Ki
SMR
4
MON
6
ESP
9
CAN
3
FRA
9
GBR
7
GER
11
HUN
Ki
BEL
2
ITA
4
AUT
4
LUX
Ki
JPN
7
EUR
11
8. 20
1998 Benetton AUS
Ki
BRA
6
ARG
7
SMR
Ki
ESP
Ki
MON
2
CAN
2
FRA
9
GBR
5
AUT
Ki
GER
7
HUN
8
BEL
Ki
ITA
8
LUX
6
JPN
8
9. 16
1999 Benetton AUS
4
BRA
Ki
SMR
5
MON
5
ESP
9
CAN
2
FRA
Ki
GBR
7
AUT
12†
GER
Ki
HUN
Ki
BEL
11
ITA
Ki
EUR
Ki
MAL
11
JPN
14
9. 13
2000 Benetton AUS
5
BRA
2
SMR
11
GBR
7
ESP
9
EUR
5
MON
3
CAN
3
FRA
9
AUT
Ki
GER
Ki
HUN
Ki
BEL
Ki
ITA
11
USA
Ki
JPN
14
MAL
9
6. 18
2001 Benetton AUS
13
MAL
Ki
BRA
6
SMR
Ki
ESP
14
AUT
Ki
MON
Ki
CAN
Ki
EUR
11
FRA
11
GBR
13
GER
4
HUN
Ki
BEL
3
ITA
10
USA
8
JPN
17
11. 8
2002 Jordan AUS
Ki
MAL
13
BRA
Ki
SMR
Ki
ESP
Ki
AUT
5
MON
5
CAN
5
EUR
Ki
GBR
7
FRA
Sér
GER
Ki
HUN
6
BEL
Ki
ITA
8
USA
7
JPN
Ki
11. 7
2003 Jordan AUS
Ki
MAL
Ki
BRA
1
SMR
15†
ESP
Ki
AUT
Ki
MON
10
CAN
Ki
EUR
12
FRA
Ki
GBR
Ki
GER
13†
HUN
Ki
ITA
10
USA
7
JPN
Ki
12. 12
2004 Sauber AUS
10
MAL
11
BHR
11
SMR
9
ESP
7
MON
Ki
EUR
6
CAN
4
USA
9
FRA
12
GBR
6
GER
9
HUN
8
BEL
5
ITA
8
CHN
7
JPN
8
BRA
9
11. 22
2005 Renault AUS
1
MAL
Ki
BHR
Ki
SMR
Ki
ESP
5
MON
12
EUR
6
CAN
Ki
USA
Ni
FRA
6
GBR
4
GER
4
HUN
9
TUR
4
ITA
3
BEL
Ki
BRA
5
JPN
2
CHN
4
5. 58
2006 Renault BHR
Ki
MAL
1
AUS
5
SMR
8
EUR
6
ESP
3
MON
6
GBR
4
CAN
4
USA
3
FRA
6
GER
6
HUN
Ki
TUR
6
ITA
4
CHN
3
JPN
3
BRA
6
4. 72
2007 Renault AUS
5
MAL
6
BHR
8
ESP
9
MON
4
CAN
Kiz
USA
9
FRA
6
GBR
8
EUR
10
HUN
12
TUR
9
ITA
12
BEL
Ki
JPN
5
CHN
11
BRA
Ki
8. 21
2008 Force India AUS
Ki
MAL
12
BHR
12
ESP
10
TUR
Ki
MON
Ki
CAN
Ki
FRA
18
GBR
Ki
GER
16
HUN
15
EUR
14
BEL
17
ITA
Ki
SIN
14
JPN
Ki
CHN
17
BRA
18
19. 0
2009 Force India AUS
11
MAL
18
CHN
14
BHR
15
ESP
14
MON
9
TUR
Ki
GBR
10
GER
11
HUN
14
EUR
12
BEL
2
15. 8
Ferrari ITA
9
SIN
13
JPN
12
BRA
10
UAE
16

Le Mans-i 24 órás autóverseny[szerkesztés]

Év Csapat Csapattárs Autó Kategória Kör Összetett
Helyezés
Kategória
Helyezés
2010 ITA AF Corse FRA Jean Alesi
FIN Toni Vilander
Ferrari F430 GT2 GT2 323 16. 4.
2011 ITA AF Corse ITA Gianmaria Bruni
FIN Toni Vilander
Ferrari 458 Italia GT2 GTE
Pro
314 13. 2.
2012 ITA AF Corse ITA Gianmaria Bruni
FIN Toni Vilander
Ferrari 458 Italia GT2 GTE
Pro
335 17. 1.
2013 ITA AF Corse ITA Gianmaria Bruni
ITA Matteo Malucelli
Ferrari 458 Italia GT2 GTE
Pro
311 21. 6.
2014 ITA AF Corse ITA Gianmaria Bruni
FIN Toni Vilander
Ferrari 458 Italia GT2 GTE
Pro
339 13. 1.
2015 ITA AF Corse ITA Gianmaria Bruni
FIN Toni Vilander
Ferrari 458 Italia GT2 GTE
Pro
330 25. 3.
2016 USA Risi Competizione ITA Matteo Malucelli
FIN Toni Vilander
Ferrari 488 GTE GTE
Pro
340 20. 2.
2017 USA Risi Competizione DEU Pierre Kaffer
FIN Toni Vilander
Ferrari 488 GTE GTE
Pro
72 Kiesett Kiesett
2018 SUI Spirit of Race ITA Francesco Castellacci
SUI Thomas Flohr
Ferrari 488 GTE GTE
Am
335 26. 2.
2019 SUI Spirit of Race ITA Francesco Castellacci
SUI Thomas Flohr
Ferrari 488 GTE GTE
Am
327 43. 12.
2020 ITA AF Corse ITA Francesco Castellacci
SUI Thomas Flohr
Ferrari 488 GTE Evo GTE
Am
330 39. 13.
2021 ITA AF Corse ITA Francesco Castellacci
SUI Thomas Flohr
Ferrari 488 GTE Evo GTE
Am
329 39. 11.
2022 ITA Iron Lynx ITA Matteo Cressoni
USA Richard Heistand
Ferrari 488 GTE Evo GTE
Am
336 46. 13.

Teljes FIA World Endurance Championship eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Osztály Autó Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 Helyezés Pont
2012 AF Corse LMGTE Pro Ferrari 458 Italia GT2 Ferrari F142 4.5L V8 SEB
Ni
SPA
2
LMS
1
SIL
1
SÃO
1
BHR
1
FUJ
2
SHA
Ki
52. 3,5
2013 AF Corse LMGTE Pro Ferrari 458 Italia GT2 Ferrari F142 4.5L V8 SIL
5
SPA
1
LMS
5
SÃO
1
COA
2
FUJ
2
SHA
4
BHR
3
2. 135
2014 AF Corse LMGTE Pro Ferrari 458 Italia GT2 Ferrari 4.5 L V8 SIL SPA LMS
1
COA FUJ SHA BHR SÃO 14. 51
2015 AF Corse LMGTE Pro Ferrari 458 Italia GT2 Ferrari 4.5 L V8 SIL SPA LMS
4
NÜR COA FUJ SHA BHR 20. 24
2018–19 Spirit of Race LMGTE Am Ferrari 488 GTE Ferrari F154CB
3.9 L Turbo V8
SPA
8
LMS
2
SIL
9
FUJ
6
SHA
4
SEB
2
SPA
4
LMS
7
4. 99
2019–20 AF Corse LMGTE Am Ferrari 488 GTE Evo Ferrari F154CB
3.9 L Turbo V8
SIL
9
FUJ
6
SHA
8
BHR
5
COA
7
SEB
7
SPA
7
LMS
4
12. 71
2021 AF Corse LMGTE Am Ferrari 488 GTE Evo Ferrari F154CB
3.9 L Turbo V8
SPA
4
ALG
3
MNZ
7
LMS
7
BHR
7
BHR
6
6. 71
2022 Iron Lynx LMGTE Am Ferrari 488 GTE Evo Ferrari F154CB 3.9 L Turbo V8 SEB
8
SPA
8
LMS
MNZ
4
FUJ
11
BHR
9
19. 25

Magánélete[szerkesztés]

Giancarlo Fisichella jegyben jár barátnőjével, Lunával. Két gyermekük van: egy kislány, Carlotta (szül.: 1999. április 28.) és egy kisfiú, Christopher (szül.: 2003. február 1.), 2009. október 10-én házasodtak össze. A pár gyermekeivel Monte-Carlóban él.

Becenevei[szerkesztés]

Fisichella beceneve a nemzetközi médiában "Fisico", illetve "Fisi".

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Giancarlo Fisichella (angol nyelven). ESPN UK. (Hozzáférés: 2018. december 26.)
  2. Giancarlo Fisichella - Prize list & statistics (angol nyelven). 24h-lemans.com. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  3. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a francia nagydíjon (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. június 22. (Hozzáférés: 2008. június 22.)
  4. Jonathan, Noble: Fisichella:álom a Ferrarinál versenyzeni (angol nyelven). www.autosport.com, 2009. szeptember 3. (Hozzáférés: 2009. szeptember 3.)
  5. Fisichella négy év után ismét a WEC-ben versenyez (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2018. december 26.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Giancarlo Fisichella
A Wikimédia Commons tartalmaz Giancarlo Fisichella témájú médiaállományokat.