Geregye nemzetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Geregye (Geregen) nemzetség ősi, Árpád-kori nemzetségeink egyike. Ősi birtokai Vas, Kraszna és Szolnok vármegyében voltak.

Története[szerkesztés]

A nemzetség nevét Vas megyében, a Sorok-patak mellett fekvő Geregye község neve őrizte meg.

Itt Vas megye déli részén, Egervár mellett, voltak ősi birtokai, később Kraszna és Szolnok vármegyékben szerzett még birtokokat.

A Geregye nemzetségből származó Egerváriak, Vas megyében és a szomszédos Zala megyében is birtokosok voltak. Az Egervári család felemelkedése Mihály nevéhez köthető, aki Zsigmond király familiárisa volt. Az ő leszármazottai közül László katonai érdemei révén Mátyás királyt szolgálva jutott be a nagybirtokosok közé: 1475 és 1478 között Zala megye főispáni tisztét is viselte. Mátyás király halála után, a Jagellók idejében tárnokmester volt. Mihály unokaöccse, Bereck pedig egyházi pályán vitte tovább a család hírnevét: a szomszédos Horvátországban volt Knin püspöke.

A Geregye nemzetségnek két ága ismert:

Pál országbíró ága[szerkesztés]

Pál országbíró ága már a 13. században elhagyta a nemzetség ősi vas megyei fészkét, magasra emelkedett, azután hamarosan elbukott és megsemmisült.

Ennek az ágnak első ismert őse Pál országbíró apja I. Écs (Echy) erdélyi vajda volt, akinek a Berettyó bal partján fekvő Micske (Mikcse), Poklostelek, Láz, Sánc (ma Micske melletti puszta) és Dénes (ma már nem létező helység) voltak birtokai. Ez az Écs valószínűleg azonos Ecce comes-szel, aki 1215-ben kolozsi ispán volt.

Egervári ág[szerkesztés]

Az Egervári ág sohasem hagyta el az ősi birtokot. Ebből származott az Egervári és a Geregyei család.

Egervári család[szerkesztés]

Az Egervári család első ismert őse II. János volt, aki 1325 és 1355 között élt. A nemzetség egyik ágából származott Geregyei Kalmer, aki a ma is virágzó Egervári családot alapította. A család legkiemelkedőbb tagja, Egervári László horvát bán volt Mátyás király korában.

Geregyei család[szerkesztés]

A Geregyei család első ismert őse Geregyei Mihály volt, aki 13251355 körül élt.

Források[szerkesztés]